Nieuws Gouden Kookboek 2018

TLV, het kookboek over de veelzijdige keuken van Tel Aviv, wint Gouden Kookboek 2018

Het boek TLV, recepten en verhalen uit Tel Aviv, van culinair journalist Jigal Krant, is vrijdag uitgeroepen tot Gouden Kookboek 2018, het beste kookboek van afgelopen jaar. Krant kreeg de prijs, zijn eigen boek uitgevoerd in goud-op-snee, vrijdagavond uitgereikt door juryvoorzitter Janny van der Heijden tijdens de Avond van het Kookboek, de aftrap voor de Kookboekenweek van het CPNB.

Het Boek TLV, recepten en verhalen uit Tel Aviv, van Jigal Krant.

TLV, het eerste kookboek van Krant, ‘leert, verlekkert en verleidt’, volgens het juryrapport. ‘Het is een kookboek, een leesboek en een reisgids.’ ‘Tel Aviv is een progressieve stad in conservatieve regio’, zegt Krant over zijn eigen boek, ‘een melting pot waar veel verschillende keukens bij elkaar komen. In een omgeving waar spijswetten vaak bepalen wat er op tafel komt, wordt in Tel Aviv vrij en innovatief gekookt zonder regels.’ Volgens juryvoorzitter Van der Heijden is TLV een ‘cultuurverhaal dat ook gaat over samen delen en het vieren van het leven.’

In totaal werden 64 kookboeken ingezonden, waarvan er vijf werden genomineerd. Opmerkelijk is dat geen van de vijf boeken alleen maar recepten bevat. De in Frankrijk wonende Mari Maris beschrijft in Mari plukt de dag naast een dagelijks vegetarisch recept haar wel en wee op het Franse platteland in dagboekvorm. Yvette van Boven, van wie Home Sweet Home X-mas werd genomineerd, illustreert haar boeken zelf. In Hoe dan? maakt kunstenaar Maroeska Metz veel werk van de presentatie inclusief QR-codes bij elk recept, en chef Joris Bijdendijk van restaurant Rijks – één Michelinster – schreef in Bijdendijk behalve recepten een portret van zijn culinaire loopbaan.

Behalve uit Van der Heijden, culinair publicist en jurylid van Heel Holland Bakt, bestond de jury uit Jonah Freud van de Kookboekhandel, Daan van der Valk van boekhandel H. de Vries, schrijver en culinair journalist Ronald Giphart en Makkie Mulder, voormalig hoofdredacteur van kooktijdschrift Delicious. Paul de Leeuw schreef het Kookboekenweekgeschenk Smaakmaker: bij wie de crème fraîche in de aders vloeit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.