Tijdschrift Oppermachtig of niet, de Israël-lobby bestáát

Een van de machtigste wapens van de Israël-lobby, stellen de Amerikaanse hoogleraren John Mearsheimer en Stephen Walt, is de beschuldiging van antisemitisme....

En warempel, niet zodra had The London Review of Books eind maart het artikel ‘The Israel Lobby’ (waaruit bovenstaand citaat) gepubliceerd, of het blad en de auteurs werden aan beide zijden van de Atlantische Oceaan beschuldigd van – jawel – antisemitisme.

Daarmee worden Mearsheimer (Universiteit van Chicago) en Walt (Harvard) bepaald tekort gedaan. Veertig pagina’s proberen zij goed gedocumenteerd aan te tonen dat een buitengewoon invloedrijke Israël-lobby in staat is de marges van het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid te bepalen.

Slagen zij daarin? Heeft de Israël-lobby inderdaad te veel macht? Het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy belegt daarover in zijn zomernummer een debat. In het ja-kamp opnieuw Mearsheimer en Walt, aangevuld met Zbigniew Brzezinski, adviseur nationale veiligheid onder Jimmy Carter. Het nee-kamp stelt aanvankelijk teleur met een scheldkanonnade van Aaron Freedberg (Princeton University), maar komt dan goed terug met waardige replieken van Dennis Ross (voormalig Midden-Oostengezant van de VS) en Shlomo Ben-Ami (oud-minister van Buitenlandse Zaken van Israël).

De ruimte ontbreekt hier om een zinvolle samenvatting te geven van de argumenten over en weer. In ieder geval moet worden vastgesteld dat Ross en Ben-Ami het bestaan van een Israël-lobby niet ontkennen. Alleen wordt volgens hen de invloed ervan door Mearsheimer en Walt schromelijk overdreven. De lobby is ‘zeker effectief’, geeft Ben-Ami toe, maar ‘krijgt niet altijd zijn zin’, zegt Ross.

Voor wie meer wil: het oorspronkelijke artikel uit de Londen Review kan worden gelezen op www.lrb.co.uk/v28/n06, het tegenverhaal staat in Foreign Policy, een uitgave van de Carnegie Endowment for International Peace – zoals gewoonlijk smakelijk gepresenteerd en veel journalistieker dan het wat ambtelijke en dorre Foreign Affairs.

Rob Vreeken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden