Theater

Nu even wel van Maria Goos. Deze lunchtheaterproductie is het vervolg op Nu even niet dat over een mannenvriendschap ging....

Taal zonder mij van Kristien Hemmerechts door theaterMalpertuis. Reprise. Toneelbewerking van Nienke Rooijakkers van het boek Taal zonder mij van Kristien Hemmerechts. In 1997 overleed dichter Herman de Coninck. In het boek herleest Hemmerechts, zijn weduwe, zijn poëzie waardoor ze hem echt pas echt gaat begrijpen. Van 9 t/m 12 december in Frascati in Amsterdam; tournee.

Cuba/Key West door De Maan, theaterale roadmovie over ontheemd zijn en vervreemding. Naar In Cuba I was a German Shepherd van de Amerikaanse schrijfster Ana Menéndez. Van 8 t/m 13 december in Theater Kikker in Utrecht, première woensdag.

Kroonprins van Tarkan Köroglu door Theater Ea. Tweede voorstelling van Köroglu, die eerder 90ste Minuut maakte. Van 3 t/m 7 december in Huis a/d Werf in Utrecht, première zaterdag.

Samenzwering van idioten van John Kennedy Toole, een co-productie van KVS/De Bottelarij De Theatercompagnie. Over een ridder in zijn kruistocht tegen een wereld vol idioten. Regie: Theu Boermans. Tot en met 10 januari in het Compagnietheater in Amsterdam.

Contact door Golden Palace. Vijf echtparen werken aan hun relatie in een voorstelling over geven en nemen. Vanavond in 't beest in Goes, zaterdag in Plaza Futura in Eindhoven, 9 en 10 december in Schouwburg Arnhem.

Zullen we het Liefde noemen van Peer Wittenbols door Toneelgroep Oostpool. Regie: Rob Ligthert. Deel twee van de Wittenbols' Trilogie van het Verlies. Over een gynaecoloog die zich moet verantwoorden voor een verkeerde medische beslissing. Tot en met 14 december in Huis Oostpool, Arnhem.

Urbi et Orbi van Loek Beumer en René van 't Hof. Een klein, droefgeestig drama over twee mannen die vol goede bedoelingen met elkaar verwikkeld raken in een hopeloos en belachelijk duel. Dinsdag en woensdag in het Laktheater in Leiden.

Sterk Water door De Omweg. Over de hallucinerende wereld van een drinkeboer. Rob List regisseerde Dic van Duin. Vanavond in Theater a/h Spui in Den Haag, zaterdag in Stadsschouwburg Utrecht.

De Meid/Kwelling van Herman Heijermans door Olga Zuiderhoek en Ria Eimers. In De Meid chanteert een dienstmeid haar madam met een geheim; Kwelling is een dialoog over een onuitgesproken liefde van een ouder echtpaar, waarvan de man blind is. Vanavond en vrijdag in Schouwburg Arnhem, 10 december in het Chassé Theater in Breda.

Oom Vanja door Het Toneelhuis, in regie van Luk Perceval. Zijn bewerking bewijst dat deze tekst van Tjechov van alle tijden is. Vanavond in de Toneelschuur in Haarlem.

Tartuffe van Molière door Het Nationale Toneel. Regie: Jürgen Gosch. Klassieke satire over een religieuze oplichter. Met o.a. Will van Kralingen, Catherine ten Bruggencate en Rik van Uffelen. Zondag in de Rotterdamse Schouwburg.

Arabische nacht van Ronald Schimmelpfennig door Productiehuis Brabant/'t Bos Theaterprodukties. Vertaling Carel Alphenaar. Over vijf bewoners en hun gedachten in een doorsnee flat in een buitenwijk. Regie: Matthijs Rümke. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg, 5 en 6 december in de Toneelschuur in Haarlem.

Lears oog van en door Hotel Modern. Een theatrale roadmovie met zeven acteurs, 33 maquettes en 10 gekleide poppetjes, gebaseerd op Shakespeare's King Lear. Tot en met 13 december in de Rotterdamse Schouwburg.

Sympathy for the devil van Koos Terpstra door het Noord Nederlands Toneel. Een eigentijdse versie van het Faust-verhaal over de mens die zijn ziel aan de duivel verkoopt. Regie: Matthijs Rümke. Vanavond in de Klinker in Winschoten, zaterdag in de Twentse Schouwburg in Enschede, dinsdag in De Kolk in Assen, woensdag in De Meerse in Hoofddorp.

J.C. Superman van Tom de Ket door Suver Nuver, een soul-opera over een familie waarin het behoorlijk uit de hand loopt. Regie: Moniek Merkx. Met gastspelers Joop van Brakel, Rogier Schippers, Joke Tjalsma en Kathenka Woudenberg. Van 8 t/m 17 december in Frascati in Amsterdam.

Hoofd in de wolken van Marie Jones door Johnny Kraaijkamp jr. en Laus Steenbeeke, komedie over twee boerenjongens, die figureren in een grote Amerikaanse filmproductie. Vanavond in Schouwburg Amstelveen, vrijdag in De Harmonie in Leeuwarden, zaterdag in Stadsschouwburg Groningen, dinsdag in het Isalatheater in Capelle a/d IJssel, woensdag in de Rijswijkse Schouwburg.

Stand in door Kas & De Wolf. Onder het motto 'Acteren kan toch iedereen' laten Kas & De Wolf stand-ins voor zichzelf opdraven. Op 5 en 6 december in het Grand Theatre in Groningen, 9 en 10 december in Kikker in Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden