SatireBoek van de Speld

Tips van De Speld: hoe red je je in de toekomst?

De gezelligheidsrobot voor je bejaarde moeder. Vooral handig met Kerst, op Moederdag of op haar verjaardag.Beeld De Speld

Welke gezelligheidsrobot stuur je met Kerst naar je moeder? Hoe heb je seks op afstand? Die, en andere kwesties komen aan bod in het nieuwe boek van De Speld, vol tips voor de grillige toekomst. Een selectie. 

Hoe vaak moet je een gezelligheidsrobot naar je bejaarde moeder toesturen om te kunnen volhouden dat je van haar houdt?

Bedenk dat goed contact niet gaat om kwantiteit, maar om kwaliteit. Beknibbel dus niet en koop een geavanceerd model. Je hoeft echt niet iedere week een gezelligheidsrobot langs te sturen. Ook die robot heeft immers geen zin om twee keer per week de vraag te krijgen of hij al een vriendinnetje heeft en of er soms geen leuke meisjes zijn in de cloud.

Beter is het om te bedenken op wat voor dagen je moeder nou echt behoefte heeft aan een praatje. Bijvoorbeeld met Kerst, op Moederdag of op haar verjaardag. En op de ­verjaardag van haar kleinkinderen kun je bijvoorbeeld een bot met wat foto’s langssturen. Je kunt ook met andere familieleden samenwerken: het is leuk voor je bejaarde moeder als ze niet altijd dezelfde gezelligheidsrobot langs krijgt. ­Afwisseling doet opfleuren.

Het nieuwe boek van De Speld heet De toekomst. Het boek is dé praktische gids om te overleven in de grillige tijd die ons te wachten staat. In deze voorpublicatie geven de samenstellers handige tips aan de hand van de technologieën die onze toekomst gaan vormen: kunstmatige intelligentie, biotechnologie en technologieën op het gebied van duurzaamheid. De Speld bereidt je voor op de duizeling- wekkende ontwikkelingen die op je af komen.

De afstand van Hengelo tot Hengelo.Beeld De Speld

Hoe kun je op afstand seks hebben met iemand die in het andere Hengelo woont?

Mocht je een lange­afstandsrelatie hebben dan kan de techniek je een handje helpen. Het bedrijf Ohmibod combineert bijvoor­beeld hardware­ en softwaretoepassingen zodat je op afstand een seksuele ­relatie kunt onderhouden. Via je smartwatch kun je je polsslag meten en die koppelen aan een vibrator.

Als je partner in Hengelo (Gelder­land) opgewonden raakt, gaat de vibrator in Hengelo (Overijssel) ook harder trillen. Daarmee zijn ze bizar dichtbij de fysieke realiteit gekomen, waarin je ook harder gaat trillen naarmate je een hogere polsslag hebt.

Via een bluetoothverbinding met de vibrator krijgt je partner (in Hengelo (Gelderland)) controle over jouw ­genot (in Hengelo (Over­ijssel)).

De SpeldBeeld De Speld

Hoe kan je voorkomen dat je een willoos speeltje van de grote techbedrijven wordt?

Grote techbedrijven hebben de knapste koppen ter wereld aan het werk gezet om jou zo veel mogelijk tijd op hun sites, apps en apparaten te ­laten doorbrengen. Je moet wel van heel goeden huize komen om daar weerstand aan te bieden. Met deze tips kan je voorkomen dat je niet helemaal willoos een speeltje wordt van de grote techbedrijven.

Haal Facebook van je telefoon af en installeer Whatsapp.

Haal Whatsapp van je telefoon af en installeer Instagram.

Haal Instagram van je telefoon af en installeer Google Hangouts. Als je een willoos speeltje van Google bent, ben je in ieder geval geen willoos speeltje van Facebook.

Haal Google Hangouts van je telefoon af, installeer Signal. Dat heeft twee voordelen: er zit geen techreus achter en niemand gebruikt het. Dus als het een keer wordt overgenomen, heb je geen privégesprekken die in ­verkeerde handen kunnen vallen.

Het algoritme van Netflix krijgt geen vat op je als je nooit ingaat op hun suggesties en alleen dezelfde aflevering van Friends blijft kijken, die ene waarin Joey en Rachel zo lekker gek doen.

Haal de bezorg-app van je telefoon, trek zelf een felgekleurd jasje aan en fiets zo hard als je kan naar kwalitaria Playa Delicioso en weer terug.

Plak niet alleen je webcam en je ­microfoon af, maar ook je toetsenbord. Op die manier kunnen je toetsaanslagen niet worden bespied.

Je hoeft niet alles digitaal te doen. Leg dit boek gewoon eens weg en lees een keer een boek.

Biotechnologie - beter en mooier worden?

De mens is niet op de troon van de dier­soorten geklommen door tevreden te zijn met wat hij heeft: wij willen altijd beter worden. Te weinig eten? Wij bouwen een akker. Te donker? Wij bouwen een lamp. Te langzaam? Wij bouwen een Segway. Ineffi­ciënt aan het werk? Wij gaan agile werken. Dit voort­durende proces van optimaliseren heeft nu een nieuw stadium bereikt: we gaan het menselijk lichaam monitoren, manipuleren en opleuken. We gebruiken de technologie steeds vaker om onze biologie aan te passen en onszelf te verbeteren – om onszelf mooier, intelligenter en ouder te maken. Dat vergt aanpassingsvermogen: is een designerbaby iets voor jou? Wil je de herseninhoud van een naaste straks uploaden? En stap jij over op het kweekvlees van je favoriete influencer?

Ben je van plan een moord te plegen? Doe niet

Dankzij DNA-matching­sites kunnen ze steeds makkelijker de dader vinden van onopgeloste moorden. Sites als Gedmatch en ­FamilyTree zijn genealogische databanken waarin ­inmiddels het DNA van miljoenen mensen is opgeslagen. Opsporingsdiensten kunnen nu zaken beginnen door simpelweg het DNA te matchen in de databanken en zo via achterneefjes of grootvaders bij moordenaars uit te komen. Ook voor de goed voorbereide moordenaar is de kans nu aanzienlijk dat hij wordt opgepakt. Moord kan echt consequenties hebben en is daarom­ ten zeerste af te raden.

De SpeldBeeld De Speld

Het uploaden van je herseninhoud: zou het kunnen?

In films en series is het een populair idee: het uploaden van je herseninhoud. Volgens ­wetenschappers is dit echter moeilijk uitvoerbaar, de mens is te complex om zomaar op te slaan op een computer. Het brein heeft ook een lichaam, het leeft in een sociale en culturele context en verandert na verloop van tijd. De optimisten denken dat het over een langere periode misschien toch kan, maar dat je dan een ­kopie krijgt van een persoon uit een bepaalde tijd. En dan is het maar hopen dat je de herseninhoud van mama op haar beste dag uploadt.

Beeld De Speld

Recensie Anna Nooshin-burger ★★★☆☆

Steeds meer influencers brengen hun eigen vleeslijn op de markt. Anna Nooshin kon natuurlijk niet achterblijven. De burger ziet eruit als een mooi stukje egaal vlees. Als je die meid lekker opbakt, ziet ze eruit als een lekker stuk mals vlees, met die echte Nooshin-structuur. Bij de eerste hap proef je het: het smaakt echt naar Anna. Beetje flauwe ­nasmaak wel.

Ons oordeel: ★★★☆☆

Absoluut minder taai dan de killerbody-filet van Fajah Lourens maar niet zo mals als het stoofvlees van de billetjes van Arie Boomsma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden