Tigers voor films over band mens en natuur

Filmprijzen festival Rotterdam naar Agua fría de mar, Mundane History en Alamar...

Van onze verslaggever Bor Beekman

Rotterdam De VPRO Tiger Awards, de belangrijkste filmprijzen van het 39ste International Film Festival Rotterdam, zijn toegekend aan Agua fría de mar van de Costa Ricaanse filmmaker Paz Fábrega, Mundane History van de Thaise Anocha Suwichakornpong en Alamar van de Mexicaan Pedro Gonzalez-Rubio.

De drie winnende films uit de competitie voor beginnende filmmakers werden vrijdagavond bekendgemaakt in het oude Luxortheater in Rotterdam. Dit jaar waren vijftien eerste en tweede speelfilms geselecteerd.

De internationale jury, met onder anderen de Pools-Nederlandse regisseur Urszula Antoniak (Nothing Personal) koos voor Agua fría de mar omdat de film ‘erin slaagt op overtuigende en poëtische wijze de mysterieuze relatie tussen een vrouw en een jong meisje te vertellen.’

Het verhaal speelt zich af aan een paradijselijk strand, waar de koude zeestroom plots talloze giftige zeeslangen doet aanspoelen. ‘Een ongewone reis door de natuur, die op magische wijze interactie heeft met de mens.’

Die interactie staat ook centraal in Alamar, over een gescheiden vader en zijn zoon in een Mexicaans natuurreservaat. De jury: ‘Door de prachtig weergegeven band tussen mens en natuur verandert de documentaire benadering van de film in een poëtisch beeld van een kindertijd’.

De derde winnaar, Mundane History, is een ingetogen portret van een verlamde jongen en zijn verzorger, dat halverwege een meer abstracte vorm aanneemt en culmineert in documentairebeelden van een geboorte. ‘Op continu verrassende wijze biedt deze film inzicht in filosofische en politieke aspecten van de Thaise samenleving, onderwijl een schijnbaar alledaags verhaal vertellend.’

De drie filmmakers ontvingen ieder een geldbedrag van 15 duizend euro. Agua fría de mar en Mundane History kwamen mede tot stand dankzij het Hubert Bals Fonds.

De Fipresci-award van de internationale filmpers ging naar de Tiger-kandidaat Let Each One Go Where He May van de experimentele Amerikaanse filmer Ben Russell, die twee broers volgt in hun tocht door Suriname, in lang aangehouden, dialoogloze takes. Een film die je volgens de filmpers ‘met puur cinematografische middelen een blik gunt op de menselijke natuur’.

De KNF-award van de jury van de Nederlandse filmjournalisten werd toegekend aan Norteado van de Mexicaan Rigoberto Pérezcanol. De Moviesquad-award van de jongerenjury ging naar de Canadese film J’ai tué ma mère.

De KPN-publieksprijs zal vandaag worden uitgereikt. Het festival sluit zondag af met de Volkskrantdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden