Tivoli buitenspel bij Muziekpaleis Utrecht

Utrecht wil het nieuw te bouwen Muziekpaleis zonder het poppodium Tivoli gaan exploiteren.

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman

De breuk tekent zich af voordat de eerste paal is geslagen van het gebouw op het Vredenburg, dat volgens de gemeente na het Concertgebouw het belangrijkste podium van het land moet worden vanaf de opening in 2013. Het vijf zalen tellende gebouw voor onder meer klassiek, pop en jazz gaat 132,5 miljoen euro kosten, zeker 34 miljoen euro duurder dan eerder begroot.

Het boterde al langer niet tussen Tivoli en de andere partners. Het goed draaiende Tivoli is slechts voor een klein deel afhankelijk van subsidie. De Vos vindt het een te groot risico om in een organisatie te stappen met financieel zwakkere partners. Tivoli plaatst vraagtekens bij de exploitatiebegroting. Ook uit onafhankelijk onderzoek bleek dat deze te optimistisch was. Het door Tivoli verzorgde aanbod aan popmuziek moet het leeuwendeel van de inkomsten genereren.

Wethouder De Gelder wilde een onomwonden ‘ja’ horen, toen hij Tivoli eerder deze week in een bespreking vroeg of het in 2013 met Vredenburg en SJU deel wil uitmaken van een gezamenlijke organisatie. De Gelder: ‘Ik was verbijsterd toen Tivoli tot drie keer toe zei dat het eerst als zelfstandig huurder in het gebouw wilde komen. Tivoli toont zich niet bereid de eerder gemaakte afspraken na te komen. Dat betekent in feite de beëindiging van de overeenkomst.’ Maar volgens Tivoli heeft zijn delegatie in die bespreking absoluut niet de indruk gewekt dat ze niet aan het Muziekpaleis wil deelnemen.

Tivoli, met nu twee zalen aan de Oudegracht en De Helling, heeft volgens directeur Margriet van Kraats juist veel baat bij een grotere zaal in het Muziekpaleis. Als het moet, zou Tivoli kunnen worden voortgezet op de bestaande locaties. Maar met een grotezaalcapaciteit van duizend bezoekers verslechtert landelijk de concurrentiepositie, omdat andere steden inmiddels grotere zalen hebben.

Nu dreigen juridische procedures. De gemeente wil zelf de popafdeling van het Muziekpaleis gaan organiseren. Die zou dan, theoretisch, kunnen gaan concurreren met Tivoli. Maar, zegt bestuursvoorzitter De Vos: ‘Wij geloven niet dat de gemeente Tivoli buiten het Muziekpaleis kan houden.’

Volgens Tivoli was het moeilijk zakendoen met de gemeente, met telkens wisselende wethouders en ambtenaren. Maar volgens voorzitter Peter Vermeulen van SJU heeft Tivoli de breuk aan zichzelf te wijten, omdat het geen water bij de wijn wilde doen. ‘Ik betreur dit, wij waren liever met Tivoli verder gegaan. Maar ook zonder hen gaat het lukken met het Muziekpaleis.’

Om de bouwput op het Vredenburg staat donderdag een 460 meter lange schutting met verlichting. (ANP) Beeld
Om de bouwput op het Vredenburg staat donderdag een 460 meter lange schutting met verlichting. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden