THEATER

Tournee..

Big Boy van Carina Molier is gebaseerd op het leven en werk van Patti Smith en de New Yorkse performance-kunstenares Marina Rodriguez. Een Engelstalige voorstelling door Lotte Proot en Marie Paz. Live video: Joost de Jager, live muziek: Henk Bakker. Op 22 en 23 december in Amsterdam (De Brakke Grond), 7 en 8 januari in Utrecht (Huis a/d Werf).

Er valt een traan op de tompoes is een komedie van Annie M.G. Schmidt over een zieke man die dood wil. Met Trudy Labij als de moeder en Jules Hamel als de vader. De regie is van Peter Pluymaekers. Op 22 en 23 december in Rijswijk (Schouwburg), 4 en 5 januari in Groningen (Stadsschouwburg).

Hans Leendertse en Elsje de Wijn spelen in Om de macht een gevallen dictator en zijn vrouw die op het moment dat ze moeten vluchten herinneringen ophalen aan hun hoogtijdagen. Een tekst en regie van Niek Barendsen. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), 27 en 28 december in Rotterdam (Schouwburg), 4 t/m 23 januari als lunchvoorstelling in Theater Bellevue, Amsterdam.

Laatste voorstellingen van Hildegard von Bingen door Theatergroep De Kern, vanavond in Roermond (CK-theater), 23 december in Waalwijk en 24 december in Den Haag (Koninklijke Schouwburg). Het is de honderdste voorstelling (dus feestelijk, met muziek en een Hildegard-menu).

Amsterdam

De Trust speelt De laatsten van Gorki in regie van Theu Boermans. Een familiedrama tegen de achtergrond van de (mislukte) revolutie van 1905 - alles draait om geld, morele waarden bestaan nauwelijks. Met een bijna volledige Trust-cast: Anneke Blok, Jappe Claes, Marisa van Eyle, Sylvia Poorta, Bert Geurkink, Harry van Rijthoven e.a. Vanavond (try-out), 23 december (première), 26 december matinee, 27 t/m 30 december, daarna van 12 januari t/m 4 maart in het Trusttheater.

Toneelgroep Amsterdam met Kwartet van Heiner Müller naar 'Les liaisons dangereuses'. Met Gerardjan Rijnders en Marieke Heebink als Vicomte de Valmont en Markiezin de Merteuil, twee intriganten die zijn uitgespeeld. Op 22 en 23 december in de Stadsschouwburg, 11 t/m 22 januari in het Transformatorhuis.

Laatste voorstellingen van De kus van de spinvrouw door Het Zuidelijk Toneel. Over een linkse verzetsstrijder die ter dood is veroordeeld en een cel deelt met een homoseksueel. Met Johan van Assche en Steven van Watermeulen. Op 22, 23 december in de Stadsschouwburg.

De Dogtroep heeft bezit genomen van de nieuwe Passenger Terminal Amsterdam aan het IJ. In de ontvangsthal op de eerste verdieping speelt de groep de voorstelling Atom Tattoo, vanavond t/m 23 januari (21 uur). Er gaat een boot vanaf CS.

In Kerstcircus Barend, een lunchvoorstelling in Theater Bellevue (t/m 31 december), dwingt moeder Barendi haar weinig talentvolle zoons tot gevaarlijke stunts. Een tekst van Elke Geurts. Bruun Kuijt regisseerde Joep Onderdelinden, Wil van der Meer, Marlies Hamelynck en Nienke Dijkstra.

Het Amsterdam Chamber Theatre speelt Kerstavond, een Nederlandstalige familievoorstelling over een kerstavond waarop alles mis gaat als de duivel de maan steelt. Vanavond t/m 26 december in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

Den Haag

Het Nationale Toneel met De Kersentuin van Tsjechov in regie van Agaath Witteman. Een portret van mensen die nooit geleerd hebben verantwoordelijkheid voor hun eigen leven te nemen. Met Geert de Jong, Peter Bolhuis, Pim Labeau, Aus Greidanus jr e.a. Van 26 december t/m 9 januari in de Koninklijke Schouwburg.

Utrecht

Ine te Rietstap, Harm van Geel en René Geerlings bivakkeerden een week op Schiermonnikoog en kwamen terug met de voorstelling Alleen alleen is een eend een eend, 'een gezellig eenzaam avondje met grapjes en brutale praatjes'. Te Rietstap regisseerde. In Huis a/d Werf op 22 (try-out), 23 (première), 24, 26 december, 11 t/m 14 januari.

Elf vrouwen tussen de 60 en 86 jaar, geen actrices, spelen de voorstelling Eeuwgenoten, de millenniumproductie van de Utrechtse Stadsschouwburg. De regisseurs Daria Mohr en Yolande Bertsch gebruikten hun brieven, herinneringen en verhalen. Vanavond t/m 30 december, 5 en 6 januari in de Stadschouwburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden