Thornton Wilder over God en de liefde

Na klassieke, in Nederland min of meer vergeten werken van onder meer James Agee, Sherwood Anderson en Norman Douglas, brengt Van Oorschot nu de korte roman De brug van San Luis Rey (The Bridge of San Luis Rey, 1927) van Thornton Wilder in vertaling uit. Wilder ontving er zijn eerste Pulitzer Prize (van drie) voor.

Geheime levens

Uitgangspunt is een fictieve gebeurtenis: op 20 juli 1714 breekt ergens tussen Lima en Cuzco een oude Incatouwbrug, met als gevolg dat vijf mensen in een ravijn storten.

Voor de Franciscaner monnik broeder Juniper is de gebeurtenis aanleiding tot een diepgravend onderzoek. Waarom is het ongeval juist deze vijf mensen overkomen? Als hier inderdaad de sturende hand van God werkzaam was, zouden de levensverhalen van de vijf slachtoffers daarvoor bewijsmateriaal moeten kunnen leveren.

Brandstapel

Zes jaar lang verdiept Juniper zich in de 'geheime levens' van het vijftal. Hun verhalen worden door Wilder stuk voor stuk uit de doeken gedaan en hij slaagt er, een paar schoonheidsfouten daargelaten, opmerkelijk goed in Peru (waar hij op het moment van schrijven nooit was geweest) tot leven te wekken.

Aan het slot moet broeder Juniper concluderen dat de slachtoffers niet zondiger of slechter waren dan anderen; misschien wel integendeel. Zijn lijvige onderzoeksverslag wordt door de Inquisitie ketters bevonden en (zoals al op de eerste bladzijden wordt onthuld) Juniper en zijn boek worden tot de brandstapel veroordeeld.

De brug van San Luis Rey is zowel een bespiegeling over het vraagstuk van de ingrijpende God als over de liefde. Het is een levendige en innemende 20ste-eeuwse variatie op Paulus' Eerste Brief aan de Korintiërs, waarin de apostel het belang van de liefde bezingt. 'Er is een land van levenden en een land van doden en de brug is liefde, het enige wat blijft, het enige wat betekenis heeft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.