RecensieFilm

Tim Burton heeft het origineel van Dumbo wel heel bruusk aangepast ★★★☆☆

Het is nooit helemaal zeker over wie de film nou gaat. De olifant of de kinderen die over hem waken.

Bor Beekman
Finley Hobbins and Nico Parker in Dumbo. Beeld Disney Enterprises, Inc
Finley Hobbins and Nico Parker in Dumbo.Beeld Disney Enterprises, Inc

★★★☆☆

Fantasy

Dumbo

Regie Tim Burton.

Met Colin Farrell, Michael Keaton, Eva Green, Danny DeVito.

112 min. In 145 zalen.

Wat als deze Dumbo de eerste was, en de zo gekoesterde tekenfilmversie uit 1941 niet bestond?

Dan zou je Tim Burtons bruuske aanpassingen in zijn live-actionversie met echte mensen en echtere animatiedieren wellicht wat makkelijker vergeven. Dat Dumbo’s vriendje, het behulpzame circusmuisje, zo ongeveer uit de film is gesnoeid. En dat twee toegevoegde circuskinderen – de tikje kleurloze Milly en Joe – nu waken over het pasgeboren olifantje van het gezelschap rondreizende artiesten. Deze Dumbo duurt bijna twee keer zo lang als het 64 minuten durende origineel. De metamorfose van mismaakt scharminkel tot vliegende topattractie vormt slechts een onderdeel van de spanningsboog; het sprookje is opgerekt en uitgebouwd.

Regisseur Tim Burton over remake van de Disneyklassieker: ’Ik bén Dumbo, dit is mijn verhaal’

Burtons versie gaat nog wel over een geniaal buitenbeentje, het kernthema in vrijwel alle films en tekeningen van de Amerikaanse filmmaker, maar bovenal over de wrede exploitatie van dat vliegtalent.

Eenmaal opgemerkt wordt Dumbo ingelijfd door een ijdele ondernemer (Michael Keaton, riant bekkentrekkend), en tewerkgesteld in een boosaardig Disney-achtig pretpark. Dat Burton zo ook wat prikt ín Disney is verfrissend. En waar het circus in het origineel al geen bijster aangename of diervriendelijke omgeving betrof, is Burtons freakshow nog wat naarder: enge clowns en een gemeen publiek, dat liever uitlacht dan lacht.

Een scene uit Dumbo. Beeld Disney Enterprises, Inc.
Een scene uit Dumbo.Beeld Disney Enterprises, Inc.

Opvallend is de keuze voor Transformers-scenarist Ehren Kruger, die zich hier een wankel verteller toont: het is nooit helemaal zeker over wie de film nou gaat. De olifant? De kinderen?

Lang niet alle personages komen ook tot leven: Colin Farrell blijft een houten klaas als eenarmige artiest en vader van Dumbo’s verzorgertjes. Danny DeVito is wel aangenaam als opportunistische circusdirecteur.

Op Dumbo zelf valt weinig aan te merken. Zie dat dunne slurfje, de droeve helblauwe ogen, die onredelijk grote oren. Klapwiekend door de circustent: het blijft een vrolijk gezicht, zelfs al strooit Burton onmatig met vliegscènes. De klassieke roze-olifantenparade uit het origineel, als Dumbo drank heeft opgeslurpt, wordt fraai geëerd en ingepast, zij het nu dan alcoholvrij.

De film is deels een kindersprookje voor de kleinsten en deels een Burtonesk verhaal over uitbuiting. Door die spagaat is het leeftijdsadvies 12+. Opmerkelijk. Eigenlijk zou je de ideale Dumbo-doelgroep toch jonger zoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden