NieuwsDen Haag

Toch plan voor Eschermuseum in Amerikaanse ambassade

Het plan voor een Eschermuseum in de oude Amerikaanse ambassade in Den Haag krijgt toch nog een tweede kans. In het pand aan het Lange Voorhout moet bovendien een Escherhotel met vijftig kamers en ‘laagdrempelige’ horeca komen.

Bart Dirks
Foto uit 1959 van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. De ambassade verhuisde in 2018 naar Wassenaar. Beeld ANP
Foto uit 1959 van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. De ambassade verhuisde in 2018 naar Wassenaar.Beeld ANP

Die ambities hebben het museum, de gemeente Den Haag, vastgoedontwikkelaar IQNN en vermogensbeheerde Syntrus Achmea woensdag aangekondigd.

De Amerikaanse ambassade verhuisde in 2018 naar Wassenaar. Er waren toen al vergevorderde plannen om de wereldberoemde houtgravures en lithografieën van M.C. Escher te verhuizen van museum Escher in het Paleis naar de ambassade, 100 meter verderop. Ook andere culturele instellingen aasden op het monument van wederopbouwarchitectuur.

Maar tot teleurstelling van de plannenmakers besloot het nieuwe college van b & w het rijksmonument te verkopen aan een commerciële partij. Den Haag wilde 11,5 miljoen euro voor het modernistische bolwerk van de Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer (1902-1981). ‘De exploitatie als museum is feitelijk onbetaalbaar’, zei cultuurwethouder Robert van Asten (D66) destijds. ‘Dan moeten we elders fors schrappen in de cultuurbegroting. Daarom hebben we besloten het pand in alle rust te verkopen. Het is een vrij giftig dossier.’

Kleinstedelijk denken

Benno Tempel, directeur van zowel het Gemeentemuseum als Escher in het Paleis, klaagde vorig jaar over ‘kleinstedelijk denken’. Nu is hij vol lof voor wethouder Richard de Mos (economie). ‘Hij realiseerde zich ook dat het een gemiste kans zou zijn. Als Escher een grotere locatie krijgt, kunnen we groeien van 160 duizend naar 300 duizend bezoekers.’

Tempel ging op eigen initiatief in gesprek met de potentiële kopers van de ambassade. De gemeente heeft nu uit vijf gegadigden gekozen voor vastgoedontwikkelaar IQNN Development, die in Amsterdam het vijfsterren Conservatorium Hotel heeft ontwikkeld, en vermogensbeheerder Syntrus Achmea.

‘Dit is een kans om je vingers bij af te likken’, zegt wethouder De Mos. ‘We kunnen hier een icoon neerzetten en een hotel is ook geen overbodige luxe.’ Dit najaar moeten de plannen nader ingevuld zijn en de koop officieel worden gesloten.

Oranjemuseum

Het Escherplan is een domper voor West, de Haagse instelling voor beeldende kunst die de ambassade tijdelijk in gebruik heeft en zich er definitief hoopte te vestigen. En de volgende strijd zal gaan over wat er in plaats van Escher moet komen in het voormalige winterpaleis van koningin-moeder Emma.

Benno Tempel wil er een Delfts Blauw-museum inrichten, want het Gemeentemuseum heeft een grote collectie keramiek. Begin dit jaar opperde de lokale partij van wethouder Richard de Mos dat er een Oranjemuseum moet komen. Dat zou de koninklijke identiteit van Den Haag moeten onderstrepen.

Van linksaf: Walther van Leeuwe (Syntrus Achmea), Albert Jan Gerritsen (IQNN), wethouder Richard de Mos en museumdirecteur Benno Tempel. Beeld Gemeente Den Haag/ Valerie Kuypers
Van linksaf: Walther van Leeuwe (Syntrus Achmea), Albert Jan Gerritsen (IQNN), wethouder Richard de Mos en museumdirecteur Benno Tempel.Beeld Gemeente Den Haag/ Valerie Kuypers

Langs de lange lindelaan

Op het statige Lange Voorhout, waar ook de Amerikaanse ambassade was gevestigd, staan veel rijksmonumenten te huur of te koop. Zijn de Haagse stadspaleizen te duur? Te pronkzuchtig? Te kruip-door-sluip-door?

In mei 2018 werd het plan voor het Eschermuseum nog geschrapt. Te riskant, vond het nieuwe Haagse stadsbestuur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden