THRILLERS

Ian Rutledge, de neurotische detective uit A Test of Wills, is terug. Ditmaal wordt de in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog psychisch gemaltraiteerde medewerker van Scotland Yard door zijn superieur op een bijna bij voorbaat nietszeggend avontuur in Cornwall gestuurd....

Rentree Rutledge

Bijna, want Rutledge toont in Wings of Fire (St. Martin's Press, import Van Ditmar; ¿ 58,20), het tweede boek van Charles Todd, wederom aan dat achter een ogenschijnlijk duidelijk geval een hopeloos ingewikkelde, langlopende intrige schuilgaat. Drie leden van een aanzienlijke familie zijn in kort tijdsbestek overleden, onder wie de vermaarde dichter O.A. Manning, het pseudoniem van een lichamelijk gehandicapte vrouw, zo blijkt na haar dood. Samen met haar broer heeft ze zelfmoord gepleegd. Daarna is een halfbroer vanwege een oorlogswond aan zijn voet in het landhuis van de trap gevallen.

Voor de lokale autoriteiten bestaat geen twijfel: zelfmoord en een ongeluk. Maar een door het drama geschokte invloedrijke nicht weet 'Londen' te bewegen een detective te sturen. Rutledge is de aangewezen man. Bijgestaan én geplaagd door een innerlijke stem van een op het slagveld gefusilleerde mede-officier - een gevolg van zijn shell shock - vertoont de detective een zeldzaam vermogen om bij de dorpelingen en familieleden kleine stukjes kennis te verzamelen en tot een geheel te smeden. Uiteindelijk blijkt dat het noodzakelijke voorwerk te zijn om uit het oeuvre van de dichteres de belangrijkste aanwijzingen te destilleren, al zijn het geen bewijzen.

De plot is aan de magere kant, maar Todd (pseudoniem van een Amerikaanse schrijver) weet een boeiend psychologisch drama te schetsen in een klein Engels dorp rond 1920.

Rik Nijland

Onconventioneel

Misschien ligt het aan het klimaat. Pernille Rygg schrijft net zo bijterig en scherp als het winterse weer in Oslo ten tijde van Het vlinder effect (Meulenhoff; ¿ 37,90). Het bezorgt dit Noorse debuut een heel eigen geluid, terwijl de heldin ook verre van conventioneel is. Zo is onderzoekspsychologe Igi Heitmann getrouwd met een heteroseksuele travestiet. Het maakt haar huwelijk, op z'n zachtst gezegd, gecompliceerd, maar is tegelijk de vrolijke noot in Het vlinder effect. Net als haar laconieke manier van converseren.

Igi treedt in de voetsporen van haar overleden vader, een min of meer mislukte privé-detective, wanneer ze in diens kantoor een opvallend vlindermedaillon met de naam Petra vindt. De gebeurtenissen - of liever: de dode vrouwen - volgen elkaar snel op. Eerst valt bij een brand in een kerk een lijk uit de spouwmuur, kort daarna treft men in een sneeuwhoop een tweede lijk aan. De ene vrouw is deerlijk verbrand, de andere neergeschoten.

Met terriërachtige hardnekkigheid werpt de eigengereide dochter Heitmann zich op beide moorden, in de mening dat haar bij een auto-ongeluk omgekomen vader misschien wel met opzet is doodgereden. Het brengt haar in aanraking met corruptie en kindermisbruik, met rijkdom die zich alles denkt te kunnen veroorloven en met het weerloze dat kinderen meestal hebben tegen volwassen geilheid. Waarna Rygg de ontknoping net dat lichte slingertje de andere kant opgeeft dan de lezer verwacht.

Na Sjöwall en Wahlöö leek de Scandinavische thrillerexport naar Nederland te stokken. De laatste tijd is daarin gelukkig verandering gekomen met schrijvers als Gunnar Staalesen, Henning Mankell, Kim Småge, uiteraard Kerstin Ekman, en nu ook Pernille Rygg, 34 jaar jong, afkomstig uit Oslo, de stad die volop meespeelt in dit debuut.

Frans van Schoonderwalt

Vertaald:

- The Last Family van John Ramsey Miller kreeg als vertaling de titel Doodsteek. Door toedoen van zijn collega's belandt DEA-agent Martin Fletcher in de gevangenis. Wanneer hij vrij komt, neemt hij op gruwelijke wijze wraak op zijn verraders (Van Holkema & Warendorf; ¿ 36,90).

- In Jachtveld, de vertaling van Killing Floor, creëerde de Engelse schrijver Lee Child een eigentijdse Amerikaanse held, Jack Reacher, die meteen internationaal aansloeg. In een heel eigen stijl laat Child Reacher zich in een kleine Amerikaanse samenleving verweren tegen de beschuldiging van moord. Een aanrader (Meulenhoff; ¿ 39,90).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden