Toby Jones en Helen Mirren vieren triomfen op het Lido

In Infamous over de schrijver Truman Capote en The Queen over het Britse Koninklijk Huis na de dood van Lady Diana, zijn er glansrollen voor Engelse acteurs....

Voor Toby Jones zit het festival er al op. Het waren ‘wilde dagen’, zegt hij in de tuin van het Hotel des Bains, waar hij snel een krant doorpluist. De Engelse acteur heeft na de wereldpremière van Infamous voortdurend interviews gegeven, en dat is niet wat hij had verwacht. ‘Ik wist dat er het een en ander in de schema’s stond, maar ik rekende op niet al teveel.’

Jones heeft in de Amerikaanse productie een prachtrol, en toch leek hij de sukkel van de internationale filmwereld te worden. Hij speelt de schrijver Truman Capote, en inderdaad: dat deed Philip Seymour Hoffman vorig jaar ook al in de film Capote. Zo goed zelfs dat hij er een Oscar voor kreeg. Hoffman leek de definitieve Capote te hebben neergezet.

Infamous (2006) vertelt hetzelfde verhaal als Capote (2005). Letterlijk: schrijver en regisseur Douglas McGrath concentreert zich net als eerder Bennett Miller op de jaren waarin Capote aan zijn meesterwerk In Cold Blood schrijft, over een moordpartij in 1959 waarbij een boerengezin door twee inbrekers wordt afgeslacht.

‘Ik herinner me nog exact het moment waarop ik hoorde dat er nog een film over Capote werd gemaakt’, vertelt Douglas McGrath tijdens een kort vraaggesprek. ‘Dat was in de zomer van 2003. Ik belde naar een bekende van mij bij Warner Bros en zei hem dat ik hem mijn plan ging sturen over Truman Capote. Dat ligt al op mijn bureau, luidde het antwoord. Dat bleek het script te zijn van Dan Futterman, voor de film met Philip Seymour Hoffman.’

Hoewel beide films de totstandkoming van In Cold Blood nauwkeurig in beeld brengen, wijkt Infamous op sommige momenten rigoureus van Capote af. Infamous is een meer bruisende film, met een grote nadruk op het societyleven van Capote in New York.

Draaien, manipuleren, en mensen met geveinsde genegenheid tot ontboezemingen verleiden – dat is wat Truman Capote deed om zijn ideale roman rond te krijgen. Bij Philip Seymour Hoffman oogden die manipulatieve eigenschappen als een neurotische karaktertrek, waar de schrijver niets aan kon doen. De Truman Capote van Toby Jones komt er minder goed vanaf: in Infamous zitten scènes waarin is te zien hoe Capote doelbewust de werkelijkheid een duwtje in de rug geeft, terwijl hij er evenmin voor terugschrikt zijn vriendschappen voor een anekdote te grabbel te gooien.

Toby Jones is niet de enige Engelsman die in Venetië triomfen viert. Van regisseur Stephen Frears ging The Queen in wereldpremière. In deze oer-Engelse productie wordt gereconstrueerd wat zich in de week na de dood van prinses Diana, op 1 september 1997, precies heeft afgespeeld achter de schermen van het Britse koninklijke huis. Waarom bleef de familie zo lang op het buitenverblijf Balmoral? En: waarom zweeg de koningin dagenlang halsstarrig, terwijl heel Engeland bedelde om een blijk van medeleven?

The Queen, met als een glansrol van Helen Mirren als koningin Elizabeth, is een even amusante als indringende inkijk in de monarchie. Scenarist Peter Morgan houdt de toon licht, zonder aan inhoud in te leveren: de film legt feilloos bloot hoe de eeuwenoude monarchie, verbeeld door een koningin die vastzit aan traditie en protocol, moet bijsturen om in moderne tijden – Tony Blair met bordje pasta voor de tv – te kunnen overleven.

‘Het is helemaal niet de bedoeling geweest een antimonarchistische film te maken’, zegt Frears tijdens een kort onderhoud geagiteerd. ‘De pretentie alleen al.’ Wat hij heeft geprobeerd is de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen, zonder daarop verder een commentaar te geven.

Frears: ‘Dat is voor veel mensen al een statement. Die vinden het onfatsoenlijk wanneer de koningin in een film als een vrouw wordt neergezet en niet als een door God uitverkoren vorstin. Voor diezelfde mensen is het vast geen genoegen om te zien hoe zij het met prins Philip aan de stok krijgt over het wel of niet kijken naar een uitzending van Newsnight.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden