THRILLERS

De stroom thrillers, die Nederland wekelijks bereikt, heeft overwegend een Angelsaksische bron. Daarom valt het te prijzen dat uitgeverij Signature te midden van dit Amerikaanse en Engelse geweld een serie 'Europese detectives van wereldniveau' durft te beginnen....

FRANS VAN SCHOONDERWALT; ROLF BOS

Schietijzer

Neem Achter het Louvre komt de zon op (¿ 27,50) van de dit jaar overleden Fransman Léo Mallet. Hij schiep detective Nestor Burma, die vergeleken is met Holmes en Maigret. Toe maar! Afgaande op dit boek reikt Burma nog niet tot Maigrets knieën. Het boek (uit 1954) is merkbaar gedateerd, met humor die vaag aan Havank doet denken.

Er zijn méér overeenkomsten dan een Europese oorsprong: de vertalingen geven nogal eens te denken ('en positioneerde haar op een sofa') en niet altijd is sprake van spanning. Reünie (¿ 25,-) van de Zwitserse dominee Ulrich Knellwolf is zelfs helemaal geen detective. De lezer wordt van begrafenis naar crematie gesleept, totdat een hart- én een herseninfarct het verhaal uit zijn lijden helpen.

Ontleding van een moord (¿ 25,-) van Thea Dorn verhaalt over aanslagen op een filosofiefaculteit en over de Berlijnse homo-scene. De Duitse pers was er verrukt over, ik gematigd enthousiast. In Amigo (¿ 25,-) van de Duitser Lars Becker zet ex-terrorist Amigo zelden de nekhaartjes van de lezer overeind. Logisch eigenlijk wanneer je zo iemand met een schietijzer opzadelt in plaats van met een revolver.

Met ruime voorsprong wint Barcelona Connection (¿ 30,-) van de Spanjaard Andreu Martín, wiens inspecteur Huertas doet denken aan de Italiaanse inspecteur Zen van Dibdin. Een strak geschreven, boeiend verhaal over een eenzame wolf in een corrupte maatschappij waarin de misdaad alle romantiek heeft verloren. In de maak is nog Voetbal is oorlog (¿ 30,-) van de Spaanse auteur Manuel Vázquez Montalbán.

Frans van Schoonderwalt

Oud werkje

Robert Ludlum schrijft trage en te dikke thrillers, maar hij is wel een eerlijke man die hard werkt. Of zijn uitgever ook eerlijk is, valt te bezien. In de boekwinkel ligt de nieuwe Ludlum: Het Halidon Komplot (Luitingh-Sijthoff; ¿ 34,90). Nergens op het omslag (en ook niet in het colofon) wordt echter vermeld dat het hier om een oud werkje gaat, dat stamt uit de begintijd van Ludlums schrijverschap. De beginnende auteur had toen net twee zeer succesvolle boeken gepubliceerd, en schreef meer dan één thriller per jaar. Dat vond zijn uitgever wat veel. Daarom werd The Cry of the Halidon in de jaren zeventig onder het pseudoniem Jonathan Ryder uitgegeven. Dat boek is nu door de schrijver 'herzien en geredigeerd' en onder zijn eigen naam uitgebracht. De keurige Ludlum legt een en ander in een woord vooraf uit, de uitgever zwijgt op het omslag in alle talen.

Rolf Bos

Vertaald:

- J.F. Freedman: Broeinest (House of Smoke). Filmregisseur, producer en schrijver Freedman over moord, zwendel, mafia, meedogenloze vrouwen en rijke families, plus een vrouwelijke privé-detective (Meulenhoff; ¿ 49,90).

- Donna Leon: Dood in den vreemde (Death in a Strange Country). Met opnieuw Venetië als sfeervolle achtergrond voorkomt commissaris Brunetti dat het stadsbestuur een moord in de doofpot stopt (De Boekerij; ¿ 29,90).

- Mario Puzo: De laatste Don (The last Don). De nieuwste roman van de schrijver van The Godfather. Een verdeelde maffia-familie tegen het decor van Hollywood en Las Vegas (De Boekerij; ¿ 39,90).

- Jack Higgins: Het jaar van de tijger (Year of the Tiger). Voormalig Brits agent moet in Tibet wetenschapper uit Chinese handen houden (De Boekerij; ¿ 29,90).

- Batya Gur: Moord op Sabbat. Israëlische thriller uit 1988 over de moord aan de universiteit van Jeruzalem op een psychoanalytica (Arena; ¿ 34,90).

Nederlands:

- Baantjer: De Cock en de geur van rottend hout. Het 47ste avontuur van De Cock begint met een lijk in een verlaten loods aan de Amsterdamse Rigakade (Fontein; ¿ 16,90).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden