Tocht van De Voetballer, Het Kind en De Filosoof

Het moet de jongens van Tevengebroed aan het hart zijn gegaan. Dat er in Europa een land bestaat waar de armoede zo groot is dat een professor zijn boeken moet verbranden om de warmte ervan te benutten....

Ze maakten eerder drie voorstellingen, allemaal bewerkingen van romans, waaronder hun overrompelende debuut Tevengebroed. Voor hun nieuwste productie Kaalslag, geadopteerd door De Paardenkathedraal, sleutelden ze aan Kleuren van verschrikking, het vluchtrelaas van professor Veselinov, zijn zoontje Christo en ex-profvoetballer Nedev, opgetekend door de Bulgaarse schrijver Jordan Ivantsjev.

Op een vertrouwde, epische manier van vertellen begint het kwartet acteurs met een situatieschets van Bulgarije, ver over de grens van bankroet. Er doemt een beeld op van een samenleving waarin ieder voor zich vecht.

Met de middelen van een opperbeste toneelspeler - typeringen, mimische grappen, imitaties en een emotionele afstand - vertolken ze de reizigers. Casper Gimbrère houdt precies het midden tussen een geleerde, een vader en een veldwerker. Ruben Lürsen vertrouwt als Nedev op zijn voetbalbenen, al geeft zijn vilten KNVB-vest aan dat het plezier uit zijn lijf is geknepen. Daniël Boissevain is als Christo hun beschermeling: onbevangen, wijs en vroeg oud.

Daarnaast nemen ze op het kale speelvlak ieder razendsnel een aantal bijrollen voor hun rekening. Kees Boot ondergaat een geslachtsverandering. Door een onderjurk met voorgevormde boezem boven zijn laarzen te draperen, kruipt hij in de huid van Violetta, een meid die zich bij de vluchtelingen aansluit.

Een enkele keer kleeft ook een andere onverlaat zich aan hun vast. Die raken ze weer kwijt wanneer ze oog in oog staan met een groep wolven, die bij nadere kennismaking uitgehongerde mensen blijken te zijn.

De bloederig beschreven gevechten geven het relaas het uiterlijk van een jongensboek en het innerlijk van een wijsgerige kijk op het dier in de mens. Geleidelijk verandert Kaalslag in een tocht van De Voetballer, Het Kind en De Filosoof, die symbool staan voor de mensheid. Als de grens in zicht komt, scheurt Violetta, door achtervolgers klem gezet in een boom, bladzijden uit haar favoriete boek. Een verscheurd boek als laatste levensteken. Nog nooit klonk daarna een snelweg zo bevrijdend maar ook zo dreigend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden