BladBernie

Timing is alles, ook op de bladenmarkt

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: Bernie dompelt de lezer onder in politiek, maar dat is hier geen enkel bezwaar.

Paul Onkenhout
Blad  Bernie Beeld x
Blad BernieBeeld x

Als dat Alexander Pechtold niet is. Ditmaal staat hij op de cover van het ‘politieke lifestyleblad’ Bernie. ‘Zetelklevers’ is de bijgaande tekst. En: ‘Verslaafd aan de macht.’ Plus: ‘D66-voorman onder vuur. Maar Alexander Pechtold weet van geen wijken.’

Timing is alles, ook op de bladenmarkt, maar hier had Bernie geluk. Dit is het zomernummer. Van Lili en Howick hadden nog maar weinig mensen gehoord en de relatie van Pechtold met een raadslid in Meppel werd nog onder de pet gehouden.

‘Dertien jaar na zijn debuut op het landelijke politieke toneel lijkt de ster van de eloquente politicus (…) gedoofd’, concludeert Floris Müller desondanks al. De hoofdredacteur en uitgever van Bernie interviewde Pechtold zelf. Over diens vermeende verslaving aan de macht blijkt het alleen aan het eind even te gaan.

Als Müller aan Pechtold voorlegt dat aan het Binnenhof wordt gezegd dat hij overweegt op te stappen om een nieuwe generatie D66’ers een kans te geven, is de reactie van de politicus veelzeggend. ‘Dat is een strategie van mijn tegenstanders om mijn positie te schaden.’ De laatste zin: ‘Ik blijf gewoon zitten.’

Een jaar geleden lag de glossy ineens in de kiosk, samen met Dirty Science, dat iets van bladen als Vanity Fair en Wired in zich probeert te verenigen. PBQ Media uit Amsterdam geeft de twee titels uit. Müller, ex-Quote onder meer, is zowel hoofdredacteur van Bernie als van Dirty Science.

De naam ontleende Bernie, nemen wij aan, aan de Amerikaanse ‘democratisch socialist’ Bernie Sanders. Over de politieke koers van het blad zegt dat niks, op zich, maar rechts is de toon in Bernie in elk geval niet.

Bernie is doordrenkt van politiek. Dat klinkt wellicht afschrikwekkend, maar de presentatie is aantrekkelijk en het gaat veelal over concrete zaken. Joost Eerdmans wordt getest op zijn kennis van Rotterdam (hij scoort een mager zesje) en minister van Financiën Wobke Hoekstra wordt geportretteerd.

Des te verrassender is deel twee van Bernie; het deel met lifestyle en cultuur. Daar zijn de auto’s, de buitenlandse bestemmingen, de onvermijdelijke horloges, de restaurants, de exposities en de exquise gerechten.

Met ‘G&T’ (dat betekent gin en tonic) worden negen pagina’s gevuld. Sterrenchef Sergio Herman krijgt royaal gelegenheid een mixdrank voor cocktails aan te prijzen. Hij is geen late inhaker van de g&t-rage, zegt hij stoer. ‘Ik dronk het twintig jaar terug al met vakantie in Spanje.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden