Tiende Dictee heeft speciaal karakter

De tiende aflevering van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal krijgt dit jaar een extra internationaal tintje. Ter gelegenheid van de jubileumeditie zijn vijf buitenlanders uitgenodigd die zich in eigen land beroepshalve veel met de Nederlandse taal bezighouden....

Van onze verslaggever Han van Gessel

De vijf zijn: de Zuid-Afrikaanse schrijver André Brink; de Russische Irina Michajlova, docente Nederlands in St.-Petersburg en vertaalster van onder meer romans van A.F.Th. van der Heijden; de Italiaanse Giuliana Ardito, docente Nederlands-Italiaans aan een tolkenopleiding in Triëst; de Joegoslavische Jelica Novakovic, docente Nederlands aan de universiteit van Belgrado en schrijfster van de onlangs verschenen bundel Gelukkig is wie bijtijds waanzinnig wordt (Contact); en de Engelse Jane Fenoulhet, hoofd van de afdeling Nederlands aan de Universiteit van Londen.

De televisie-uitzending van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal vindt dit jaar plaats op maandagavond 20 december, bij de NPS op Nederland 3. Vanwege het lustrumkarakter is de duur van de uitzending verlengd tot bijna twee uur: van 20.00 tot 21.55 uur. De opnamen worden gemaakt op zaterdag 18 december in het gebouw van de Eerste Kamer. De organisatie is in handen van de NPS, in samenwerking met de Volkskrant in Nederland en De Standaard in Vlaanderen.

De presentatie van het Dictee is zoals alle voorgaande keren in handen van Philip Freriks. Hij wordt terzijde gestaan door een jury die bestaat uit Henk Vonhoff (voorzitter), de Vlaamse nieuwslezeres Martine Tanghe, de Leidse hoogleraar lexicologie Piet van Sterkenburg (medesamensteller van het Groene Boekje) en prof. Th. Janssen, hoogleraar taalkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Aan het Dictee in de Eerste Kamer doen - behalve de vijf buitenlandse genodigden - zestig deelnemers mee: veertig Nederlanders en twintig Vlamingen. Dertig van hen (twintig Nederlanders en tien Vlamingen) behoren tot de categorie 'prominenten' uit de wereld van politiek, sport, literatuur, theater en televisie. Aan Nederlandse kant hebben twee ministers hun deelname toegezegd: Laurens-Jan Brinkhorst (Landbouw) en Roger van Boxtel (Grotesteden- en Integratiebeleid).

Verder komen onder anderen de schrijvers Remco Campert, Karel Glastra van Loon, Manon Uphoff, Helga Ruebsamen en Bart Chabot, de acteurs Victor Löw en Marian Mudder, de televisiepresentatoren Margriet Vroomans, Marc Klein Essink, Rémi van der Elzen en Debby Petter, de zangeressen Fay Lovsky en Denise Jannah, oud-zangeres Jerney Kaagman, NOS-voorzitter Gerrit-Jan Wolffensperger, en FNV-voorzitter Lodewijk de Waal.

Aan Vlaamse zijde hebben tot dusver hun deelname toegezegd: de televisiepresentatoren Nic Balthazar, Marcel Vanthilt en Jan Leyers, de acteurs Els Dottermans en Lucas Van den Eynde, de radio- en televisiemaker Friedl' Lesage, en de vroegere Nederlandse televisiemaker Jef Rademakers, die tegenwoordig in Vlaanderen woont en de Belgische nationaliteit bezit. Rademakers was degene die in 1990 het televisieconcept van Het Groot Dictee, toen het Nationaal Dictee geheten, heeft ontworpen.

Naast de prominenten worden dertig deelnemers (twintig Nederlanders en tien Vlamingen) geselecteerd uit de beste inzendingen bij de voorronde, die vandaag voor Nederland in de Volkskrant wordt gehouden en waarvoor de opgaven hieronder staan afgedrukt. Uit deze categorie is tot dusver steeds de winnaar van Het Groot Dictee tevoorschijn gekomen.

Wie wil meedingen naar een plaats in een van de bankjes van de Eerste Kamer, moet beide onderstaande spellingtesten maken, de bon invullen en het geheel in een gefrankeerde envelop insturen naar de Volkskrant. Bij de uiteindelijke selectie van de Nederlandse deelnemers wordt rekening gehouden met een evenwichtige verdeling naar provincie, geslacht en leeftijd. De uitslag wordt gepubliceerd in de Volkskrant van zaterdag 11 december.

Bij het Dictee van vorig jaar ('Een winteravondvertelling') werd een recordaantal fouten gemaakt: een gemiddelde van 31. Winnaar werd de Vlaamse advocaat J. Verheyen met 2 fouten. Hij had zich voorbereid door het hele Groene Boekje op cassettebandjes in te spreken en die voortdurend af te luisteren, waarbij hij noteerde van welke woorden hij niet direct het woordbeeld voor de geest kon halen. De beste onder de prominenten was minister Els Borst met 19 fouten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden