Theo Maassen wint cabaretprijs Poelifinario, zijn voorstelling is 'college humorkunde'

Theo Maassen heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Poelifinario gewonnen, de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen. De rebelse cabaretier en acteur is maandagavond in Theater Diligentia in Den Haag bekroond voor zijn alom geprezen show Vankwaadtoterger.

Iñaki Oñorbe Genovesi
null Beeld anp
Beeld anp

In 2006 werd Maassen ook al onderscheiden met de belangrijkste Nederlandse cabaretprijs voor Tegen beter weten in. Drie jaar geleden sleepte de 50-jarige Eindhovenaar een nominatie in de wacht voor zijn oudejaarsvoorstelling Einde oefening.

Destijds moest Maassen nog de eer laten aan Erik van Muiswinkel en diens naar de kapitein van het rampschip Costa Concordia vernoemde show Schettino!. Dit jaar kreeg Maassen van de jury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) wel de voorkeur boven de andere genomineerde cabaretiers, onder wie Claudia De Breij met haar veelgeprezen Oudejaarsconference 2016 en Sanne Wallis de Vries met haar programma Gut. Ook Remko Vrijdag en Martine Sandifort (Vrijdag vs Sandifort) en Ronald Snijders (Welke show) waren in de race voor het indrukwekkendste programma van dit seizoen.

Volgens de jury kan Vankwaadtoterger, de achtste cabaretsolo van Maassen, gezien worden als 'een college in de humorkunde'. Daarnaast prijst de jury dat Maassen in Vankwaadtoterger 'grenzen opzoekt en ze verlegt'.

'In het slotdeel wordt zijn gedachtegang onbehaaglijk, omdat hij controversiële kwesties rond de islam en de PVV aansnijdt. Het leidt tot confronterende satire die je hersens doet kraken', aldus het juryrapport. 'Maassen is ervan overtuigd dat humor mensen bij elkaar kan brengen, en hij gebruikt het cabaretpodium om te bewijzen hoe dat volgens hem zou kunnen.'

Eerder won Theo Maassen al Camaretten, de Prijs van de Kritiek en de Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Prijs.

Filosofische les doorspekt met ijzersterke, soms kwaadaardige grappen

'In uitvoering kan eigenlijk niemand aan Theo Maassen tippen.' Lees hier de recensie van Vankwaadtoterger.

null Beeld
Beeld

Cabaretbelofte

Naast Maassen is ook cabaretier Jan Beuving in de prijzen gevallen. Hij is onderscheiden met de Neerlands Hoop, de prijs voor de grootste cabaretbelofte. Beuving (34) is bekroond voor zijn programma Raaklijn. Volgens de jury heeft Beuving door zijn achtergrond als wiskundige in te zetten 'een uniek perspectief' geboden in zijn voorstelling. 'Daarnaast zet Beuving ook een lijn uit over zijn amateurvoetbalelftal en de vele PVV-stemmers die hij onder zijn teamgenoten heeft. Hij zet zichzelf neer als de raaklijn die langs twee uiteenlopende werelden scheert, wat leidt tot een frisse kijk op onze verdeelde samenleving', aldus het juryrapport.

Naast Beuving waren ook Patrick Laureij met Dekking Hoog en Patrick Nederkoorn met Het komt nu wel heel dichtbij genomineerd voor de Neerlands Hoop, die vernoemd is naar de legendarische cabaretgroep van Freek de Jonge en Bram Vermeulen.

Beuving en Maassen volgen als winnaars van de Neerlands Hoop en de Poelifinario cabaretier Tim Fransen en het cabaretgezelschap Niet Uit Het Raam (NUHR) op, die vorig jaar werden bekroond. De Poelifinario, die vernoemd is naar een fictieve tropische vogel die ooit werd bedacht door Toon Hermans, en Neerlands Hoop werden in 2003 door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties in het leven geroepen.

Traditioneel én verfrissend

Jan Beuving doet met de wonderlijke combinatie van bètakennis en cabaret niet onder voor de Amerikaanse Tom Lehrer. Lees hier de recensie van Raaklijn.

null Beeld Jaap Reedijk
Beeld Jaap Reedijk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden