RecensieCabaret Theo Nijlands

Theo Nijlands programma ‘En de rest is onzin’ zit vol ironie, zelfspot en mooie vondsten (vier sterren)

De toekomstmuziek waarmee Theo Nijland de moderne tijd bekritiseert is vintage Theo Nijland.

Theo Nijland Beeld Ben van Duin
Theo NijlandBeeld Ben van Duin

En de rest is onzin, cabaret door Theo Nijland. 15/2, Stadsschouwburg Utrecht. Tournee t/m 12/5.

Komt het ooit zo ver dat we een relatie maar gedoe gaan vinden en alleen zijn niet eenzaam is maar overzichtelijk? Dat we een verhouding beginnen met een robot die geen humor heeft? ‘Heel menselijk eigenlijk’, constateert Theo Nijland droogjes – net zong hij nog over hoe een verkeerd vallende grap er tegenwoordig toe kan leiden dat je niet meer zonder beveiliging naar de Action kunt om aanmaakblokjes te kopen.

In zijn nieuwe theaterprogramma En de rest is onzin beschouwt hij de huidige tijd vanuit de nabije toekomst, met liedjes en vertelsels ertussendoor, in pak aan de piano. Individualisme, de hele dag maar aan moeten staan, religie, de originaliteit die ver te zoeken is, de romantiek die met de laatste roker verdween, hypocriete lui die hun mond vol hebben van van alles maar geen flikker doen, stand-upcomedians die niks te melden hebben maar wél een Ziggo Dome vullen.

Klinkt dat als oudemannengemopper? Theo Nijland (64) staat niet serieus te beweren dat vroeger alles beter en leuker was. Nostalgie is de verpakking van zijn grijns- en gniffelopwekkende maatschappijkritiek. Niet elke tussentekst treft doel, maar zijn toekomstmuziek zit vol mooie vondsten en is vintage Theo Nijland, qua cynisme, ironie en zelfspot.

Een nieuwe oorlog graag springt eruit, een lekker fel nummer dat hij zogenaamd schreef in opdracht van ‘een zekere politieke partij’ die vond dat het nog wel méér had mogen bijten. ‘De mens is wederom met veel te veel/te dik/te dom/sleept zich maar voort/daar mag wel wat in gesneden/zo af en toe een dikke punt achter het verleden.’

En toch een geruststellende gedachte: tijdloze lieve liefdesliedjes zoals En toen kwam jij zal Nijland waarschijnlijk altijd blijven schrijven. Sommige dingen veranderen nooit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden