THEATER

Tournee..

Na 'De Gidsen' presenteren impresariaat J. Senf en regisseur Victor van Swaay een nieuwe zomerkomedie, geschreven door Hetty Heyting. Omhoog die stok! draait om een majorettevereniging, die ten prooi dreigt te vallen aan de machtswellustige voorzitter. Met Peer Mascini, Nelly Frijda, Elsje de Wijn, Carla Mulder, Joep Onderdelinden, Jérôme Reehuis e.a. Vanavond in Hoorn (Het Park), 2 juni in Middelburg (Stadsschouwburg), 3 juni in Den Bosch (Theater a/d Parade), 4 juni in Oss (De Lievekamp), 5 juni in Leeuwarden (De Harmonie), 6 en 7 juni in Groningen (Stadsschouwburg).

Guy Cassiers regisseerde Kasimir en Karoline van Horvath. Vanavond in Breda (Chassé Theater), 2 en 3 juni in Den Haag (Koninklijke Schouwburg) en 6 juni in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Sam Bogaerts regisseert Malpertuis-acteurs Bet André, Jurgen Delnaet, Han Kerckhoff en Maaike Cafmeyer in Wachten op Godot van Samuel Beckett. Op 6 juni in Gouda (Schouwburg) en 7 juni in Nijmegen (Stadsschouwburg).

In Op bezoek bij Meneer Green speelt John Kraaijkamp een oude man die in zijn appartement wegkwijnt en dan opeens bezoek krijgt van een yup (Dirk Zeelenberg) die verplicht is tot sociale dienstverlening. Regie van Edwin de Vries. Vanavond in Hoofddorp (De Meerse), zaterdag in Den Helder (De Kampanje), zaterdag in Apeldoorn (Orpheus), dinsdag in Amstelveen (Schouwburg).

Amsterdam

De vierdejaarstudenten van de Amsterdamse Toneelschool gebruikte de voorstelling die Toneelgroep Amsterdam maakte van Een soort Hades van Lars Norén als uitgangspunt voor hun gelijknamige afstudeervoorstelling. Agaath Witteman regisseerde. Vanavond t/m 9 juni om 19.30 uur in de Theaterschool; première op 2 juni.

Stichting Studio 5 brengt twee voorstellingen in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg, gebaseerd op teksten van Helmert Woudenberg. Vanavond t/m zondag eerst Rozenstraat 9 (over een overspelige bondscoach) en van 6 t/m 17 juni Huib en Rosa, een relatiekomedie, gebaseerd op het werk van Ibsen.

Nog drie voorstellingen van Het verhaal van Orestes door Theatergroep Aluin in een heldere en indringende regie van Erik Snel. Op 1, 2 en 3 juni in Theater Bellevue.

Dikwijls is een voorstelling van Jan Langedijk en de Daders over handelen en denken, over bewegen en roerloosheid: over drie mannen en hun dagelijkse routine in de werkplaats. Vanavond t/m zaterdag in De Brakke Grond.

Bocht en bumpers, een komedie van Paul Haenen door Olga Zuiderhoek en Peter Faber. Over een autoverkoper en zijn vrouw die langs elkaar leven. Vanavond t/m 10 juni in het Nieuwe de la Mar Theater.

Delft

Zaterdagavond en zondag worden de straten en pleinen van Delft overspoeld door muzikanten, acrobaten, acteurs, mimespelers, want dan is het weer tijd voor het jaarlijkse straattheaterfestival, dit jaar onder de noemer Mooi weer spelen. De openingsvoorstelling is Taxi-oorlog, een 'dolle rit' van 15 taxi's, zaterdag om 20 uur vanaf de Markt.

Den Haag

Over de 'dodelijke' verering voor een succesvolle schrijver gaat Misery van Stephen King, dat werd verfilmd met James Caan en Kathy Bates. Eric Schneider en Geert de Jong spelen de rollen van de zwaargewonde schrijver en zijn verzorgster bij Het Nationale Toneel. Laatste voorstellingen: 31 mei en 1 juni in de Koninklijke Schouwburg.

Doetichem

De grond van mijn hart is een voorstelling van Stichting Beeldend Dans Theater Telder van 1 t/m 4 juni om 22 en 23 uur in Sportpark Zuid.

Groningen

Het Grand Theatre viert zijn twintigjarig bestaan op 2, 3 en 4 juni met onder meer een 'Doe-het-zelf-dansavond' (vrijdag), films en de muziekperformance Spears into hooks (zaterdag) en op zondag Willem de Ridder en de dansvoorstelling Stad bij nacht van het Hans Hof Ensemble.

Haarlem

Krampen van een dyslecticus is geschreven en geregisseerd door Emanuel Muris, die vorig jaar afstudeerde met de productie 'Lenz'. Van 1 t/m 10 juni, première op 3 juni, in de Toneelschuur.

Rotterdam

De roman De ballade van het trieste café van Carson McCullers is het uitgangspunt voor de laatste aflevering van Serendipity in theater Bonheur (Eendrachtsstraat 79/81). Een avondvullend programma over de liefde, door kunstenaars, muzikanten, koks en acteurs. Van 5 t/m 10 juni om 18.30 uur. Advies aan het publiek: 'eet niet te veel en neem uw verrekijker mee!'.

Ragnhild Rikkelman regisseerde de werkplaatsproductie De Tweeling zwijgt, gebaseerd op het boek 'The Silent Twins' van Marjorie Wallace over de eeneiige tweeling June en Jennifer Gibbons die zich opsloten in hun eigen wereld. Vanavond en donderdag in Theater Lantaren/Venster.

Het Onafhankelijk Toneel speelt Het Ongeluk (Camus déjà vu) van Erik-Ward Geerlings. Over Camus en Sartre, de liefde en het leven. Tot en met 10 juni in het O.T. Theater a/d Müllerpier, St. Jobsweg.

Utrecht

Walker door Tg De Maan is een voorstelling over 'harde kerels met zachte dromen', geïnspireerd op de film 'Point Blank' met Lee Marvin en Angie Dickinson, en gespeeld in De Brandweerkazerne (Ganzenmarkt), 'een plek waar sinds jaar en dag moed werd verzameld, ingescheept en weer afgelegd'. Van 6 t/m 18 juni; première op 7 juni.

De Paardenkathedraal speelt Hartstikke Tsjechov!, eenakters van Tsjechov, gecombineerd met flarden monoloog, korte verhalen en Russische liederen. Vanavond t/m 24 juni in het theater in de Veeartsenijstraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden