Bestseller 60oud worden

Toch echt meer mopperen naarmate je ouder wordt, leert de Bestsellerlijst

Jet Steinz
Het boek Simpel van Yotam Ottolenghi staat op nummer 1 in de bestsellerlijst.  Beeld x
Het boek Simpel van Yotam Ottolenghi staat op nummer 1 in de bestsellerlijst.Beeld x

Sinds het succes van de 83¼-jarige Hendrik Groen met z’n o(ud)ma(ar)­ni(et)do(od)-club – zijn dagboeken hebben de CPNB Bestseller 60 maandenlang onveilig gemaakt, de roman Leven en laten leven staat nog op 38 – verschijnen er voortdurend boeken van, over en geïnspireerd door bejaarden. Want van hen valt wat te leren: denk aan Ikigai, de wereldwijde bestseller over de bewoners van het Japanse eiland Okinawa en hoe het komt dat zij allemaal 100 worden, en zie nu ook Het Pioppidieet (op 27 in de Bestsellerlijst) van cardioloog Aseem Malhotra en atleet Donal O’Neill, die de levensstijl onderzochten van de opvallend vele gezonde 100-plussers in het Italiaanse dorpje Pioppi.

Maar in Nederland komt de ouderdom met gebreken. Tommie Niessen weet daar alles van; hij is zzp’er in de wijkzorg en een hospice en hoewel hij niet alléén bejaarden verpleegt, zijn de meeste patiënten toch mannen en vrouwen op leeftijd. Hij blogt en vlogt en schreef een boek, Tommie in de zorg (op 11), waarin de dagelijkse praktijk van de gezondheidszorg getoond wordt, de leuke én minder leuke kanten, met een inspirerende levensles hier en een bijzondere ontmoeting daar.

Het online journalistieke platform De Correspondent heeft zijn eigen blogger over dit onderwerp: correspondent Oud worden Heiba Targhi Bakkali, een van de schrijvers die een bijdrage hebben geleverd aan Dit was het nieuws niet. Het nieuwste boek van De Correspondent (op 16) is een bundeling diepgravende verhalen die de afgelopen jaren op de website verschenen zijn, waaronder dus Bakkali’s artikel over hoe het voelt om met dementie in een verzorgingstehuis te leven.

En dan is er nog cabaretier Hans Dorrestijn, een soort Hendrik Groen maar dan 78 en echt bestaand, die vrolijk mopperend ­terugkijkt op zijn leven in Het rimpelperspectief. Hoe overleef ik de oude dag? (op 22 in de Bestsellerlijst).

CPNB Bestseller 60

1) Yotam Ottolenghi, Simpel; Fontaine (4)

2) Lucinda Riley, De zeven zussen; Xander (19)

3) Murat Isik, Wees onzichtbaar; ­Ambo Anthos (23)

4) Rachel Renee Russell, Dagboek van een muts; De Fontein (2)

5) Jaap Robben, De Zomervacht; De Geus (4)

6) Annegreet van Bergen, Het goede leven; Atlas Contact (5)

7) John Flanagan, De grijze jager; Gottmer (1)

8) Yuval Noah Harari, Sapiens; Thomas Rap (83)

9) Peter Römer, Baantjer - De Cock en de dood van een kerkrat; De Fontein (1)

10) Bob Woodward, Angst; Prometheus (2)

Tussen () het aantal weken in de top-60

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden