THEATER

Carrousel speelt Ibsens vrouwendrama Hedda Gabler, met in de titelrol Marlies Heuer, geregisseerd door Matin van Veldhuizen. 'Als een regisseur en haar spelers in de zo ongeveer 154ste opvoering van dit stuk Hedda toch weer in een nieuw daglicht plaatsen, dan is dat een knappe prestatie....

Tournee

De kus van de spinvrouw van Manuel Puig door het Zuidelijk Toneel, een regie van Dora van der Groen. Met Johan van Assche en Steven van Watermeulen. In een gevangenis in Zuid-Amerika zijn een linkse verzetsstrijder en een homoseksueel tot elkaar veroordeeld. Laatste voorstellingen: vanavond in Delft (de Veste), vrijdag in Helmond ('t Speelhuis) en zaterdag in Venlo (de Maaspoort).

Marcel Musters en Marjan Luif van Mug met de Gouden Tand spelen In de rui. Dit 'experimenteel volkstoneel' gaat over moeder en een zoon die onder barre omstandigheden hun leven en een radioprogramma proberen draaiende te houden. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (de Brakke Grond), tot slot op 27 maart in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Judith is een (NES)productie in de regie van Anny van Hoof. Ze bewerkte een stuk van Friedrich Hebbel, dat is gebaseerd op een oudtestamentisch verhaal, tot een voorstelling over passie en haat. Met Tamar van den Dop, Gustav Borreman e.a. Vanavond in Amsterdam (Frascati), op 27 maart in Utrecht (Theater Kikker), op 28 maart in Den Bosch (Theater Bis).

Bij het Noord Nederlands Toneel regisseerde de Engelse regisseur Derek Goldby Ik heb 't met 'm gedaan, een zwarte komedie zich afspeelt in de door aids gekenmerkte jaren tachtig in de nieuwe woning van Chris in Amsterdam-Zuid. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Bellevue), op 24 maart in Meppel (Ogterop), op 25 maart in Leeuwarden (De Harmonie).

Mojo is een tekst van de jonge Britse schrijver Jez Butterworth over een groep jongens uit 'lowlife' Londen die 'dodelijk ontsporen op hun weg naar gouden tijden'. Het speelt zich af in een dansclub. Koos Terpstra doet de regie van 'Mojo' bij het RO Theater. Met Geert Lageveen, Leopold Witte e.a. Vanavond in Leiden (LAKtheater), op 21 en 22 maart in Groningen (Kruithuis), van 25 t/m 28 maart in Rotterdam (RO Theater).

't Gelag is een solo van poppenspeler en acteur Fred Delfgaauw over de zoon van een kastelein die van het café een feestartikelenwinkel heeft gemaakt en de stamgasten na jaren weer binnenhaalt. Vanavond in Heerenveen (Posthuistheater), vrijdag in Enschede (Twentsche Schouwburg), zaterdag in Barendrecht (Het Kruispunt), zondag in Haarlem (Stadsschouwburg), dinsdag in Oosterhout (De Bussel), woensdag in Gorinchem (De Nieuwe Doelen).

Amsterdam

Rouwklacht is een stuk van de Amerikaanse schrijver, acteur Wallace Shawn, dat Theu Boermans regisseert bij De Trust. Een 'beklemmende' visie op een toekomst waarin geen plaats is voor een moreel, politiek en intellectueel geweten. Met Sylvia Poorta, Jappe Claes en Ton Kuyl. Vanavond t/m 11 april in het Trusttheater.

In coproductie met de Stadsschouwburg brengt Courage, de groep rond Margrith Vrenegoor, een tweeluik over de periode vlak ná de Tweede Wereldoorlog. Na 'Bezonken Rood' volgt nu De Pijn, gebaseerd op de roman van Marguerite Duras. Over een vrouw die in de oorlog haar ongeboren kind verliest, waarna haar man wordt opgepakt. Als hij terugkeert, blijken ze beiden veranderd. Vanavond t/m 11 april op verschillende locaties in de Stadsschouwburg.

In De Brakke Grond drie Vlaamse voorstellingen: maandag en dinsdag Eros en de Eenzame Man, een monoloog van Tom van Dyck naar het boek van Louis Paul Boon; op 25 en 27 maart De Tijd met Vaders en Zonen en op 26 en 28 maart Noorderlicht, eveneens door De Tijd, beide in regie van Lucas Vandervost.

Meisje Niemand is gebaseerd op een roman van de Poolse schrijver Tomek Tryzna over een puber die zich teweerstelt tegen de harde wereld van de volwassenen. Een lunchvoorstelling door Wiske Sterringa in regie van Mark Timmer, vandaag t/m 29 maart om 12.30 uur in Theater Bellevue.

Brand! is de nieuwe voorstelling van de Els Inc., de groep van regisseur Arie de Mol. Geïnspireerd door Camus' 'De bezetenen', waarin de moderne mens niet opgewassen blijkt te zijn tegen zijn grote, persoonlijke vrijheid. Hij belandt in een moeras waarin hij zich wanhopig aan anderen vastklampt. Van 21 t/m 29 maart in het Veem Theater; première op 25 maart.

Den Haag

Toneelgroep De Appel speelt in een regie van Jules Terlingen Shout across the river van Stephen Poliakoff. Een meisje terroriseert haar medeleerlingen, de leraren en haar moeder, die uiteindelijk geen andere uitweg ziet dan de handen van haar dochter af te trekken. In het Appeltheater, vanavond, vrijdag (première) t/m 30 april.

Gijs Scholten van Aschat maakt met Newyorkers zijn regiedebuut bij Het Nationale Toneel. Een drieluik gebaseerd op 'Central Park West' van Woody Allen, 'An interview' van David Mamet en 'Hotline' van Elaine May. Met Catherine ten Bruggencate en Rik van Uffelen. Tot en met 21 maart en van 24 t/m 28 maart in Theater a/h Spui. Laatste voorstellingen.

Groningen

In Vroeger van Harold Pinter krijgt een echtpaar een oude vriendin op bezoek, die ooit een kamer deelde met de vrouw des huizes. Het Noord Nederlands Toneel speelt Vroeger in De Machinefabriek (Bloemstraat 38), vanavond t/m 5 april; première op 21 maart.

Haarlem

Beppie Melissen, René van 't Hof, Jim van der Woude en René Groothof vormen de spelersgroep van De verbouwing, de nieuwe voorstelling van Theatergroep Carver. Vanavond tot en met 28 maart in de Toneelschuur.

Leiden

Vrijdag in de Schouwburg een eenmalige voorstelling van Tsjechovs Der Kirschgarten door Theater an der Ruhr uit Mülheim.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden