Toch weer 'nieuw' Beatles-materiaal uitgebracht: de herontdekte kerstsingles

Facebook of Instagram? Helaas, die sociale hulpmiddelen hadden The Beatles in de jaren zestig niet tot hun beschikking. Toch richtten John, Paul, George en Ringo zich graag tot de fans, die immer uitdijende groep van manische Beatlesliefhebbers.

De verzamelde kerstsingles van The Beatles, nu opnieuw uitgebracht. Beeld The Beatles, "The Christmas Records" box set

The Beatles vonden hun eigen sociale media uit - alleen in dat opzicht waren ze dus al baanbrekend. The Official Beatles Fanclub, opgericht rond het verschijnen van de single Love Me Do in 1962, werd het doorgeefluik voor persoonlijke boodschappen aan de fans. De leden kregen nieuwsbrieven in de bus, met de vaste aanhef 'Dear Beatle People'.

Kerstverhaal

Rond de feestdagen werd het helemaal knus. Dan zat bij de nieuwsbrief een singletje op 'flexidisc', dus een gegroefd stuk slap plastic, met de opdruk Happy Christmas Beatle People! En op dat schijfje spraken de Beatles de clubleden toe. Ze rommelden wat in de studio met de gitaren op schoot. Of lazen een kerstverhaal voor. Curieus Beatlesmateriaal dat, zo bezwoeren The Beatles hun fans destijds, nooit op enig ander medium zou verschijnen.

Die belofte was kennelijk niet langer heilig, want alle kerstsingles die The Beatles opnamen gedurende de actieve Beatlesjaren zijn nu op fraai gekleurd vinyl gedrukt en in een hartverwarmend boxje verschenen als Happy Christmas Beatle People - The Christmas Records.

De plaatjes zitten in duplicaten van de originele verpakkingen en op die zeven hoesjes zie je in één oogopslag de ontwikkeling van The Beatles, van de Merseybeat van de beginjaren tot de psychedelica van de Magical Mystery Tour. Op de singles hoor je diezelfde evolutie, en vooral ook de genialiteit van The Beatles, de onbevangen humor en het listige en soms absurdistische spel met taal.

Meligheid

Op de eerste kerstsingle uit 1963 neemt John Lennon als eerste het woord. 'Hello, this is John, speaking with his voice.' Ze zijn heel blij dat Love Me Do eindelijk de top-20 heeft gehaald, zegt Lennon, waarna de overige Beatles God Save the Queen beginnen te fluiten.

De meligheid slaat ook toe op de single uit 1966, waarin The Beatles een minimusical opvoeren rond het door henzelf geschreven kerstlied Everywhere it's Christmas: 'Ev'rywhere it's Christmas, Ev'rywhere it's song, London, Paris, Rome and New York, Tokyo, Hong Kong.' Het hoorspel daarna voert de luisteraar van Corsica naar de Zwitserse Alpen en is net zo onbegrijpelijk als grappig.

Prachtig luister- en studiemateriaal voor de fans van toen en nu dus ook voor de liefhebbers die wat later zijn aangehaakt. Voor hen moet de laatste kerstboodschap op de single uit 1969 net zo aangrijpend zijn als voor de aanhang van het eerste uur: 'The Beatles wish all of you a happy Christmas and may the seventies give peace a chance.'

Beeld The Beatles, "The Christmas Records" box set
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden