Familiefilm

Timboektoe

Bij de zoen is alles vergeten en vergeven

Ronald Ockhuysen

Pubers die gedwongen moeten emigreren. Een eenzame jongen wiens moeder dood is en wiens vader in de drank zijn troost zoekt. Een joch dat worstelt met homoseksualiteit. Meisjes en jongens die vreemdgaan nog voordat ze weten wat dat eigenlijk precies behelst.

De boeken van Carry Slee hebben het nooit van hun subtiliteit moeten hebben. Dat geldt ook voor Timboektoe, het speelfilmdebuut van Dave Schram dat is gemodelleerd naar de boeken van Slee over Nederlandse kinderen op een Franse camping.


Er hangt zoveel onheil in de lucht dat het scenario van Maria Peters soms wel een lesboek in jeugdproblemen lijkt. Te meer omdat elke hobbel nogal nadrukkelijk wordt aangekondigd en vervolgens weer weggewerkt. Voor mysterie en onduidelijkheid is geen plaats.


De stramme opbouw leidt tot een weifelende regie, die moeizaam heen en weer schakelt in tempo. Toch ontstijgt de film de sfeer van de kindertelefoon en de jeugdzorg. Dat komt door de toon van Schram én Peters, die hun werk ondanks de crises een optimistisch en eerlijk karakter toon meegeven. Zelfs bij de grootste narigheid overheerst het gevoel dat het wel goed komt met deze tobbende kids. Daar kunnen een nare campingbaas en diens bitchy dochters helemaal niets aan afdoen.


Het leukst zijn de scènes waarin de liefde zich opdringt. Dat gebeurt voorzichtig, vol twijfel en onzekerheid - dat is normaal al zo in de vroege jaren van de middelbare school en al helemaal in de wereld van Carry Slee waar heimwee, geheimen, en moeizame verhoudingen nu eenmaal de toon bepalen.


Maar wanneer er dan eindelijk wordt gezoend, dan heeft die zoen in Schrams regie de slagkracht van een bruisende actie-scène. De scepsis over het overvolle scenario en soms op elkaar botsende speelstijlen verdwijnt op dat moment als sneeuw voor de zon.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden