Tip voor Trump: je kunt die maanlanding heel makkelijk in scène zetten
Trump wil naar de maan, maar kan het niet betalen. Het perfecte alternatief vindt hij in het boek van Robert Pufleb en Nadine Schlieper.
In de toekomst? In de toekomst gaan de Amerikanen weer naar de maan, kondigde Donald Trump onlangs aan. Geld uitgeven aan de aarde, waarmee we het toch voorlopig zullen moeten doen? Nee. De maan. Dát is waar je presidentenpunten mee kunt pakken en bovendien, zo bleek deze week: je groeit in de ruimte, soms wel een paar centimeter. Vanwege het gebrek aan zwaartekracht recht de ruggegraat zich. Dat laatste zou op zich een fijne bijkomstigheid zijn.
Of het ook gaat lukken, is zeer de vraag. Het budget van Nasa is waarschijnlijk niet toereikend en de Amerikanen zweven in de ruimte gewoon achter Europa aan, dat de laatste decennia veel meer in onderzoek heeft geïnvesteerd. Psst, tip voor Trump: je kunt die maanlanding heel makkelijk in scène zetten hoor. Een fake maan voor je grootheidswaan, de grootste placebo ooit. In het pas verschenen boek Alternative Moons van de Duitsers Robert Pufleb (fotograaf) en Nadine Schlieper (art director) wordt alvast een prachtige voorzet gegeven.
Daar zweven ze in de fluweelzwarte oneindigheid van het heelal: maar liefst 32 manen in zwart-wit, perfect rond en haarscherp in beeld gebracht, zodat hun kraters en rotsige bodems goed zichtbaar zijn. Ze hebben namen als PC-049-170318 en hebben nauwelijks tekst en uitleg nodig om geloofwaardig over te komen. Ze zijn zelfs zo echt, dat je, ook wanneer je weet dat ze niet echt zijn, toch niet twijfelt aan hun bestaan. Dat maakt die manen heel erg van deze tijd.
Het gebruik van een van deze manen voor een nepmaanlanding bespaart geld én voorkomt verdere reputatieschade. Maar je zou ze ook zelf kunnen maken. Eitje. Hoe Pufleb en Schlieper het gedaan hebben? Het antwoord staat op de laatste bladzijde van het boek. Het neemt wat tijd in beslag, maar het is zó simpel, dat geloof je gewoon niet.
Robert Pufleb & Nadine Schlieper: Alternative Moons. Uitgeverij The Eriskay Connection.
Ruimte-tijdreis
De maan is ook vertegenwoordigd op de tentoonstelling Back to the Future The 19th Century in the 21st Century, die volgende week opengaat in Foam, Amsterdam. Hier worden parallellen getrokken tussen het werk van fotografen van nu en van zo'n anderhalve eeuw geleden. In beide perioden werd volop geëxperimenteerd. In een van de zalen is onder meer een foto te zien die ingenieur James Nasmyth (1808-1890) nam van een gipsmodel dat hij had gemaakt na bestudering van de maan door een telescoop. Fotografie was destijds nog niet geavanceerd genoeg om het hemellichaam zo dichtbij te halen. Een fotograaf van nu, Johan Österholm, liet foto's ontwikkelen door het maanlicht.
Back to the Future, 19/1 t/m 28/3 in Foam, Amsterdam.