Tijdschrift Meninkjes en oordelen op internet

Op internet heeft iedereen een mening. Recensies over voorstellingen, cd’s, tentoonstellingen en films zijn er te over. Toch zijn er een paar internetmagazines die op dit terrein een status hebben verworven; kunstenaars citeren ze graag, als serieus oordeel over hun werk....

TheaterCentraal.nl en 8Weekly zijn twee van de meest gelezen en geciteerde digitale tijdschriften over de kunsten in Nederland, waarbij het eerste zich beperkt tot de podiumkunsten. Hun recensenten werken onbezoldigd.

TheaterCentraal.nl brengt zijn teksten in een lange rol, als een uitbalk of evenementenkalender. 8Weekly werkt visueler: de lezer kan via foto’s, ankeilers en banners als ‘special’, ‘reportage’ en ‘interview’ doorklikken naar de volledige versie. Maar het stramien oogt nog steeds als een dagblad.

Van onderscheidende beeldmogelijkheden maken de tijdschriften nauwelijks gebruik: filmpjes en geluidsopnamen ontbreken. Mogelijk vanwege auteursrechtelijke kwesties of het gebrek aan financiën en mankracht.

Wel zijn ze snel, uitvoerig en geordend (alle artikelen blijven via zoekfuncties opvraagbaar). 8Weekly rapporteert nu bijvoorbeeld om de dag over TF-1234, het vernieuwde Theaterfestival, in Amsterdam, waarbij de experimenten in het fringe-programma uitgebreid tegen het licht worden gehouden. Jammer dat de redacteuren niet verder reizen om ook het Zeeland Nazomerfestival en Cultura Nova in Limburg aan zo’n inspectie te onderwerpen. En het is een gotspe dat een podium, dat zich ‘de jongste cultuurhaard van Nederland’ noemt, zo weinig aandacht heeft voor de discipline dans.

TheaterCentraal komt wel buiten de Randstad – ook voor dans – en gelukkig ook hier aandacht voor kleine, onbekende voorstellingen zoals een mystieke choreografie van de zuidelijke choreograaf Joost Vrouenraets. Maar dit ‘podium voor iedereen die van theater houdt’ laat weer kansen liggen door artiesten dodelijke beginnersvragen voor te leggen (‘Wat betekent theater voor jou en welke rol speel je erin?’ aan cabaretier Boy Ooteman).

Beide tijdschriften lijden onder een gebrek aan eindredactie. Vaak brengen auteurs pas in de laatste alinea het interessante idee te berde waar het hele artikel over had moeten gaan. Pas als alinea’s over hoe gezellig (of niet) het is in de wachtrij plaatsmaken voor inhoudelijke argumenten kunnen de meninkjes gefundeerde oordelen worden.

Annette Embrechts

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden