boeken

Tien jeugdboeken die de reislust prikkelen

Zijn het onvervulde verlangens, waardoor in jeugdboeken dit jaar zo veel wordt gereisd? Pjotr van Lenteren kiest tien avontuurlijke boeken die een plek verdienen in de zomerkoffer van 2021.

Pjotr van Lenteren
null Beeld Olivier Heiligers
Beeld Olivier Heiligers

1. Naar de boerderij

Varken, pony, poes en slak: Mie gaat met ze op avontuur in dit sfeervolle voorleesboek over het leven op een boerderij. Soms zijn de dieren net zo groot als Mie zelf en natuurlijk kunnen ze allemaal praten. Van Reek helpt de luisteraar op weg, maar maakt de verhalen niet af. Dat kun je zelf doen, in gedachten of in een droom.

Harriët van Reek: Het dierenboekje Mie. Querido, € 16,99 (4+)

2. Een straatje om

Wandert wil kunstenaar worden, net als zijn pianospelende vader. Die verbiedt dat, maar met zijn vriend Frans verzint Wandert toch van alles om een artiestenleven te leiden. Zo rookt hij stiekem zijn eerste sigaar, beleeft een avontuur met de borsten van tante Rie, richt een dansschool op in de achterkamer en treedt op in het circus. Illustrator Jagtenberg, bekend van haar eigenzinnige prentenboekenhelden Balotje en Herman, vertelt oudere lezers met dezelfde aanstekelijke tegendraadsheid over de jeugd van haar eigen artistieke vader.

Yvonne Jagtenberg: Wandert, de laatste jongen die naar zijn ouders luisterde. Querido, € 15,99 (8+)

3. De grote stad

Lennox’ moeder heeft een tropische sapjesbar en zijn vader verhuurt limousines. De laatste tijd doet hij geheimzinnig over een afspraak waar niemand bij mag zijn. Met zijn buurmeisje Aya reist Lennox zijn vader achterna en zo komen ze aan de andere kant van de stad bij het Onzichtbare Ziekenhuis. Kunstenaar Brian Elstak illustreerde al eerder opvallende prentenboeken, Hedy Tjin maakte een dansende vormgeving. Geestig en uitdagend geschreven, funky boek over het leven in een grote stad.

Zindzi Zevenbergen, Hedy Tjin en Brian Elstak: Lennox en de gouden sikkel. De Harmonie, € 20,- (8+)

4. Roadtrip door de Randstad

Paloma is 11 en zit al op het vwo, maar veel tijd om hoogbegaafd te zijn heeft ze niet. Haar moeder, een briljant wiskundige, is overleden en haar vader is van verdriet aan de drank geraakt. Om aan geld te komen besluit Paloma een algoritme van haar moeder te verkopen aan een groot zoekmachinebedrijf. Onderweg naar Amsterdam en Utrecht maakt ze bijzondere nieuwe vrienden. Ze gaat steeds meer twijfelen of ze wel op deze manier geld wil verdienen. Van den Berg laat een aandoenlijk idealisme zien, dat in het moderne kinderboek bijna niet meer voorkomt.

Cees van den Berg: Paloma. Lemniscaat, € 14,99 (9+)

5. Naar de zeebodem

Wat kan die Linda Dielemans toch vertellen. Na haar indrukwekkende boek over de bronstijd neemt de schrijvende archeoloog haar lezers mee naar de bodem van de Noordzee, waar ooit bossen waren en mensen woonden. Aanstekelijke wetenschap – hoe weten we dat daar een bewoonde wereld was? – wisselt ze af met fictie. Je krijgt een levendig beeld van hoe het leven geweest moet zijn. Ondertussen stijgt het water.

Linda Dielemans en Djenné Fila: Onder de golven. Fontaine, € 20,- (9+)

6. Van internet af

Mike verhuist met zijn ouders van hun boerderij in de bossen naar de grote stad. Dat kan, want robots doen al het werk. Mike is blij: nu kan hij eindelijk naar een echte school, met echte kinderen. Tot hij ontdekt dat zijn comfortabele wereld in gevaar is. Marco Kunst keert, jaren na zijn sterke debuut Gewist (2004), terug naar het genre sciencefiction. Mooi, want hij is een meester in het verzinnen van een fantasiewereld die tegelijkertijd aantrekkelijk en beklemmend is.

Marco Kunst en Yannick Pelegrin: Offline. Gottmer, € 14,99 (9+)

7. Pakistan

In een bijzondere serie over sterke vrouwen, biografieën in prentenboekenvorm, verschenen al afleveringen over Rosa Parks, Marie Curie, Anne Frank en Astrid Lindgren. Nu is er het verhaal van de Pakistaanse Malala Yousafzai, die opstond tegen de Taliban om weer naar school te mogen. Ze werd wereldberoemd en kreeg een Nobelprijs.

Maria Isabel Sánchez Vegara en Manal Mirza: Malala Yousafzai. De Vier Windstreken, € 14,50 (5+)

8. Israël

Selma Noort maakt indruk met het moeilijk weg te leggen verhaal over Zissel, die ongewild betrokken raakt bij de roemruchte beslissing van koning Salomo over het lot van een baby met twee moeders. Een korte passage uit de Bijbel, die ze grandioos uitwerkt tot een originele en indringende jeugdroman met een geloofwaardige kijk op de kwestie die al drieduizend jaar kunstenaars intrigeert. Koningskind was een interessante kandidaat voor een Gouden Griffel dit najaar, maar kreeg niet meer dan een eervolle vermelding van de jury. Een misser! Dit boek verdient veel meer lezers.

Selma Noort: Koningskind. Leopold, € 16,99 (12+)

9. Japan

Wondermooi verteld sprookje voor tieners over een ouder echtpaar dat, geheel onverwacht, toch nog een kind krijgt: ze vinden het tussen de bamboe. Jie is zo mooi dat prinsen met haar willen trouwen. Om een goede keuze te maken, of gewoon een huwelijk zo lang mogelijk uit te stellen, krijgen ze zeer fantasievolle, onmogelijke opdrachten. Totdat Jie zelf verliefd wordt. Dankzij de riante, paginavullende illustraties bijna een graphic novel, die deels verteld wordt vanaf de maan.

Edward van de Vendel en Mattias De Leeuw: Het bamboemeisje. Querido, € 22,50 (12+)

10. De Engelse kust

Als het om seks gaat, wordt er in jongerenromans veel beloofd, maar weinig gedurfd. Een nieuwe titel van Meg Rosoff is echter altijd een sensatie. Je mag rekenen op rode oortjes, maar ook op rafelrandjes en gevaar. De Godden-broers gaat over een gezin met drie dochters, dat elke zomer naar hetzelfde huis aan hetzelfde strand gaat. Dit jaar komen twee Amerikaanse broers logeren. De onwaarschijnlijk knappe Kit, oudste van de twee, versiert er het liefst meer dan een tegelijk. Dat kan niet goed gaan. Scherpe dialogen, verrukkelijke hyperbolen, perfecte overdrijving, onverwachte wendingen. Dit ultieme vakantieboek, strak van de hormonen, is het eerste deel van een drieluik.

Meg Rosoff: De Godden-broers. Luitingh Sijthoff, € 19,99 (14+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden