Theatrale zanger uit trollenwereld

De zanger van Rainbow, Black Sabbath, Dio en Heaven & Hell bezwijkt aan kanker. Zijn zuivere uithalen zetten de toon voor metal-zangers....

Robert van Gijssel

Bescheidenheid sierde Ronnie James Padavona niet, al verwees zijn artiestennaam Dio volgens hemzelf niet naar de letterlijke betekenis ‘God’, maar naar de bijnaam van een of andere maffiabaas. Hij was opvallend klein van stuk (1.63 meter, volgens de website Celebheights.com) en dat compenseerde hij op het podium vaak met van Kiss geleende plateaulaarzen, maar vooral met een joekel van een stem. Zondag overleed een van de grote zangers in de hardrock, op 67-jarige leeftijd.

Nog als Ronald James Padavona, zoon van een Italiaanse migrantenfamilie in Amerika, speelde Dio eind jaren vijftig in een aantal rockabillybands in Portsmouth, New Hampshire. Zijn eerste band The Vegas Kings veranderde in Ronnie & The Rumblers toen hij leadzanger werd en de trompet liet liggen. Zijn zangstem viel op, leek geschoold, maar Dio verklaarde altijd zichzelf de kneepjes van het ‘mooizingen’ te hebben aangeleerd.

Dio kon glashelder uithalen, galmen op de hoge noten en had een rijk geschakeerde, emotioneel geladen en soms bijna vrouwelijk aandoende klankkleur.

‘Zingende kikker’
In 1969 speelde Dio met zijn toenmalige band Elf in het voorprogramma van de Britse rockband Deep Purple, en de stem van Ronnie James bleef rondzingen bij de leden van die band. Basgitarist en songwriter Roger Glover vroeg Dio een track te zingen op zijn solo- en conceptplaat The Butterfly Ball and the Grashopper’s Feast, uit 1974. Het nummer Love Is All werd een vooral in Nederland onverwoestbare hit, met de stem van Dio in de rol van ‘zingende kikker’.

Een jaar later werd Dio ingelijfd bij het hardrockproject Rainbow van de Deep Purple-gitarist Ritchie Blackmore. Dio schreef de teksten, die afkomstig leken uit middeleeuwse geschriften en rijke fantasieën beschreven uit een elven- en trollenwereld. Rainbow werd daarmee een invloedrijke band voor de latere golf van heavy metal, waarin aanvankelijk ook Dio’s theatrale maar zuivere zangstem veel zou worden gekopieerd.

In 1979 verving Dio de met ruzie uit Black Sabbath gestapte Ozzy Osbourne. De eerste Sabbath-plaat in nieuwe bezetting Heaven and Hell (1980) werd een klassiek hardrockalbum, met de fijnzinnige Dio-stem en diens mythologische levensfilosofie verpakt in de vuige en bonkige hardrock van gitarist Tony Iommi en ritmesectie Bill Ward/Geezer Butler.

Na de nog redelijk succesvolle studioplaat Mob Rules (1981) verliet Dio Black Sabbath, om eindelijk met een grote eigen metalband te komen: Dio. Een stadionact werd Dio nooit, maar de band was binnen de metal toch hooggewaardeerd en had een mooie live-reputatie. In de videoclip van grootste hit Holy Diver (1983) zagen we Ronnie James zoals we gewend waren: zeulend met een Excalibur-achtig zwaar, dat veel te groot voor hem leek.

Als zijn meesterstuk moest toch Heaven and Hell worden gezien, begreep ook Dio enkele jaren geleden. Met de toenmalige Sabbath-leden Iommi en Butler vormde hij een band die hij vernoemde naar dat album. En als Heaven & Hell tourde Dio de wereld over.

Vorig jaar speelde Heaven & Hell op het Friese metalfestival Waldrock. Dio’s gierende hardrockstem, die in de metal inmiddels als retro gold, haalde de hoogste noten net niet meer, maar joeg toch een onontkoombaar kippenvel door het publiek.

Zondagochtend overleed Ronnie James Dio in Houston, Texas, aan de gevolgen van kanker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden