Review

Thomas Engström zet een knalhard verhaal neer

Wat Netflix met series doet kunnen wij ook, moeten ze bij Ambo Anthos gedacht hebben toen ze in één worp de eerste drie delen van het Ludwig Licht-kwartet van de Zweed Thomas Engström op de markt wierpen. We willen met deze boeken inzetten op 'binge-lezen', zeggen ze enthousiast bij de uitgeverij. En daar hebben ze een punt, want de boeken van Engström - we hebben er nu twee achter elkaar gelezen en we kunnen niet wachten op deeltje drie - zijn ernstig verslavend.

null Beeld
Beeld

In zijn geboorteland is het werk van de journalist, die veel over internationale veiligheidspolitiek schrijft, al langer verkrijgbaar. Voor Väster om friheten, hier nu uitgebracht als Ten westen van de vrijheid, werd hij al in 2013 genomineerd voor het Beste Zweedse Boek van het Jaar. En dan heb je wat in je mars, gezien de vele goeie thrillers die er jaarlijks in het Scandinavische land het licht zien.

Engström heeft voor de verandering geen melancholieke, al dan niet gescheiden Zweedse speurneus als hoofdpersoon gekozen, hij kiest met Ludwig Licht voor een Oost-Duitser die voor de val van de Muur voor de gevreesde Stasi werkte, en daarna zijn diensten aan de CIA aanbood.

Origineel?

Knalhard verhaal

Jazeker, en het wordt nog mooier, want daarnaast bezit Licht een kroeg in de linkse, multiculturele Berlijnse wijk Kreuzberg. Hij heeft geregeld geldproblemen, want hij is zelf zijn beste klant en ook voor een lijntje of twee draait hij zijn hand niet om.

Maar als freelance geheim agent - beter: problem solver - is hij onnavolgbaar, weet ook de CIA-baas op de Berlijnse ambassade van de VS. Deze Clive Berner, alias GT, ook een fijn romanpersonage trouwens, roept de hulp van Licht in als in een kapperszaak in het Marokkaanse Marrakech een aantal Amerikaanse burgers is vermoord. De speurtocht naar de daders (jihadisten met grootse plannen?) voert onder meer naar Polen.

Engström zet een knalhard verhaal neer, waarin Ludwig Licht zich niet altijd van zijn sympathiekste kant laat zien, geschreven in de traditie van het werk van Frederick Forsyth, met snufjes Lee Child en John le Carré. In deel twee, Ten zuiden van de hel, verhuist de hele karavaan naar de VS, waar Licht zich onder nare racisten mengt. Minstens zo goed als deel 1.

Thomas Engström, Ten westen van de vrijheid. Fictie. Uit het Zweeds vertaald door Sophie Kuiper. Ambo | Anthos; 304 pagina's; euro 9,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden