Liam Gallagher.

ProfielLiam Gallagher

Tien jaar na het uiteenvallen van Oasis is Liam Gallagher alsnog de grootste broer

Liam Gallagher.Beeld Warner

Zanger Liam Gallagher lijkt alsnog zijn broer, gitarist en songschrijver Noel, te zijn voorbijgestreefd. Wie had dat vijf jaar geleden gedacht?

Menno Pot

Als we de solocarrières van Liam en Noel Gallagher beschouwen als een bokswedstrijd tussen de twee gebrouilleerde Oasis-broers (ze lijken het zelf zo te zien, dus waarom niet), zou je kunnen zeggen dat vrijdag in de Amsterdamse Ziggo Dome de beslissende ronde op het programma staat, waarin Liam (1972) zich tot de verrassende winnaar kan kronen. Noel (1967) wankelt al een beetje.

Nee, eigenlijk ís het al beslist. Deze tournee is Liams huldiging, zijn zegetocht. 17 duizend fans zullen vrijdag biergooiend zijn voornaam scanderen. Oasis-songs zullen worden meegebruld door Engelse lads die elkaars schouders beklimmen. Er zullen oudere Oasis-fans zijn, maar ook jeugd, te jong om Oasis live te hebben gezien.

Noel zal niet verschijnen; alleen al daarom is het geen gevecht. Toch is het niet overdreven om te stellen dat Liam, ruim tien jaar na de implosie van Oasis, zijn broer voorbij is gestreefd. Zijn albums zijn onverwacht succesvol, terwijl Noels plaatverkoop terugloopt. Buiten Engeland speelt Noel in kleinere zalen, terwijl Liam triomfeert in grote arena’s. Wie had dat vijf jaar geleden gedacht?

Liam Gallagher op het hoofdpodium van Glastonbury 2019. Beeld Samir Hussein/WireImage
Liam Gallagher op het hoofdpodium van Glastonbury 2019.Beeld Samir Hussein/WireImage

Toen Oasis in augustus 2009 uiteenviel, gaf eigenlijk niemand een stuiver voor Liam, de charismatische rockfrontman, maar ook de minst getalenteerde Gallagher. Noel schreef bijna al die anthems, die kruisbestuivingen tussen Beatles en Sex Pistols die van Oasis een van de grootste Britse gitaarbands ooit maakten. Liam zong ze, maar wat moest hij zonder Noel?

Na de breuk ging Liam door alsof er niets gebeurd was, met de mannen uit de laatste Oasis-bezetting, minus our kid, zoals hij Noel altijd is blijven noemen. Beady Eye was de doorstartnaam: zelfde bravoure, zelfde sound, maar minder goede liedjes, kleinere zalen. Oasis-songs speelden ze aanvankelijk niet, maar al snel drongen die toch de setlist binnen, bij gebrek aan eigen krakers.

Er verschenen twee studioalbums: Different Gear, Still Speeding (2011) deed het nog aardig, maar Be (2013) was zelfs in Engeland een flop.

Noel deed ondertussen wat iedereen verwachtte: mooie, ambachtelijke songs schrijven voor zijn nieuwe band Noel Gallagher’s High Flying Birds, in veel opzichten een volwassen, soms wat bedaagd Oasis. Noel speelde wél Oasis-songs, al zag hij dat zelf net even anders: ‘Ik speel gewoon míjn songs, zowel oude als nieuwe.’

Noel miste de branie en het rock-’n-rollcharisma van Liam, maar Liam miste toch vooral heel erg de songs van Noel. Beady Eye viel in 2014 uiteen: de bandleden zagen het niet meer zitten. Zo belandde Liam met panne op de vluchtstrook en demarreerde Noel. Vooral het eerste High Flying Birds-album had uitstekend verkocht.

Hoe onwaarschijnlijk het is dat Liam zijn broer een paar jaar later heeft achterhaald en zelfs in populariteit achter zich heeft gelaten, wordt duidelijk in de documentaire As It Was (2019), die nu op dvd te koop is.

De film begint met beelden van de tumultueuze avond van 28 augustus 2009 op het festival Rock en Seine bij Parijs, waarop Noel Gallagher Oasis definitief de rug toekeert. Backstage loopt het weer eens uit de hand, het publiek krijgt de mededeling dat Oasis wegens ‘onenigheid binnen de band’ niet zal optreden.

As It Was is wat hagiografisch van aard en stijgt maar niet op omdat er geen snipper Oasis-muziek in zit (Noel stak daar een stokje voor), maar opmerkelijk is de film in een paar opzichten wel. Zo komt moeder Peggy Gallagher aan het woord en treedt ook Paul, de oudere broer van Noel en Liam, uit de schaduw.

Ze schetsen een Liam die we niet kennen: een gedesillusioneerde, verdrietige man, die in 2014 diep in de put raakt als na Oasis ook Beady Eye sneuvelt, precies in de tijd dat zijn huwelijk met Nicole Appleton op de klippen loopt. Liam woont een tijdje bij zijn moeder. Hij is warempel zijn zelfvertrouwen even kwijt.

Liam Gallagher backstage bij een optreden in Londen, 1994.  Beeld Martyn Goodacre/Getty
Liam Gallagher backstage bij een optreden in Londen, 1994.Beeld Martyn Goodacre/Getty

Juist in die periode maakt Noel in interviews de ene na de andere denigrerende opmerking over zijn jongere broer. Ook in de Britse muziekpers krijgt Liam ervan langs: geen band, geen vrouw, geen liedjes. Die zien we nooit meer te-rúg, is de consensus, tenzij er ooit een Oasis-reünie komt, maar de kans daarop lijkt nihil.

Een gefrustreerde Liam vuurt in één nacht zo’n vijftig scheldtweets af. Paul ‘Bonehead’ Arthurs, slaggitarist van Oasis’ succesbezetting en later van Beady Eye, zegt in de film: ‘Ik heb hem gebeld. Ik zei: Liam, leg je telefoon even weg. Het ziet er niet fraai uit.’

De reddende engelen die Liam overeind helpen? Eigenlijk zijn het er drie: mum Peggy, die hem in huis neemt, broer Paul, die hem meesleurt op vakantie naar Palma de Mallorca, en vooral Debbie Gwyther, de persoonlijke assistent die Liams nieuwe liefde wordt. Zij moedigt hem aan en zorgt ervoor dat hij de liefde voor muziek terugvindt. Leuke, nuchtere meid, die ‘Debs’, zo’n vrouw van wie je je kunt voorstellen dat ze hem lachend in het gareel houdt.

In de film zien we Liam onhandig harken op een akoestische gitaar en, niet veel later, een spontaan, dronken optreden geven in de pub J.J. Finan in het Ierse Charlestown. Bold heet het mooie, contemplatieve liedje dat hij speelt.

Liam Gallagher - As You Were Beeld
Liam Gallagher - As You Were

Hij tekent een platencontract bij Warner en begint te werken aan wat As You Were zal worden, zijn debuutalbum onder eigen naam, opgenomen met jonge muzikanten die doen wat híj wil – voor Liam een nieuwe, hemelse ervaring.

As You Were zal pas in oktober 2017 verschijnen, maar op 30 mei staat alvast een concert in thuisstad Manchester gepland. In concertzaal The Ritz zal Liam Gallagher terugkeren op het podium, na jaren afwezigheid, maar acht dagen voor het zover is, ontploft er een bom in de Manchester Arena, na afloop van een concert van Ariana Grande. De aanslag kost 22 jonge mensen het leven. Manchester rouwt.

De wederopstanding van Liam Gallagher is emotioneel geladen: de verloren zoon komt zijn stad als een elder statesman aan de borst drukken. ‘Manchester, ik hou van je’, zegt hij na afloop. En: ‘Pas goed op elkaar.’

Vier dagen later is er een benefietconcert: One Love Manchester, als eerbetoon aan de slachtoffers. Noel komt niet, Liam wel. Hij vliegt heen en weer vanuit München om de Oasis-evergreen Live Forever te zingen. 55 duizend muziekliefhebbers, de meesten te jong om Oasis te hebben zien optreden, zien hem cool en verbazingwekkend leeftijdloos zijn.

De timing legt hem geen windeieren: drie dagen eerder, op 1 juni, is Wall of Glass verschenen, de eerste single van As You Were. Beter en frisser dan verwacht, vindt de pers. Het publiek vindt dat ook. Dat Liam op het podium explosiever en charismatischer is dan zijn broer, wisten we al langer. Het blijkt overal waar hij optreedt: op Glastonbury 2017, maar ook in maart 2018 in de Amsterdamse Afas Live.

As You Were wordt een doorslaand succes. Eind 2017 heeft Liam even verrassend als afgetekend gewonnen van het derde High Flying Birds-album Who Built the Moon? Nog duidelijker is zijn zege op de bühne: Liam brengt simpelweg meer teweeg dan Noel.

In As It Was haalt hij zijn gram: ‘Mensen zeggen: ‘Noel is veranderd, hij is volwassen geworden.’ Ja, hij is inderdaad veranderd: in een enorme lul. Hij had mij graag in de goot zien eindigen.’

Liam Gallagher documentaire As It Was.  Beeld
Liam Gallagher documentaire As It Was.

Concerten van Noel Gallagher’s High Flying Birds zijn vaak goed, maar soms ook wat saai. Voor adrenaline en testosteron moet je naar Liam. Bij hem kan een jonge generatie ervaren hoe het was om Oasis te zien. Bij Liam geen gedragen Don’t Look Back in Anger, hij kiest liever voor de hooliganstampers uit de Oasis-catalogus: Morning Glory, Supersonic, Rock ‘n’ Roll Star, Cigarettes & Alcohol. Zijn solosongs zijn wat lichter en persoonlijker, wat hoger gezongen vaak ook, alsof hij zichzelf vocaal wil uitdagen. De combi van oud en nieuw werkt goed.

Liams tweede album, Why Me? Why Not (2019), is opnieuw geslaagd en succesvol. Liam is gekoppeld aan de vakbekwame songschrijver Greg Kurstin, die eerder voor Adele schreef. Het is het laatste zetje naar de grote arena’s: van Afas Live (5.500 bezoekers) naar de Ziggo Dome (17.000).

In As It Was zien we Liam in Amsterdam keten met zijn zoons uit eerdere huwelijken: Lennon (van Patsy Kensit) en Gene (van Nicole Appleton). We zien hoe zijn buitenechtelijke dochter Molly terugkeert in zijn leven. Zijn ‘Debs’ heeft hij inmiddels ten huwelijk gevraagd. Ze heeft ja gezegd.

En ondertussen rockt hij. Zijn munitie: twee dozijn nieuwe liedjes die leuker zijn dan verwacht, plus een greep uit de catalogus van zijn broer, die hij sinds de breuk in 2009 nooit meer heeft gezien.

‘Jonge kids willen niet Noel zijn, ze willen Liam zijn’, zegt iemand in As It Was. Een ronkende oneliner, maar wel een die het wonderlijke verhaal aardig samenvat.

Vrijdag zal Liam Gallagher in de Ziggo Dome openen met een Oasis-kraker: ‘Tonight I’m a rock ‘n’ roll star’, woorden vol bravoure die 26 jaar na dato beter bij hem passen dan hij vier jaar geleden had kunnen dromen.

Liam Gallagher: 7/2, Ziggo Dome, Amsterdam.

Liam Gallagher: As It Was (dvd). Regie Charlie Lightening en Gavin Fitzgerald. Warner.

Liam naar Lowlands

Wie er in de Ziggo Dome niet bij kan zijn, heeft in de zomer nog een kans: Liam Gallagher komt naar Lowlands (21-23 augustus). Hij stond er twee keer eerder, met Oasis in 1994 en met Beady Eye in 2011. Oasis stond in 2000 ook op Pinkpop, zonder Noel, die na een ruzie uit de band was gestapt. Liam liep in Landgraaf boos van het podium, nadat hij door het publiek was bekogeld met kartonnen bierhouders.

Liam en Noel Gallagher op het Glasgow Green Festival. Beeld John Gunion/Redferns
Liam en Noel Gallagher op het Glasgow Green Festival.Beeld John Gunion/Redferns
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden