Tim Fransen, The Founder en kunst door Millennials
Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van een oergeestige cabaretier tot een langverwachte western.
1. Cabaret: Het failliet van de moderne tijd
Door Tim Fransen, t/m 5 november
Een cabaretier en een dominee vissen regelmatig in elkaars vijver. Hetzelfde kan worden gezegd van een (betere) cabaretier en een filosoof. Zelden is dat laatste verband zo duidelijk geweest als in het debuutprogramma van Tim Fransen. De jonge cabaretier, die zijn studies psychologie en filosofie cum laude heeft afgerond, heeft zich laten inspireren door de inmiddels overleden Denker des Vaderlands René Gude en de zwartgallige Friedrich Nietzsche, die bijna anderhalve eeuw terug al een periode van barbarij en spirituele leegte voorzag. Die niet al te lastig te herkennen is in onze tijd. De soeppelheid van geest en de vlijmscherpe, venijnige humor van Fransen maakt Het failliet van de moderne tijd tot een van de sprankelendste cabaretervaringen van de afgelopen jaren.
Fransen imponeert met soepele geest en vlijmscherpe humor
Lees hier de recensie door Patrick van den Hanenberg.
2. Jeugdtheater: Jazz Duzz (6+)
Van de Toneelmakerij, t/m 26 februari
Theater voor de kleinsten over De Grote Overstap: van onderbouw naar middenbouw, van groep twee, naar groep 3. Muzikale vrijbuitersregie en jazzy aanpak pakken verrassend goed uit, net als de taal- en rekenopdrachten. Alles in de voorstelling ontsnapt aan codes en verwachtingen.
Jongleren met rollen in Jazz Duzz ontsnapt aan verwachtingen
Lees hier de recensie door Annette Embrechts.
3. Theater: On the Road
Van Toneelgroep Oostpool, t/m 18 maart
Theaterversie van de cultroman On the road (1957) van Jack Kerouac in een voorstelling met een enorme vaart en energie, gehuld in nevelen van drugs, seks en verlangen naar vrijheid. Voorstelling zakt wat in, maar de bijna bezeten inzet van de acteurs maakt veel goed.
Bezeten inzet acteurs houdt wat braaf On The Road toch overeind
Lees hier de recensie door Hein Janssen.
4. Film: The Founder
Regie: John Lee Hancock
Biopic over Ray Kroc, de man die van de McDonald's een wereldwijde fastfoodketen wist te maken. Acteur Michael Keaton is geweldig als de verkoper aan wie de kijker steeds meer gaat twijfelen: is die charmante dromer stiekem niet gewoon een zakenman zonder scrupules? Prettig ambivalente film die afrekening noch heldenepos is.
Biopic McDonald's-tycoon is afrekening noch eerbetoon
Lees hier de recensie door Floortje Smit.
5. Beeldende kunst: Millennials
Museum Arnhem, t/m 29 januari
Museum Arnhem laat jonge kunstenaars zien van de Millennials-generatie. Die generatie zou onafhankelijk zijn en verwend, narcistisch en maatschappelijk betrokken. Tegenstrijdige stereotypes waar het museum zich niks van aan trok. Dus zien we gewoon tien slimme internationale kunstenaars. In video's, tekeningen, foto's en installaties springen zij over generatiekloven heen om pijnlijke vragen te stellen.
6. Film: Brimstone
Regie: Martin Koolhoven
Eindelijk landt de langverwachte western van Martin Koolhoven ook in Nederland, een half jaar na de wereldpremière in Venetie. Brimstone is een kundig en precies vertelde western, gemaakt met vaste auteurshand, vol grote gebaren in structuur en spel. Dat zit de belangrijke en serieuze thematiek soms in de weg, maar die weerbarstigheid geeft de film ook een nadrukkelijk eigen smoel.
Brimstone dwingt tot nadenken over wraak, religie, afkomst en vrijheid
Lees hier de recensie van Berend Jan Bockting.
7. Film: Rogue One - A Star Wars Story (3D)
Regie: Gareth Edwards
Rogue One wordt gepresenteerd als een losstaand verhaal dat zich afspeelt in dezelfde wereld als Star Wars. Voor wie te jong is om Star Wars te kennen, is dit een perfecte instapfilm. Met Felicity Jones als de rebellenheldin Jyn Erso en (ruimte-) veldslagen die je de adem benemen. De 3D stelt een nieuwe standaard.
Star Wars op z'n tastbaarst: vergankelijk en aards
Lees hier de recensie van Bor Beekman.