THEATER

Het Zuidelijk Toneel herneemt Een laatste Tango, een regie van Steven van Watermeulen. Vanavond en vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), zaterdag in Rotterdam (Schouwburg), op 30 en 31 maart in Gent (Vooruit), 2 t/m 4 april in Amsterdam (De Brakke Grond)....

Tournee

Carrousel speelt Ibsens vrouwendrama Hedda Gabler, met in de titelrol Marlies Heuer, geregisseerd door Matin van Veldhuizen. 'Als een regisseur en haar spelers in de zo ongeveer 154ste opvoering van dit stuk Hedda toch weer in een nieuw daglicht plaatsen, dan is dat een knappe prestatie. Dat de toeschouwer daarbij een gevecht moet leveren, maakt dit theater nog belangwekkender. (Hein Janssen) Vanavond in Den Bosch (Theater Bis), vrijdag in Zevenaar (De Bommersheuf), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), 1 en 2 april in Utrecht (Stadsschouwburg).

In Faust twee gaat Goethe verder waar 'Faust I' eindigt: Faust gaat op zoek naar het absolute geluk en de ideale schoonheid. Guy Cassiers regisseert 't Barre Land. Vanavond in Aalst (Centrum Netwerk), vrijdag in Rotterdam (Schouwburg), zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

In De Kampioenenkweek van Growing up in Public en Independance speelt Daphne de Bruin een atlete die het slachtoffer wordt van ambities van een farmaceutische onderneming. Een regie van Paul Feld. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Enschede (Concordia), zaterdag in Groningen (Kruithuis), 2 april in Apeldoorn (Gigant).

Ik heb 't met 'm gedaan van het Noord Nederlands Toneel is een zwarte komedie, die zich afspeelt in de door aids gekenmerkte jaren tachtig. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), vrijdag en zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 1 april in IJmuiden (Witte Theater), 2 april in Hoogezand ('t Kielzog).

Paul Haenen schreef zijn komedie Ontkoppelde Hitte speciaal voor Olga Zuiderhoek en Han Kerckhoffs. Over een man die rust zoekt, maar wordt belaagd door zijn ex-vrouw, zijn zoon en diens vriendje. Een regie van Titus Tiel Groenestege. 'Een sublieme komedie met bizarre trekjes en voortdurend verrassende, absurde plotwendingen.' (Hein Janssen). Vanavond in Amstelveen (Cultureel Centrum), vrijdag in Lochem (Schouwburg), zaterdag in Hoogeveen (De Tamboer), dinsdag in Venlo (Maaspoort), 1 t/m 11 april in Amsterdam (Nieuwe de la Mar Theater).

Peter Tuinman speelt de titelrol in John Gabriel Borkman van Ibsen van het RO Theater. Over drie oude mensen en hun verloren leven, vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), vrijdag in Amstelveen (Cultureel Centrum), zaterdag in Leiden (Schouwburg), 31 maart en 1 april in Groningen (Stadsschouwburg).

De formidabele Yankee is het tweede deel van Orkaters Amerikaanse Trilogie. Met Peter Blok als de rijke, wereldvreemde Howard Hughes. Vanavond in Eindhoven (Stadsschouwburg), zaterdag en zondag in Rotterdam (Schouwburg), dinsdag in Deventer (Leeuwenburg), op 2 en 3 april in Leeuwarden (De Harmonie), op 4 april in Amersfoort (De Flint).

Ze zijn uit duizenden gekozen om samen een huis te betrekken op voorwaarde dat ze elk moment gefilmd kunnen worden. Monique Merkx regisseert bij Space The real world. Vanavond (première), vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Polanentheater), 1 april in Nijmegen (O42), 2 april in Enschede (Concordia).

Amsterdam

De voorstelling Kniel met je goeie been naar een idee van Adelheid Roosen en geregisseerd door Frans Strijards, gaat deze week niet door. Een van de actrices heeft een knieblessure opgelopen. De verwachting is dat vanaf 2 april t/m 11 april weer gespeeld wordt in het Rozentheater.

Rouwklacht van De Trust is een 'beklemmende' visie op een toekomst waarin geen plaats is voor een moreel, politiek en intellectueel geweten. 'Een echte Trust-stuk' schreef Marijn van der Jagt. Met Sylvia Poorta, Jappe Claes en Ton Kuyl. Tot en met 11 april in het Trusttheater.

In De Brakke Grond twee Vlaamse voorstellingen: op 27 maart De Tijd met Vaders en Zonen en op 26 en 28 maart Noorderlicht, eveneens door De Tijd, beide in regie van Lucas Vandervost.

De Appel speelt Ritter, Dene, Voss van Thomas Bernhard in regie van Aus Greidanus. Het stuk gaat over twee zussen die hun broer verwelkomen in het ouderlijk huis op de dag dat hij is ontslagen uit een psychiatrische inrichting. Sacha Bulthuis is Ritter, Çanci Geraedts is Dene en Hubert Fermin is Voss. Tot en met 29 maart in Klein Carré. 'Aus Greidanus heeft Ritter, Dene, Voss bij Toneelgroep De Appel met veel flair geregisseerd. Vooral het eerste bedrijf, waarin de zussen het diner voorbereiden, is één grote, majestueuze, theatrale belevenis, mede door het toneelbeeld van André Joosten.'

K. Kanstadt schreef een tekst over vluchtelingen en asielzoekers op Schiphol, Met onbekende stemming. Het wordt gespeeld door De Factorij en Toneelgroep Amsterdam in regie van Kees Hulst. Tot en met 29 maart in de Salon van De Balie.

Den Haag

Toneelgroep De Appel speelt in een regie van Jules Terlingen Shout across the river van Stephen Poliakoff. Een meisje terroriseert haar medeleerlingen, de leraren en haar moeder, die uiteindelijk geen andere uitweg ziet dan de handen van haar dochter af te trekken. In het Appeltheater, t/m 30 april.

Laatste voorstellingen van Newyorkers door Het Nationale Toneel, een drieluik gebaseerd op 'Central Park West' van Woody Allen, 'An interview' van David Mamet en 'Hotline' van Elaine May. Vanavond, vrijdag en zaterdag in het Theater aan het Spui.

De Theatermakers spelen Dostojevski's Witte nachten, vanavond, vrijdag en zaterdag in Literair Theater Branoul. Over een nachtelijke ontmoeting tussen twee jonge mensen in het 19de-eeuwse Sint Petersburg.

Maastricht

Theaterwerkplaats Het Kruis van Bourgondië gaat op tournee met Doa tuut 't, een toneelstuk en tubaconcert op tekst van Wiel Kusters. Vanavond in Eckelrade (Harmoniezaal), vrijdag in Gronsveld (gemeenschapshuis Groéselt), zaterdag in Sittard (Het Domein).

Rotterdam

In regie van Mirjam Koen speelt het Onafhankelijk Toneel Vrouwen van Ibsen, een compositie van beelden, scènes en tekstframenten die een portret schetsen van vijf vrouwenfiguren van Ibsen. Met Joke Tjalsma, José Kuijpers, Ria Eimers, Pauline Kalker en Ruurt de Maesschalck. Alleen in het OT Theater aan de Müllerpier, St. Jobsweg 3, t/m 19 april. 'Het is vooral een samenkomen van vijf begenadigde acteurs en een fantasierijke regisseur die stralen omdat ze dit project hebben mogen maken. Alles aan deze voorstelling ademt liefde voor het theater, eigenzinnigheid, smaak en inzicht in het werk van Ibsen.' (HJ)

Tilburg

ONS - mag het een onsje of twee meer zijn - gaat voortaan verder als Drie ons. De eerste productie is de muzikale theatervoorstelling Woeff, woeff, Wagner in regie van Jacques Palinckx. Vanavond, vrijdag en zaterdag in De Vorst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden