Thrillers

Thrillerschrijver Hans Faber speelt subtiel met de actualiteit. Minder subtiel is de nieuwe van Clinton en Patterson

Twee nieuwe politieke thrillers tonen het verschil tussen subtiele Europese suspense en de actiegerichte Amerikaanse ‘doorlezer’.

Het rommelt weer eens in politiek Den Haag. Wat heet! De impopulaire FvD-premier Emiel Damen is op pagina 107 van De minister pardoes gestikt in een zoutstengel. Even voor middernacht werd hij door agenten aangetroffen op de houten vloer van zijn bovenwoning in de oude binnenstad van Leiden. Slechts 57 dagen was hij premier, waarmee Damen de kortst zittende minister-president van Nederland werd.

null Beeld The House of Books
Beeld The House of Books

Entree Jan de Reuver. Een jonge hond van de VVD, nu nog minister van Economische Zaken. Om geen nieuwe verkiezingen te hoeven uitschrijven (landsbelang!) is iedereen akkoord met de promotie van De Reuver, Forum-leider Christoph Philippe incluis. Er is slechts één verborgen probleem: de joviale nieuwe premier zit aan het touwtje van de machiavellistische SND – de invloedrijkste pr- en lobbyfirma van het land. Tijdens De Reuvers politieke flitscarrière hebben zij hem in het geniep geholpen, en nu is het: quid pro quo – voor wat hoort wat.

Dat zit zo. De Chinese overheid heeft SND (­Salomon, Nelissen & Van Dedem) een klapper van een klus bezorgd. Het sentiment rond de megastallen voor varkensproductie moet worden bijgesteld. In China woedt de Afrikaanse varkenspest, maar de gemiddelde Chinees kan niet zonder varkensvlees. Daarom richt de China Oil en Food Corporation haar blik nu op Europa, preciezer: Nederland. Premier De Reuver moet het drastisch opschalen van het aantal megastallen maar eens even gaan fiksen.

Geheel tegen de tijdgeest in, dat spreekt. Megastallen zijn het speerpunt van Meat is Murder, een geradicaliseerde club dierenactivisten. De gemoederen lopen hoog op, vooral als het ontzielde lichaam van een activiste langs de kant van de weg wordt gevonden. Hét moment waarop ook misdaadverslaggever Vince van Zandt van de ochtendkrant De Stem van Nederland interesse krijgt in de zaak.

Complex bouwwerk, lekker actueel. De minister (The House of Books; € 22,99) is de tweede thriller van voormalig journalist Hans Faber (de Volkskrant; FD), de eerste was De Rus (2020). Zijn hoofdpersoon is de oldskool misdaadverslaggever annex onderzoeksjournalist Vincent van Zandt, Vince voor vrienden.

In een eerder stukje omschreef ik hem als een type: Peter R. de Vries. Maar omdat Ton van Dijk onlangs is overleden – leermeester van generaties jonge journalisten – noem ik hem als stille hommage nu even het type: Ton (‘Als ik op onderzoek uitga, heb ik altijd twee items in mijn kofferbak: een deftig colbertje en een leren jack. Het eerste trek je aan als je de directie moet spreken, het tweede als je tussen de stakers tegen diezelfde directie gaat staan’) van Dijk. Net zo’n soort Amsterdamse gabber als Vince, Ton. Of andersom.

De minister is geen thriller die van A naar B loopt. Het verhaal meandert en laat hints en dwaalsporen na. Suspense.

Een nieuwe politieke thriller die wel lineair wordt verteld, is De dochter van de president (Nieuw-Amsterdam; € 21,99). Het gelegenheidsduo Bill Clinton en James Patterson (eerder van President vermist) kiest voor korte hoofdstukken en tempo, tempo, tempo – Amerikaanse ‘doorlezers’ zo eigen.

null Beeld Nieuw Amsterdam
Beeld Nieuw Amsterdam

De plot in het kort: de inmiddels afgezwaaide president Matthew Keating gaf twee jaar geleden leiding aan een overval van de elitegroep Seals op de gevreesde terroristenleider Asim Al-Ashid in de bergen van Libië. Ze kregen hem niet te pakken, maar Al-Ashid verloor wel zijn vrouw en kinderen. Hij neemt wraak door Melanie Keating te ontvoeren, de tienerdochter van de oud-president. Voorts is er een bedenkelijke rol voor de Chinese geheime dienst (China is inmiddels ook in thrillers de nieuwe vijand). Je stelt je zo voor: Patterson schrijft, Clinton geeft politieke en militaire adviezen. Werkt goed, met dito verkoop, maar als het om compositie gaat, is De minister een stuk ambitieuzer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden