Toch weer twijfel over icoon

De discussie over The Falling Soldier van oorlogsfotograaf Robert Capa kent geen einde. Opnieuw trekt een onderzoeker de authenticiteit van de beroemde foto in twijfel.

Susperregui, hoogleraar communicatiewetenschap, achterhaalde de locatie aan de hand van de bergen die vaag te zien zijn op de achtergrond. Dat schrijft hij in zijn nieuwe boek Shadows of Photography.

Susperregui stuurde een aantal foto’s uit dezelfde serie naar historici in de omgeving van Córdoba. Hij wilde van hen weten of zij de omgeving herkenden, omdat Capa beweerde de soldaat in Cerro Muriano, ten noorden van Córdoba, gefotografeerd te hebben. Hij kreeg een reactie uit Espejo, 50 kilometer verderop. Maar daar werd niet gevochten op 5 september 1936.

De bewering van Susperregui past in een lange reeks van beschuldigingen over de mogelijke enscenering. De kwestie spreekt tot de verbeelding, omdat Capa als eerste fotograaf het exacte moment van de dood tijdens een oorlog zou hebben vastgelegd. The Falling Soldier werd de icoon van de Spaanse Burgeroorlog en een mijlpaal in de moderne fotojournalistiek.

Capa heeft zelf nooit uitsluitsel gegeven over de aard van de foto, die hij op 22-jarige leeftijd maakte. Dat is ook niet vreemd, want de discussie barstte pas los na zijn dood. Capa overleed in 1954. Hij stapte op een landmijn toen hij een reportage maakte over Franse troepen in Vietnam.

In 1975 ontdekte de Australische journalist Phillip Knightley onder meer dat Capa op precies dezelfde locatie een andere vallende soldaat had gefotografeerd. Capa’s biograaf Richard Whelan beweerde in 2002 geen aanwijzingen voor een enscenering te hebben aangetroffen. Inmiddels was de soldaat op de foto ook al geïdentificeerd. In 2007 stelde een andere Spaanse hoogleraar in de documentaire The Shadow of the Iceberg dat die identificatie juist op een misverstand berust.

De Britse krant The Guardian stelde in 2008 de vraag of de authenticiteit eigenlijk van belang is. Op de website vond 55 procent van de respondenten van wel. De rest bleek ongeacht de toedracht onder de indruk van de impact van de foto.

Vrouw bekijkt The falling soldier van Robert Cappa op een tentoonstelling. (EPA) Beeld null
Vrouw bekijkt The falling soldier van Robert Cappa op een tentoonstelling. (EPA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden