Toch nog negen gedichten van Hanny Michaelis

In het Pantheon, de canon van het Letterkundig Museum, is geen plaats ingeruimd voor de dichter van 'K ben Brahman....

Wat daar ludiek aan is, moet ik nog ontdekken, maar sympathiek is het zeker. Eigenlijk zouden er ook Richard Minne-, Jan Hanlo-, Rosalie Loveling-, C.O. Jellema-, Tip Marugg-, Louis Ferron- en Elisabeth Eybers-genootschappen moeten verrijzen; die zijn ook geen van allen tot het Pantheon toegelaten.

Om nog maar te zwijgen van Hanny Michaelis. Na 1971 kwam er van haar hand geen nieuwe bundel meer. Haar niet geringe zelfkritiek, gevoegd bij het idee dat ze alles wel had gezegd, deed haar stilvallen. En toen ging ze in 2007 dood.

Toch verscheen zojuist een nieuw bundeltje, gedrukt door de Avalon Pers: Nagelaten gedichten, uit Michaelis’ nalatenschap bijeengezocht door Nop Maas, die ook de biografie van Gerard Reve voorbereidt.

Negen gedichten trof Maas tussen haar papieren aan, geschreven tussen 1971 en 1998, het bewijs dat Michaelis het al die jaren toch bleef proberen. Dit schreef ze toen ze 76 was: ‘Wat men gemakshalve/ het leven noemt, is niet/ al te vriendelijk met me omgesprongen./ Het maakte me tot wie ik werd,/ iemand die wordt opgemerkt,/ en daarna over het hoofd gezien,/ omarmd en weer losgelaten./ Maar onvriendelijk was het ook niet./ Het liet me wolken zien en/ sterrenhemels, bomen en water,/ vlammende ramen in de avondzon,/ de maan maagdelijk blozend/ achter het traliewerk van een gashouder./ Het liet me treinen horen in de avond,/ zingende merels en het drukke/ tsjilpen van de kleine ontroerende/ parmantige mussen.’

De kwantiteit moge niet toereikend geweest zijn voor een bundel, aan de kwaliteit lag het niet – getuige dit vers, een precair evenwicht tussen hardhandigheid en voorzichtig smeulende hoop. Al koesterde ze die meestal tegen beter weten in.

Er zijn nog maar vijftig exemplaren over van het boekje, te bestellen bij antiquariaat Fokas Holthuis (euro 10,-). Vijftig gelukkigen kunnen Hanny Michaelis in hun eigen Pantheon bijzetten. Waar ze hoort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden