RecensieThree Identical Strangers

Three Identical Strangers is onrustbarende en droeve film over menselijke fascinatie voor het meerlingschap ★★★★☆

Zodra de aandacht wordt verlegd naar de oorzaak van de opsplitsing wordt het pas echt bizar, en schrijnend.

Bor Beekman
David Kellman, Robert Shafran, and Eddy Galland in Three Identical Strangers. Beeld
David Kellman, Robert Shafran, and Eddy Galland in Three Identical Strangers.

De documentaire Three Identical Strangers, die eerder al werd vertoond op het Idfa, vangt aan als een sterk verhaal en wordt opgediend als flitsende reconstructie. Hoe de 19-jarige Bobby na de zomer met zijn gare auto naar zijn nieuwe school rijdt, ver weg van waar hij is opgegroeid, en hoe de jongen, al wandelend over het collegeterrein, door alles en iedereen vrolijk wordt begroet. Meisjes vliegen hem om de hals. Hoe was zijn zomer? Goed dat hij er weer is! En dan noemt iemand hem Eddy. Ik ben Eddy niet, zegt Bobby. Haha, leuk geprobeerd. En dan treft hij Eddy’s beste vriend, die wit wegtrekt omdat hij zeker weet dat Eddy ergens anders moet zijn. De geboortedata van Bobby en Eddy komen overeen, ze zijn beiden geadopteerd.

De hereniging van de eeneiige tweeling haalt de kranten, waarop zich nóg een broer meldt, David. De drieling is prompt een nationale sensatie, draaft op in alle talkshows, krijgt een cameo in Madonna’s filmdoorbraak Desperately Seeking Susan (1985) en bezoekt exclusieve feesten in New York. De wereld ligt open voor deze na hun geboorte zo miraculeus gescheiden, breedlachende, charmante en identieke knullen met dat krullende haar.

En dan, zodra Three Identical Strangers – een hit in de Britse en Amerikaanse bioscopen – de aandacht verlegt naar de oorzaak van hun opsplitsing, wordt deze documentaire van Tim Wardle pas echt bizar, en schrijnend. Hoe minder je ervan weet, voorafgaand aan het kijken, hoe beter. Maar wat aanvankelijk een blije getuigenis lijkt van een wonder en stilstaat bij allerlei oppervlakkige gelijkenissen (ze rookten zelfs hetzelfde merk sigaretten!), tast gaandeweg veel dieper in het debat over het aangeborene en het aangeleerde.

Three Identical Strangers is een onrustbarende en droeve film over de menselijke fascinatie voor het meerlingschap. Voer voor psychologen, ethici en complotdenkers.

Three Identical Strangers
Documentaire
Regie Tim Wardle
96 min. In 65 zalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden