Toch een Boekenweekgeschenk lezen? Neem Campert

Beeld anp

'Remco Campert (88) legt zijn pen neer', was de kop boven een stukje in de Volkskrant van afgelopen woensdag, maar Remco Campert schrijft niet met de pen. Hij rammelde zijn columns - eerst voor de voorpagina van deze krant, als helft van CaMu, later voor het zaterdagkatern Het Vervolg en aansluitend voor Boeken en Sir Edmund - er na lang dralen uit op zijn oude typemachine. Daarna werden ze door zijn vrouw Deborah, die in de stukjes van Campert glanst als 'degene die ik liefheb', overgetikt op de computer en naar de redactie gemaild. Geregeld haalde Deborah er nog een klein foutje uit, héél soms stopte ze er een in.

In het voorjaar van 2014 overhandigde Remco Campert me een stapeltje volgetikte A4-tjes. Hij had Somberman opnieuw tot leven gewekt, de hoofdpersoon uit Somberman's actie, zijn Boekenweekgeschenk van 1985. Korte stukjes waren het, waarin Somberman in woede ontsteekt, geeuwt of gewoon niet weet wat hij met de dag aan moet ('Hoe kwam hij erdoorheen? Tot aan het einde van de dag had hij een barre weg te gaan'). Of de stukjes misschien geschikt waren voor de rubriek Dag In Dag Uit?

Op 15 februari stond de laatste Somberman in de krant. Hij begon zo: 'Als Somberman op een ochtend wakker wordt, is hij niet uitgeslapen. Dus draait hij zich nog eens om om verder te slapen. Een uurtje later wordt hij weer wakker. Hij is nog altijd moe, maar opnieuw in slaap vallen lukt hem niet meer.'

Dit weekend begint de 83ste editie van de Boekenweek, zoals altijd afgetrapt met het Boekenbal. In 1999 liep Campert daar rond als auteur van het Boekenweekessay Familie-Album dat hij samen met Jan Mulder had geschreven. Om kwart over twaalf was hij alweer thuis, schreef hij in zijn dagboek, 'waarmee we ons all-time record voor vroegtijdig het Boekenbal verlaten gebroken hebben. Niet dat het er zo vervelend was, maar op een gegeven moment is het op. Daar ben ik nu meer van doordrongen dan vroeger, toen het nooit op was.'

Je kunt natuurlijk de komende dagen het Boekenweekgeschenk van Griet Op de Beeck openslaan, het is tenslotte gratis. Maar je kan ook Somberman's actie herlezen of lezen - het is in 2011 door De Bezige Bij opnieuw uitgebracht en het blijft een geweldig boekje. Steek er een stiekeme sigaret bij op en drink er een glas rode wijn bij. Op Campert. En op degene die hij liefheeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden