Thrillers

1 Stieg Larsson: Gerechtigheid. Signatuur. euro 19,95...

2 Anders Roslund & Börge Hellström: De uitlevering. De Geus. euro 19,90.

3 Dennis Lehane: De infiltrant. The House of Books. euro 18,50.

4 Philip Kerr: Een stille vlam. De Boekerij. euro 18,95.

5 Tom Rob Smith: Kind 44. Anthos. euro 19,95.

6 Ken Bruen: Priester. Verbum. euro 17,95.

7 Karin Slaughter: Versplinterd. Cargo. euro 19,90.

8 Charles den Tex: Cel. De Geus. euro 21,90.

9 Simon de Waal : Pentito. Lebowski. euro 17,50.

10 Felix Thijssen : Esperanza. Sijthoff. euro 16,95.

Elk jaar weer hetzelfde bloedbad. Wie schreef de allerbeste, of op twee na beste thriller, of de achtste beste in een rijtje van tien, over het menselijk tekort dat wonden slaat in mens, dier en geschiedenis. Waar bleven de laatste boeken van George Pelecanos, Harlan Coben, Henning Mankell, Stephen King, John le Carré, Minette Walters? Ze horen in de toptien, maar moeten ook eens plaatsmaken voor minder bekende, fantastische auteurs, of voor de betere Nederlandse auteurs (die er niet eens allemaal op konden).

Nog nooit werden er zo veel spannende boeken verkocht, met verhalen die zich uitstrekken van de middeleeuwen, via het begin van de vorige eeuw, tot het heden. Politieke, sociale, morele en raciale thema’s – gevangen in spannende, goed onderbouwde verhalen – spatten van de soms wel 655 pagina’s af. Misbruik, strijd en overleving: afwijkende, vaak beschadigde personages die zich niet laten vergeten; een geraffineerde montage van schuld, onschuld en (dood)straf; een decor als Boston, 1918,1919, een explosieve periode: de Spaanse griep, de eerste politiestaking, de Drooglegging, blanke en zwarte hoofdpersonen; Berlijn in de jaren dertig, veertig, grote misdaden die met kleine misdaden te overleven zijn, en nazi-toevluchtsoord Buenos Aires in 1950; een dorp in Oekraïne, 1933, de Sovjet-Unie van Jozef Stalin.

En dat zijn uit een rijke oogst nog maar vijf boeken, van het groeiende aantal misdaadauteurs die de (een) tijd vastleggen als plaats delict.Ineke van den Bergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden