nieuws

Toegangstesten zijn splijtzwam in culturele sector

Een deel van de culturele sector schreef een open brief tegen de ‘tijdelijke wet testbewijzen covid-19’.

Michiel Kruijt en Alex Burghoorn
Bezoekers bekijken de overzichtstentoonstelling van kunstenaar Anton Heyboer in het Haagse Gemeentemuseum.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Bezoekers bekijken de overzichtstentoonstelling van kunstenaar Anton Heyboer in het Haagse Gemeentemuseum.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Musea, theaters en andere culturele instellingen reageren verdeeld op het wetsvoorstel dat het mogelijk maakt een negatieve sneltest te verplichten bij bezoek aan bioscoop, festival, museum en theater. Over deze ‘Tijdelijke wet testbewijzen covid-19’ wordt dinsdag in de Tweede Kamer gestemd.

Een deel van de culturele sector komt daar op een laat moment tegen in opstand, zo blijkt uit een open brief van meer dan honderd kunstenaars en directeuren van musea, theaters en andere culturele instellingen. Daarin roepen zij het parlement op de wet niet aan te nemen, of flink aan te passen. Maar een ander deel van de culturele sector heeft zich wel achter de invoering van de wet geschaard. Daartoe behoren onder meer de belangenverenigingen voor schouwburgen, concertzalen, festivals en poppodia.

De open brief, die maandag in NRC Handelsblad werd gepubliceerd, is geschreven door Yoeri Albrecht (directeur van De Balie in Amsterdam) en kunstenaar Tinkebell en is onder anderen ondertekend door Taco Dibbits (directeur Rijksmuseum in Amsterdam), Irene Asscher (bestuursvoorzitter van de Museumvereniging) en Ivo van Hove (directeur Internationaal Theater Amsterdam).

Volgens hen leidt de nieuwe wet ‘tot nog meer hindernissen en beperkingen voor bezoek aan cultuur’. De positieve sneltest kan een uitkomst zijn voor festivals en andere massa-evenementen, zo stellen zij, maar ‘betekent de nekslag voor musea, theaters, concertzalen en bioscopen’. Het opzetten van teststraten zou veel te kostbaar zijn en de toegangstest zou een drempel opwerpen voor bezoekers. De ondertekenaars willen dat de instellingen weer open kunnen gaan met het 1,5 meter-protocol van afgelopen zomer.

De open brief is opvallend omdat de culturele sector tot nu toe loyaal was aan het kabinetsbeleid. Zo stemden alle instellingen in met een plan om in april een proef te doen met toegangstesten. Daardoor waren veel instellingen korte tijd toegankelijk voor bezoekers die zich vooraf hadden laten testen. Maar die proef toonde ook de nadelen aan. Zo kwam het museumbezoek slecht van de grond. Er waren 37.000 kaarten beschikbaar, maar daarvan waren er maar 16.000 geboekt. Daarvan zouden er ook nog eens velen niet zijn komen opdagen.

Opmerkelijk genoeg gaat de open brief in tegen de lijn die de Taskforce Culturele en Creatieve Sector had ingezet voor het Tweede Kamerdebat, dat afgelopen donderdag niet minder dan dertien uur in beslag nam. De lobbyorganisatie van alle culturele belangenverenigingen toonde zich onder een aantal voorwaarden juist voorstander van toegangstesten ‘om eerder de 1,5-meterregel los te laten’. De Taskforce constateerde dat uit de proef met toegangstesten was gebleken dat de ‘testbereidheid onder bezoekers zeer wisselend is’, maar zag er vooral voor de podiumkunsten wel heil in. Voor hen zijn toegangstesten een manier om sneller meer dan dertig mensen in de zaal te kunnen krijgen.

Het verschil in animo tussen museum- en theaterbezoek is verklaarbaar. Wie weet dat een tentoonstelling ook volgende maand nog te zien is, zal zich niet snel vrijwillig aan een test onderwerpen, terwijl een concert- of toneeluitvoering een eenmalige gebeurtenis is. Het lijkt dan ook geen toeval te zijn dat onder de ondertekenaars van de open brief veel directeuren van musea zijn en betrekkelijk weinig van theaters en muziekzalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden