Tivoli: geen fusie Muziekpaleis

Onderhandelingen over nieuw Muziekpaleis Utrecht zitten vast...

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman

UTRECHT Het Utrechtse poppodium Tivoli zit vast in de onderhandelingen met de gemeente over het nieuw te bouwen Muziekpaleis op het Vredenburg. Als voor 1 juli geen akkoord is bereikt, staan de sloop van het oude Muziekcentrum Vredenburg en de nieuwbouw mogelijk op de tocht.

Als 17 juni de laatste noot in Muziekcentrum Vredenburg heeft geklonken, moet de sloop van het pand beginnen, op de Grote Zaal na. Op die plek verrijst een 45 meter hoog Muziekpaleis met vijf zalen, waarin Muziekcentrum Vredenburg, poppodium Tivoli en Stichting Jazz Utrecht (SJU) een plek krijgen. De raad heeft hiervoor een krediet van 95 miljoen euro beschikbaar gesteld, op voorwaarde dat de partijen vooraf een opzet van een organisatiestructuur en een exploitatieplan kunnen laten zien.

In 2005 is vastgelegd dat de organisaties nauw gaan samenwerken, met de mogelijkheid dat die samenwerking uitmondt in een fusie. Tivoli plaatst nu vraagtekens bij de resultaten tot nog toe.

Poppodium Tivoli is voor slechts 6 procent van subsidie afhankelijk. Muziekcentrum Vredenburg is een gemeentelijke instelling waarvan de tekorten door de gemeente worden aangevuld. Ook SJU kan zonder gemeentelijke steun niet op eigen benen staan.

‘Van de drie partijen hebben er twee grote financiële tekorten. Als wij fuseren, worden wij mede-risicodrager van hun problemen. Gaat het bij de ene fout, wordt de ander de dupe’, aldus voorzitter Barry de Vos van het Tivoli-bestuur. ‘Tivoli, nu een zelfstandig rendabel bedrijf, wil niet in een niet-rendabel bedrijf stappen, daarvoor zijn de risico’s te groot. Wij hebben er ook moeite mee dat de gemeente de enige externe financier is.’

Het Muziekpaleis, ontworpen door (onder anderen) architect Herman Hertzberger, zal volgens de huidige planning in 2011 openen. De Vos wil het liefst een geprivatiseerd Muziekpaleis. Zijn voorstel is dat de drie organisaties eerst hun eigen huishoudboekje voeren, en pas als het goed loopt tot een mogelijke fusie overgaan. Hij vindt dat de gemeente een te grote vinger in de pap wil houden, terwijl de huurders vrijwel marktconforme prijzen gaan betalen. ‘De gemeente tornt zelfs aan onze naam, terwijl Tivoli een begrip is.’

Tivoli-directeur Margriet van Kraats benadrukt dat Tivoli in principe wel graag in het Muziekpaleis wil. Het hele idee van het gezamenlijk in een pand zitten met verschillende muziekgenres komt van Tivoli, benadrukt zij. In het nieuwe pand is een popzaal ingetekend met een capaciteit van 2.000 bezoekers. Op de huidige locatie aan de Oudegracht – capaciteit 1.000 bezoekers – barst de zaal uit haar jas.

De sloop van Vredenburg is de eerste grote stap in de grootscheepse verbouwing van het Utrechtse stationsgebied, waarover ruim tien jaar wordt gepraat. Extra vertraging levert een miljoenenstrop op voor de gemeente.

Volgens fractievoorzitter Vincent Oldenborg van Leefbaar Utrecht zal de raad daarom huiverig zijn het krediet voor het Muziekpaleis niet te verlenen. ‘Het definitieve ‘go’ moeten we aan het eind van de maand geven. Het zou kunnen dat dit krediet niet wordt verleend als niet aan de voorwaarden is voldaan. Maar ik weet niet of de raad zo ver zal gaan.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden