Toch nog een paar gezellige liedjes in meeslepende spooktheatershow

      • Theater..

AMSTERDAM De Kersentuin van Tsjechov willen ze opvoeren, de zes spelers van Het Huis Anubis, de onder jongeren immens populaire televisiesoap die nu aan zijn tweede theatershow toe is.

Natuurlijk komen Nienke, Fabian, Amber, Jeroen, Patricia en Appie daar niet aan toe in De Legende van het Spooktheater. Via een journalist horen ze over de geheimzinnige legende van het betreffende theater, in dit geval de Meervaart in Amsterdam, dat honderd jaar geleden zou zijn afgebrand door een behekste klok. Een eeuw later dreigt de geschiedenis zich te herhalen. Er rest een uur voor de klok ontvlamt – ook voor het publiek dreigt dus gevaar. De Anubisvrienden moeten achter de werking van het vervloekte uurwerk komen – een queeste met drie cryptische raadsels – zodat ze het ding stop kunnen zetten. Daarvoor gaan ze 100 jaar terug in de tijd, naar de periode waarin Anton Tsjechov net zijn klassieke meesterwerken heeft geschreven. Via rook en mist belanden ze in het begin van de vorige eeuw, met hoepelrokken, kniebroeken en pofmouwen. Gekostumeerd als in een klassieke Kersentuin.

De plotschrijvers van deze tweede theatershow weten hoe ze een spannende zoektocht op touw moeten zetten. Slim is het theater zelf in het verhaal verwerkt, waardoor de interactie met de toeschouwers voor het oprapen ligt. De jonge acteurs zijn daarin behoorlijk bedreven, met Lucien van Geffen (Fabian) als meest alerte. Ook hun spel is fris, scherp en snel. Raar is wel dat ze ondanks de grote tijdsdruk toch nog gezellig een paar liedjes meezingen met een band – de bekende hits uit de televisieserie. En de journalist (Wim Van Den Driessche in een dubbelrol als theaterdirecteur met dezelfde achternaam) zou aan het slot terug moeten komen om de cirkel rond te maken. Maar verder maken de Anubisleden er met twee jonge meisjes – een spookverschijning en een echt dotje – meeslepend spooktheater van.

Annette Embrechts

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.