Tien Zilveren Griffels, één wordt straks Goud

De Griffeljury heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt: tien titels maken kans om een Gouden Griffel te winnen. Vier titels zijn het waard om in de gaten te houden voor de belangrijkste kinderboekenprijs van het jaar, die in oktober wordt uitgereikt tijdens het Kinderboekenbal. De overgebleven titels krijgen hoe dan ook Zilver.

Een van de kanshebbers op de Gouden Griffel Beeld .

De jury is met dit metaal wel erg scheutig geweest. Vooral op de grote namen valt wat af te dingen. Groter dan de lucht, erger dan de zon van Daan Remmerts de Vries, een wat warrig verhaal over een jongen met een stem in zijn hoofd, behoort bepaald niet tot het beste werk van de veelbekroonde auteur. Ook dichteres Joke van Leeuwen leverde met de rommelige potpourri Mooi boek geen Griffel-waardig materiaal.

Verteller van filosofische dierenverhalen Toon Tellegen, De tuin van de walvis, heeft nog nooit iets onder zijn hoge niveau gepresteerd, maar je kunt iemand niet blijven bekronen voor meer van hetzelfde. Dat geldt ook voor de geestige cursus gedichten schrijven Rond vierkant vierkant rond van Ted van Lieshout: inspirerend, maar het is onderdeel van een vertrouwd repertoire. Net als bij de twee aardige maar niet verpletterende prentenboeken - Kom uit die kraan! van Tjibbe Veldkamp en Tijs en de eenhoorn van Imme Dros - had een eervolle vermelding volstaan.

Vier titels zijn het wél waard om in de gaten te houden. Gips van Anna Woltz vertelt het verhaal van Fitz, die zit in de wachtkamer te wachten tot het vingertopje van haar zusje weer is aangenaaid en zich steeds meer met andere patiënten en verpleegsters begint te bemoeien en zo hun verhalen te horen krijgt.

Joukje Akveld schreef Een aap op de WC, over de Rotterdamse Diergaarde, die in de Tweede Wereldoorlog per ongeluk werd gebombardeerd. Ze onderzocht de geschiedenis van de slachtoffers én de overlevenden, die het moesten redden zonder hokken in een brandende stad, waar bijna niets meer te eten was

Stem op de Okapi, winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs, ontstond ook al in de Rotterdamse dierentuin, maar vertelt het verhaal van een vreemd mengelwezen, dat zo schuchter is, dat hij pas honderd jaar geleden werd ontdekt. Schrijver Edward van de Vendel en illustrator Martijn van der Linden proberen allerlei stijlen uit om hun aanstekelijke Okapi-liefde over te brengen.

Maar wie voor onverdunde dichtpret gaat, kan niet om Nooit denk ik aan niets van Hans en Monique Hagen heen, geïllustreerd door Charlotte Dematons. Jammergenoeg is de Griffel alleen voor schrijvers, want het zijn juist haar feestelijke, speelse illustraties die het niet vanzelf populaire genre vol in de schijnwerpers zetten. En in dit geval: volkomen terecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden