Tijdens tv-kijken wordt volop gepraat, gebeld, gestreken en gevreeën

Samen met de partner, beiden gekleed in joggingpak, op de bank met een zak chips op schoot. Dat is de wijze waarop de gemiddelde Nederlander voor de televisie zit, over beter gezegd hangt....

Deze en andere conclusies trekken telecombedrijf KPN (die zichook op de tv-markt wil gaan richten) en onderzoeksbureau TNS NIPOuit de enquête Voor de buis in Nederland, die door 37 duizendrespondenten is ingevuld. In het hoofdkantoor van KPN in Voorburgmaakt televisiepresentatrice Hadassah de Boer de resultatenwereldkundig.

Voor deze bijeenkomst hebben KPN-medewerkers ogenschijnlijkde zolder afgestruind, een rommelmarkt aan oude fauteuils (ookmet bloemetjesmotief) siert de presentatieruimte. Daarnaast wordt getrakteerd op oranje gebakjes, koffie en kaasblokjes. 'Voel jelekker thuis', is dan ook het motto deze middag.

Hette Spoelstra van TNS NIPO kan niet vaak genoeg benadrukkendat televisiekijken 'een sociale' aangelegenheid is, want meerdan de helft van de televisiekijkers onderneemt die activiteitsamen. Hij psychologiseert verder. 'Degene die alleen kijkt,heeft waarschijnlijk geen partner.' Pubers en studenten trekkenzich op hun kamer terug om tv te kijken.

En bij sociale aangelegenheden, horen ook rolverdelingen. Zoook bij televisiekijken, bijna 70 procent van de mannen is debaas over de afstandsbediening, het ding dat volgens hetonderzoek ook wel 'flipper' of 'heilige totempaal' wordt genoemd.Vrouwen claimen daarentegen weer een betere zetel, zij liggenveelal languit op de bank met de voeten over de zittende manheengeslagen.

Volgens de onderzoekers kijkt 90 procent van de Nederlandersdagelijks televisie. Dat komt volgens Spoelstra overeen meteerder onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)dat meldt dat Nederlanders gemiddeld twaalf uur per weektelevisiekijken. 'Naast eten, slapen en werken is televisiekijkeneen belangrijke bezigheid.'

Bij een kwart van de huishoudens staat de televisie aantijdens het avondeten, 12 procent eet met het bord op schoot voorde buis. Anderen houden het alleen bij chips en kaas. Koffie enthee is verreweg de favoriete drank tijdens het televisiekijken.Daarnaast drinken mannen vooral bier, en vrouwen een glas water.

Kinderen kunnen het allemaal tergelijk: sms-en, msn-en,huiswerk maken en televisie kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.