Thijs Römer: ‘Fuck maar met mij, prima’

Vrij Nederland heeft het grote nieuws zelfs op de cover gezet: Rita Verdonk was vroeger lid van de PSP. Oei....

In Revu een ontwapenend interview met acteur Thijs Römer, echtgenoot van Katja Schuurman. Hij vindt dat er ten onrechte romantisch wordt gedaan over acteren, en verbaast zich over types als Tygo Gernandt en Daan Schuurmans die in interviews vertellen dat ze ‘in hun rol kunnen leven’. ‘Ik lees dat met respect’, zegt Römer, ‘want ik heb geen idee hoe dat moet. Hoe doe je dat tijdens de lunch? Lunch je dan in je rol?’

Verder bekent hij gebrek aan wedstrijdmentaliteit. ‘Ik ben geen type dat roept: ik laat niet met me fucken. (...) Fuck maar met mij, prima. Hoewel? Iemand zei ooit: ik laat over me lopen, maar niet hele marsen. Zo voel ik het ook.’ Ook is hij – tijdelijk – aan het afkicken van de drank. ‘Een glas chardonnay krijg ik makkelijker weg dan een glas water’.

Elsevier gaat deze week over de kredietcrisis en mocht u er geen hout van begrijpen: u bent niet alleen. Het blad meldt dat het slecht gesteld is met de kennis van Nederlanders op financieel gebied: 57 procent is ‘naïef’, en als het over pensioenen of beleggen gaat, geldt dat voor 85 procent.

Ook gaat columnist Leon de Winter in het blad tekeer tegen de Nederlandse correspondenten in Amerika. Hij zit elke dag urenlang in ‘een schemerige kamer voor de buis’ en heeft ontdekt dat die correspondenten niet objectief zijn: het vuil over Barack Obama wordt ons volgens hem onthouden. Zelf zou De Winter op McCain stemmen. Hij vindt hem ‘een ontroerende man, integer en onhandig, een slecht spreker die overtuigt door zijn moed en door iets eenzaams dat om hem heen hangt’.

HP/De Tijd heeft een sfeerstuk geschreven over de Algemene Beschouwingen. De auteur zag dat Frans Weekers gewoon de krant zat te lezen, dat Henk Kamp zijn handen ‘nadrukkelijk’ op beide schouders van Laetitia Griffith legde, dat Femke Halsema vinnig aan haar haar plukte, dat de Wilders-fractie eenzaam was, en dat minister Klink een extra kussentje kreeg voor zijn stoel.

En waarom houden we allemaal van Geer en Goor, de boerende en schetende homo’s? De Groene publiceert een lezing van Gerrit Komrij hierover. Komrij voelde zich als homo altijd nogal exclusief, maar vindt dat er nu geen eer meer aan te behalen is. ‘Ik wil niet vertegenwoordigd worden door een zak met lachgas’, schrijft hij. ‘Mij bevangt een diepe deernis met iedereen die nu als homo moet opgroeien. Ik zou er zo snel mogelijk af willen raken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden