Tips voor de vrijdag, zaterdag en zondag

De recensenten van de Volkskrant geven per dag hun tips voor de zestiende editie van het polderfestival.

VRIJDAG 15 AUGUSTUS]]> // zaterdag]]>// zondag]]>

Gijsbert Kamer
The National (Grolsch 16u): Verwacht veel van deze melancholische rockers die wat minder appeleren aan de wensen van het klapvee als Pigeon Detectives die het festival openen, maar zullen verrassen met beklijvende prachtdeunen.
Holy Fuck (Charlie 17.45u): Wij hebben zZz en in Canada maakt het duo Holy Fuck prettig gestoorde instrumentale krautrock ‘n’ roll.
Santogold (India 20.15u): Op papier net zo leuk en verfrissend als MIA vorig jaar, in de praktijk hopelijk live nog veel beter.
Niet doen: Denken dat de hipste dj’s ‘s nachts pas aantreden. Blue Flamingo heeft de beste dj- compilatie van het jaar samengesteld van, ja echt, 78-toerenplaten, en draait vanaf 16 uur in de Groovetube.

Menno Pot
Amy Macdonald (Grolsch 17.40u): Extra hard juichen voor Amy, die op Pinkpop al na een paar liedjes door de organisatie werd weggebonjourd.
The Ting Tings (India 18.45u): Nog niet live aan het werk gezien, maar met zulke fijne springliedjes kon het wel eens feest worden.
Santogold (India 20.20u): Wat Madonna wil, kunnen Santogold en Róisín Murphy veel beter. Dus: eerst naar Santogold, en daarna naar Róisín in de Bravo!
Niet doen: HIM (Grolsch 19.30u): Voor alles wat gothic bijzonder kan maken, moest je vorig weekend op Summer Darkness zijn. Voor alles wat stom en lelijk is aan gothic om 19.30 uur in de Grolsch.

Pablo Cabenda
The Ting Tings (India 18.45u): Omdat Shut Up And Let Me Go een van de aardigste singles was van het afgelopen jaar. En omdat The Tings Tings stoere cheerleaderspop maakt met gitaartjes en synthesizers die met één vinger wordt bespeeld. Of hoe knullig weer overhelt naar uiterst charmant.
Santogold (India 20.20u): Live in de kleine zaal van Paradiso was er al een vonk, maar er zat meer in. Ben benieuwd of het ‘halfzusje’ van M.I.A. dat net zo goochelt met electro, pop, hip hop en flipperkastgeluiden live net zo opwindend wordt.
Hot Chip (Bravo 18.25u): Het optreden in Paradiso eerder dit jaar had te kampen met een erbarmelijk geluid. Teleurstelling heerste, maar met een onweerstaanbare single als Ready For The Floor en een fraai album mogen ze in de herkansing.
Niet doen: Dropkick Murphys (Alpha 18.30u): Een stelletje Ierse Amerikanen met een folkpunk repertoire dat jaren drijft op louter Ierse clichés – zuipen, hossen, meelallen – maar een simpel muzikaal nummertje, ho maar.

Sasja Kooistra
Holy Fuck (Charlie 17.45u): Hun plaat schreeuwde om live gezien te worden. Eindelijk eens zien hoeveel stoom de Canadese experimentele rockers live kunnen produceren.
Hot Chip (Bravo 18.25u): In de herkansing want slecht geluid verpestte hun laatste optreden in de Paradiso. Hopelijk de rest van het weekend lekker ongemerkt hun hit Over And Over neuriën.
Santogold (India 20.20u): Jammer dat ze afzegde voor het elektronische muziekfestival 5daysoff afgelopen juli, nu zijn de verwachtingen nog groter. Eens zien of de opwinding rond haar muziek terecht is. En anders maken The Flaming Lips erna in de Grolsch er zeker een feestje van: confettikanon!
Niet doen: Niet vergeten even in de X-Ray te kijken: met de breakcore van DJ Scotch Egg en Bong-Ra niet de meest toegankelijke dance. Daarna dj Promo, om te horen hoe hard hard nu eigenlijk is.

Robert van Gijssel
Roni Size Reprazent (Bravo 15u): De dag aftrappen met de hemelse jungle-groove van een drum 'n' bass godfather, kan niet beter.
Amy McDonald (Grolsch 17.40u): Bewees op Pinkpop – zij het in slechts drie nummers – stomend te kunnen folkrocken met uitstekende band.
The Budos Band (Lima 17.35u): Veelbelovende gekte op 22 benen, volgens zichzelf: the unheralded emperors of Instrumental Staten Island Afro-Soul.
Niet doen: Henry Rollins (India 13u): Waarom in hemelsnaam aan drie dagen feest beginnen met een boze getatoeëerde beer?

vrijdag]]> // ZATERDAG 16 AUGUSTUS]]>// zondag]]>

Gijsbert Kamer
50 jaar popmuziek (Alpha 13u): Programma kent te leuke combinaties om al te verklappen, maar reken maar dat het daar in die Alpha gezellig wordt en ook nog goed!
Franz Ferdinand (Alpha 20u): Omdat hun twee platen nog altijd tot de besten van deze eeuw kunnen worden gerekend en ik razend benieuwd ben of de drie jaar pauze de band goed heeft gedaan.
No Age (Charlie 21u): Belangrijkste band in nieuwe lichting Californische herrieschoppers.
Niet doen: Stoer roepen dat de Sex Pistols hier niks te zoeken hebben. Even Johnny Rotten horen sneren is altijd leuker dan een uur lang Nightwish te horen zingen.

Menno Pot
Laura Marling (Lima 14u): Een vergeten 2008-juweel, dat debuut van Laura Marling. Voor uw dagelijkse dosis mooie folkliedjes.
Franz Ferdinand (Alpha 19.55u): Op een gegeven moment had ik ze wat te vaak gezien, maar de laatste keer is jaren geleden en ik ben érg benieuwd naar die nieuwe liedjes!
Sex Pistols (Grolsch 20.50u): Never mind the bollocks, gewoon kijken een meebrullen.
Niet doen: 50 Jaar Nederpop (Alpha 13u): Vijftig jaar Nederpop? In januari, ja! Inmiddels is het bijna 51 en heb ik er al veel te veel over gehoord, gezien en gelezen. Nu nog een tribute op Lowlands? Dank u feestelijk.

Pablo Cabenda
Iron & Wine (India 20.10u): Prachtig verstilde Americana dat een hoofs huwelijk aangaat met etnopop. Sam Beam’s zang is daarbij tegelijk hypnotiserend en dompelt je onder in een droomwereld waarin alles zachtjes trilt.
Diplo (Bravo 23.45u): Omdat iemand die steevast muzikale grenzen negeert, electro, baile funk, hip hop door elkaar gooit en in uiterste consequentie ook nog het bed deelde met M.I.A., keizerin van globalhiphopderdewereldnoise, gegarandeerd wel hele goede plaatjes moet draaien.
Franz Ferdinand (Alpha 19.55u): Gewoon goed, strak spelend bandje waar je lekker op kunt dansen en dat zich al meermalen heeft bewezen op festivals.
Niet doen: Sex Pistols (Grolsch 20.50u): De cultuurpolitie zegt natuurlijk dat je moet gaan kijken omdat de Sex Pistols le-gen-da-risch zijn. Correctie: waren. Sid Vicious is nog steeds dood en Johnny Rotten snauwt nog steeds. Maar nu heeft het het potsierlijke, kleinzielige van je buurman die kankert omdat hij een verkeersbon heeft gekregen. Enige reden om te kijken is om achteraf precies te kunnen vertellen waarom je nou zo teleurgesteld was.

Sasja Kooistra
Tunng (Lima 17.30u): Heerlijk wegdromen bij de betoverende folktronica van deze sympathieke band. Hun lieve fluisterliedjes met mooie samenzang zullen prima passen in de intieme setting van de Lima.
Digitalism (Bravo 20.15u): Digitalism grossiert zoals Justice dat ook wel doet in vette baslijnen en scheurende synthesizers en worden live steeds beter. Dat zal wel lekker druk worden, toch maar even een dansje meepikken.
Underworld (Alpha 21.40u): Na de positieve reactie op hun laatste concert dit jaar in Rotterdam toch het gevoel iets gemist te hebben. Nu even inhalen.
Niet doen: Booka Shade (Bravo 22u): Zal ongetwijfeld een vrolijke boel worden, maar de nieuwe plaat was niet erg inspirerend en hun live-act met drumstokjes kennen we nu wel. Er zijn spannendere acts op datzelfde tijdstip.

Robert van Gijssel
Toumast (Lima 15.45u): Woestijnrock uit de Sahara en een goed hart, met fraai damesgezang.
Tungg (Lima 17.30u): Die sfeer vasthouden met ingetogen folktronica in prachtige kleine liedjes.
Modeselektor (Bravo 1.30u): Duitse dubstep voor op de dansvloer, kan weleens de danceklapper worden.
Niet doen: Volbeat (Alpha 14.40u): Testosteronmetal met Elvis-vocalen, gewoon stom, overdreven stoer en een gimmick.

vrijdag]]> // zaterdag]]> // ZONDAG 16 AUGUSTUS]]>

Gijsbert Kamer
Lucky Fonz (India 12.15u): Heerlijk om de dag te mogen beginnen met de opbeurende liedjes van ‘s lands beste nieuwe singer songwriter.
Yeasayer (India 16.45u): Spannende rockmuziek van zoveelste puike nieuwe Amerikaanse band die beter verdient dan een half uurtje rommelig te worden neergezet in het voorprogramma van Beck.
Elbow (Grolsch 19.15u): Vond Elbow nooit meer dan aardig totdat ik ze eind juni in Paradiso zag. Gepassioneerd maar nooit zwaar op de hand, en die zanger is de Ricky Gervais van de rock.
Niet doen: Plain White T’s (Alpha 14.45u): Geen emo, geen rock ‘n’ roll maar gewoon oervervelende als punk gepresenteerde confectiepop. Daar lijkt me de gemiddelde Lowlandsbezoeker te intelligent voor.

Menno Pot
Hercules And Love Affair (Bravo 15u): Omdat een potje vette disco er ook bij hoort, niet dan? James Murphy en zijn DFA-label hebben het weer goed gezien.
Tricky (Bravo 18.30u): Tien jaar geleden was ‘ie briljant op Pinkpop en dit jaar bracht hij zijn beste plaat in minstens tien jaar uit... 1 + 1 = 2?
Elbow (Grolsch 19.15u): Ze doen al jaren mee, maar het lijkt wel alsof dit jaar alles op zijn plek valt. Mooie plaat, bezwerende optredens. Sympathieke drinkebroers ook.
Niet doen: The Fratellis (Grolsch 17.30u): Nieuwe plaat is best aardig, maar live hebben ze me nog nooit écht overtuigd. Op een nieuwe kans moeten ze even wachten tot na Lowlands.

Pablo Cabenda
Jamie Lidell (Bravo 16.45u): Omdat bleke soulprofessor zowel overtuigt met zijn geluidsexperimenten als zijn soulvolle uitspattingen. Lidell is een begenadigd liedjesschrijver die met een band geïnspireerde muzikanten de tent aan het zweten moet kunnen krijgen.
Hercules And Love Affair (Bravo 15u): Wie had kunnen denken dat Antony van Antony and the Johnsons zo cool kon klinken op een electronische beat? De nummers van Hercules and Love Affair hebben iets prikkelends en sensueel. The thinking man’s disco.
Dresden Dolls (India 22u): Omdat ik nog steeds niet begrijp waarom een duo dat zo godvergeten muzikaal is nog steeds niet is doorgebroken. Dresden Dolls paren kracht aan subtiliteit en zuiver tekstueel venijn van songschrijfster par excellence Amanda Palmer. En dat alleen met drums en piano.
Niet doen: Plain White T’s (Alpha 14.45u): Gezichtloos, kleurloos, smakeloos. Precies zoals de gemiddelde grote platenmaatschappij zijn emoband het liefst heeft.

Sasja Kooistra
Fuck Buttons (X-Ray 14u): Even lekker laten wegblazen met vaag lawaai, klinkt als band maar het duo is electronischer dan je vermoedt: alles komt uit een kastje.
Tricky Bravo (18.30u): Laat die diepe beats en mooie melodieën maar horen. Nu maar hopen dat hij die onbenoembare bezwerende, broeierige Tricky-sfeer neer weet te zetten.
Benga (X-Ray 1u): Dubstep van de bovenste plank. Dat belooft een hele fijne afsluiter te worden.
Niet doen: Al je energie verspillen op de eerste twee dagen, want er moet nog veel gedanst worden deze laatste dag: naast eerder genoemde ook met Hercules And Love Affair, Jamie Lidell, Simian Mobel Disco, Ellen Allien en Erol Alkan. En vergeet de goede Nederlandse inbreng niet met dj's Shinedoe, Joost van Bellen, Bart Skils, 2562 en Melon.

Robert van Gijssel
Luciano (Alpha 13u): Het is traditie, de laatste dag beginnen met uplifting roots reggae. Luciano maakt Lowlands blij.
The Hives (Alpha 18.20u): Strak, dynamisch, verpletterende live-act en een lust voor het oog.
Benga (X-Ray 1u): Alle Bravo-dansers naar de X-Ray, want hier gaat het gebeuren: opwindender en aanstekelijker werd dubstep niet eerder.
Niet doen: Editors (Alpha 22u): Dat gegalm nu net iets te vaak op de festivals gehoord, daar gaan we het feest niet mee afsluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden