PodcastrecensieThis American Life

This American Life bespreekt misstanden binnen de Amsterdamse brandweer ★★★★☆

This American Life geeft een exotisch inkijkje in onze eigenaardige tradities.

Mark Moorman
null Beeld This American Life
Beeld This American Life

Ver voordat de discussie over Zwarte Piet een nationale feestdag werd, schreef de Amerikaanse schrijver David Sedaris het verhaal Six to Eight Black Men, waarin hij vertelt hoe hij van zijn Nederlandse uitgeversvriend Oscar te horen krijgt hoe het Sinterklaasfeest in Nederland wordt gevierd. En als de schrijver dat dan vervolgens probeert na te vertellen aan zijn internationale lezerspubliek, is het alsof wij het ook voor het eerst horen hoe eigenaardig tradities, onze tradities, kunnen zijn, inclusief, in dit geval, de zes tot acht zwarte mannen die op pakjesavond je huis binnendringen.

We moesten aan dit verhaal van Sedaris denken bij de laatste podcast van This American Life, nummer 684 om precies te zijn. De titel is Burn It Down, met als ondertitel ‘A Policeman Burns Down the Firehouse’, van verslaggever Joanna Kakissis. Het grootste deel van de aflevering, een kleine vijftig minuten, is gewijd aan de pogingen van voormalig politiechef Leen Schaap om de Amsterdamse brandweer te hervormen. This American Life steekt zelden de grens over en ze rechtvaardigen deze uitzending door te verwijzen naar misstanden in Amerikaanse kazernes. Maar waar bij de brandweer misstanden meestal schuilgaan achter een hermetische zwijgcultuur, trof This American Life in Schaap een brandweercommandant aan die hartstochtelijk gelooft in transparantie en confrontatie.

Het is eigenaardig om in de opzet van dat oer-Amerikaanse This American Life opeens Nederlandse stemmen te horen, soms met een tolk eroverheen. En in één geval wordt een getuigenis geanonimiseerd doordat een acteur het verhaal ‘naspeelt’. Zelf als je als lezer de afgelopen jaar het brandweerdossier redelijk hebt bijgehouden is het heel goed mogelijk geschokt te raken van deze hervertelling van de misstanden in de Amsterdamse kazernes, waar de stemming werd bepaald door een vijftigtal mannen, die de dienst uitmaakten onder het motto ‘Het is geen baan, maar een manier van leven.’ Een manier van leven met sterke racistische en seksistische trekken, waarin elke poging tot verandering wordt beantwoord met intimidatie en bedreiging. En als een Amerikaanse podcastmaker zich verdiept in de juiste vertaling van kanker-Marokkanen (‘cancer Morrocans’) en Amsterdam een progressieve stad met ‘blind spots’ wordt genoemd (Zwarte Piet wordt er nog even bijgehaald) dan is het duidelijk dat we er niet goed opstaan.

Leen Schaap groeit uit tot de held van het verhaal en zijn vertrek bij de brandweer wordt duidelijk in de schoenen van de nieuwe burgemeester Femke Halsema geschoven, die het gestrekte been van Schaap weer door het ‘poldermodel’ (op zijn Amerikaans uit te spreken) zou hebben vervangen. ‘The brotherhood’ heeft gewonnen, zo zegt This American Life. Halsema, zo vertelt Kakissis, heeft herhaaldelijke interviewverzoeken afgewezen, waardoor de beschuldiging van Schaap dat Halsema een racistische brandweergrap ‘extremely hilarious’ vindt slechts in een e-mail van het stadhuis wordt tegengesproken. ‘Extremely’ ongemakkelijk allemaal, en op een vreemde manier ook buitengewoon exotisch.

This American Life: Aflevering 684 - Burn It Down

★★★★☆

Een verslag van Joanna Kakissis

Onder andere te beluisteren via Google Podcasts en Apple Podcasts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden