Theater

200 jaar Koninklijke Schouwburg: op 12 december begint de viering van het 200-jarig bestaan van de schouwburg in Den Haag met de opening van de tentoonstelling 200 jaar Koninklijke Schouwburg, die een overzicht schetst van de belangrijkste gebeurtenissen in de schouwburg, en de voorstelling Dom Juan door Comédie Française, die...

Internationaal festival Verteltheaterdagen: van 13 t/m 21 december staan Utrechtse podia waaronder Kikker, Rasa en de Stadsschouwburg in het teken van verteltheater. Met 35 voorstellingen uit binnen- en buitenland, waaronder Kronkels van Fred Delfgaauw, Gotf! van Geert Hautekiet en Het Verdwenen Verhaal door Peter Faber. De meeste voorstellingen zijn in het weekeinde van 20 en 21 december (www.verteltheater.nl).

Volkebeen van Ragna Aurich. Een voorstelling over de ultieme kunst van bedrog. Van 13 t/m 20 december in het Gasthuis in Amsterdam, première zondag.

Gevecht mè ne neger en honden van Bernard Marie Koltès door Theater Antigone. Een man moet 's nachts op een bouwterrein een lijk ophalen, maar daar weet niemand waar het ligt. Regie: Ruud Gielens. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg.

Pygmalion van George Bernard Shaw door Noord Nederlands Toneel. Komedie over een heer van stand die een plat sprekend meisje omtovert tot een dame van stand. Vertaling: Viggo Waas. Regie: Koos Terpstra. Tot en met 20 december in de Machinefabriek in Groningen.

Dolly, and the art of being myself door Boogaerdt/Van der Schoot. Een voorstelling over look-a-likes. Zaterdag in De Harmonie in Leeuwarden, vrijdag in De Omval in Diemen.

Onrein van Abdelkader Benali door Toneelschuurprodukties. Een Marokkaanse zoon koopt een sterke hond voor zijn vader, maar zijn vader wil liever een sterke zoon. Regie: Ernst Braches. Vanavond in de Toneelschuur in Haarlem.

La Musica twee van Marguerite Duras door ZT Hollandia. Reprise van dit succesnummer van twaalf jaar geleden over de kracht van hartstocht. Wederom met Jeroen Willems en Betty Schuurman. Vrijdag en zaterdag in Theater Bis in Den Bosch.

Tim van Athene door ZT Hollandia/

Toneelhuis. Gerardjan Rijnders maakte een hedendaagse versie van Shakespeare's Timon van Athene. Tot en met 20 december in De Suikerfabriek in Halfweg bij Amsterdam. Tel. 020-6242311.

Nu even wel van Maria Goos. Deze lunchtheaterproductie is het vervolg op Nu even niet dat over een mannenvriendschap ging. In Nu even wel vertellen vrouwen hún verhaal. Met Leny Breederveld, Wivinike van Groningen, Conny Postel en Marleen Stoltz. Tot en met 21 december om 12.30 uur in Theater Bellevue in Amsterdam.

De Revisor van Gogol door De Paardenkathedraal. Over een groepje kleinburgers in een slaperig stadje waar plotseling een inspecteur (revisor) op bezoek komt. Regie: Dirk Tanghe en Paula Bangels. Op 16 december in de Ogterop in Meppel, 17 december in de Stadsgehoorzaal in Kampen.

Zullen we het Liefde noemen van Peer Wittenbols door Toneelgroep Oostpool. Regie: Rob Ligthert. Deel twee van de Wittenbols' Trilogie van het Verlies. Over een gynaecoloog die zich moet verantwoorden voor een verkeerde medische beslissing. Tot en met 14 december in Huis Oostpool, Arnhem.

Urbi et Orbi van Loek Beumer en René van 't Hof. Een klein, droefgeestig drama over twee mannen, die met elkaar verwikkeld raken in een hopeloos en belachelijk duel. Vanavond en vrijdag in Theater a/h Spui in Den Haag, zaterdag in Schouwburg Amstelveen, dinsdag in de Blauwe Zaal in Utrecht, woensdag in de Schouwburg in Deventer.

De Meid/Kwelling van Herman Heijermans door Olga Zuiderhoek en Ria Eimers. In De Meid chanteert een dienstmeid haar madam met een geheim; Kwelling is een dialoog over een onuitgesproken liefde van een ouder echtpaar, waarvan de man blind is. Vanavond in Theater a/d Parade in Den Bosch, vrijdag en zaterdag in het Stadstheater Zoetermeer, dinsdag in De Schalm in Veldhoven.

Hoofd zonder wereld door 't Barre Land naar de roman Het Martyrium van Elias Canetti over de ondergang van een boekengek. Laatste deel van een drieluik. Van 12 t/m 14 december in het Grand Theatre in Groningen.

Tartuffe van Molière door Het Nationale Toneel. Regie: Jürgen Gosch. Klassieke satire over een religieuze oplichter met o.a. Will van Kralingen, Catherine ten Bruggencate en Rik van Uffelen. Vanavond in De Maagd in Bergen op Zoom, zaterdag in De Flint in Amersfoort, maandag in de Schouwburg in Deventer, dinsdag in Parkstad in Heerlen, woensdag in De Kring in Roosendaal.

Vrouwen van Tsjechov van en door Josée Ruiter. Solo over twee vrouwen die zich allebei op hun manier verbonden voelen met Tsjechov. Woensdag in de Leidse Schouwburg.

J.C. Superman van Tom de Ket door Suver Nuver, soul-opera over een familie waar het behoorlijk uit de hand loopt. Regie: Moniek Merkx. Tot en met 17 december in Frascati Amsterdam.

Stand in door Kas & De Wolf. Onder het motto 'Acteren kan toch iedereen' laten Kas & De Wolf stand-ins voor zichzelf opdraven. Op 12 en 13 december in de Rotterdamse Schouwburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden