BoekenKort

Toegankelijke verhalen over het leven met een bipolaire stoornis

Ranne Hovius

‘Mensen trekken zich graag terug als het wat vreemd wordt’, vertelt Sven in Koorddansers, een fraai uitgevoerd fotoboek met verhalen en portretten van mensen met een bipolaire stoornis. Als twintiger krijgt Sven zijn eerste psychose, waarvoor hij een paar jaar wordt opgenomen. Tien jaar later volgt een tweede, en merkt hij hoe de onbespreekbaarheid van zijn gekte hem hindert: ‘Vanaf toen begon ik direct over mijn psychose als vrienden op bezoek kwamen, nog voordat de soep koud was.’

Hoewel er sinds de jaren zestig van de vorige eeuw veel geschreven en gefilmd is om psychiatrische stoornissen uit de taboesfeer te halen, merken mensen die eraan lijden daar vaak nog weinig van. Reden voor psychiater Annemiek Dols en psychiatrisch verpleegkundige Moniek van Dijk om verhalen te verzamelen van de mensen zelf, van familieleden en hulpverleners. Het resultaat is een prettig toegankelijk boek over het leven met een bipolaire stoornis en het belang van een begripvolle omgeving. Het taboe zal ook hiermee niet meteen verdwenen zijn, maar alle beetjes helpen.

Annemiek Dols en Moniek van Dijk (red.): Koorddansers – Leven met een bipolaire stoornis. Met foto’s van Carla Kogelman. Boom; € 24,95.

null Beeld Boom
Beeld Boom
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden