boeken

Tip: beluister de biografie van verzetsvrouw Truus van Lier tijdens een wandeling langs de Utrechtse Singel

Als je toch op iets moet wachten, kun je net zo goed een boek beluisteren.

Hugo Blom
null Beeld Atlas Contact
Beeld Atlas Contact

In een grijs, maar ik kan beter zeggen legergroen verleden, heb ik weleens wachtgelopen. Er viel weinig te lopen, het was meer eindeloos staan, tot vervelens toe. Gelukkig niet zo onbewogen en onbeweeglijk als The Queen’s Guard bij Buckingham Palace, maar zelfs van de Nederlandse variant van op wacht staan krijg je het op den duur behoorlijk op je heupen. Waren er destijds smartphones geweest, dan hadden de oplichtende schermpjes ongetwijfeld de aandacht van de ‘vijand’ getrokken, of waarschijnlijker die van een meerdere. Weer een reprimande erbij.

Wachten is, kortom, niet aan mensen besteed. Kijk maar even achterom waar we sinds maart 2020 op hebben zitten wachten. Precies, op lange rijen bij de incheck, op een overvol plein bij de Trevi-fontein en op een langetermijnstrategie voor van alles en nog wat. Wie met kleine oplossingen genoegen wil nemen, en dat willen wij, kan voortaan bij gebruik van het ov in Limburg gratis boeken luisteren via de app Wait. Ja, jammer dat het nou weer een Engelse naam moet zijn, maar het idee is goed. Voor wie per se niet naar Limburg wil: Wait is op veel meer locaties – ziekenhuizen, vakantieparken, horeca – gratis te gebruiken en biedt naast tweehonderd luisterboeken ook vijftienhonderd tijdschriften en vijfhonderd e-books aan. Wel gaat het cadeautje vergezeld van de sigaar uit eigen doos om niet te vertrouwen op de wifi in bus of trein, maar je mobiele netwerk te gebruiken.

Wanneer we zelf niet wachten, willen we natuurlijk wel graag dat er op ons gewacht wordt, niemand wil achterblijven. Helaas werkt dat niet altijd zo en zeker niet voor de mensen die long covid hebben opgelopen, als je dat zo kunt zeggen. Onder hen is schrijfster Bregje Bleeker, van wie nu het audio- en e-book Het leven moet maar even wachten – Wat ik leerde van long covid verschijnt. Inderdaad, vooralsnog geen gedrukte versie, zo vernemen we van uitgeverij Atlas Contact. Zijn de luisteraars eens in het voordeel, moet de rest wachten.

Het boek wordt voorgelezen door Carolina Mout, actrice, zangeres en voice-over. Een stem van duizenden commercials, dus die zou u bekend kunnen voorkomen. Zeker wanneer u niet met Arriva door Limburg reist, maar in de Amsterdamse metro zit, haar stem klinkt op alle stations. Hoe klinkt dit boek? Mouts heldere, bijna vrolijke stem vormt een natuurlijk tegenwicht voor een verhaal over de extreme vermoeidheid die volgde op Bleekers covidbesmetting en de lange weg naar herstel die ze aflegde.

null Beeld Thomas Rap
Beeld Thomas Rap

Waar je in Utrecht ieder jaar op kunt wachten, is het opkomen van de narcissen aan de Singel, die daar dan de naam Truus vormen, een eerbetoon aan verzetsstrijder Truus van Lier, die in 1943 politiecommissaris en NSB’er Gerard Kerlen doodschoot. De half-Joodse Van Lier, die lid was van de Amsterdamse studentenverzetsgroep CS-6, werd verraden en gedeporteerd naar Sachsenhausen, waar ze op 27 oktober 1943 werd geëxecuteerd. Op het moment dat ze de aanslag pleegde, was ze slechts 22 jaar oud.

Je krijgt in Nederland sneller een lintje voor je Bekende Nederlanderschap dan een standbeeld voor daadwerkelijke moed, maar niet gezeverd, op 22 april werd een beeld van Van Lier van de hand van Joyce Overheul onthuld, ook aan de Singel. Vrijwel tegelijkertijd verscheen de biografie Truus van Lier – Het leven van een verzetsvrouw, geschreven door Jessica van Geel, die het met heel weinig bronmateriaal moest doen en daarom het verhaal van Van Lier schreef ‘zoals dat gebeurd zou kunnen zijn’. Dat verhaal wordt voorgelezen door Charlotte Lap, duurt acht uur en drie kwartier en in die tijd kun je precies acht rondjes rond de Singel lopen en ook nog even stilstaan bij het beeld, mooie plek om op iemand te wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden