THEATER

Tournee..

Esgo Heil en Kathenka Woudenberg presenteren 'een modern sprookje op drie m2', De Tocht van het Hart. Over een man en een vrouw die zichzelf willen verliezen in de liefde, maar elkaar verliezen. Een tekst van Maarten van Palland. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 25 t/m 30 mei in Amsterdam (Bovenzaal Stadsschouwburg).

Theatergroep Aluin speelt Julius Caesar van Shakespeare in de regie van Erik Snel. Over 'moed en vuile handen, over vriendschap en liefde, over mannen'. Vanavond in Nijmegen (O42), vrijdag in Tilburg (de Vorst).

Blasted van de Britse auteur Sarah Kane door Het Nationale Toneel. over een man en een vrouw in een hotelkamer, waar hun samenzijn allengs op een gruwelijk drama uitloopt, waarin het geweld niet meer te stuiten is. Met Jack Wouterse en Ariane Schluter. Johan Doesburg regisseerde. Vanavond t/m 22 mei in Amsterdam (De Brakke Grond), 25 mei t/m 5 juni tot slot weer in Den Haag (Theater a/h Spui). 'Johan Doesburg toont al dit geweld in een ijzingwekkend strakke regie. Het moment waarop de hotelkamer splijt en binnen- en buitenwereld één worden, is verbluffend.' (Hein Janssen)

Angst en Ellende in het Rijk van Kok van Ton Vorstenbosch en Guus Vleugel, door Toneelgroep Amsterdam, is 'een studie in angst'. Een oudere homoseksueel voelt zich bedreigd door Marokkaanse jongeren en raakt verwikkeld in een kinderpornozaak. Met o.a. Kees Hulst en Kitty Courbois. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater), zaterdag in Breda (Chassé Theater), dinsdag in Gouda (Schouwburg), 26 mei in Drachten (De Lawei), 28 mei in Den Bosch (Theater a/d Parade), 29 en 30 mei in Rotterdam (Schouwburg). 'Als kunst de taak heeft om de sluimerende angsten van een samenleving bloot te leggen, dan slaagt deze voorstelling met vlag en wimpel.' (Marijn van der Jagt)

Voor het RO Theater bewerkten Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar Tolstoj's Anna Karenina tot een vier uur durend toneelstuk. In de titelrol Catherine ten Bruggencate, Guy Cassiers regisseerde. Vrijdag in Arnhem (Schouwburg), 27 t/m 29 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Vier acteurs van De Trust en twee van De Mexicaanse Hond spelen Adel Blank, geschreven en geregisseerd door Alex van Warmerdam. Een vrouw wacht op haar dood, en met haar het personeel. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 25 t/m 29 mei en 1 t/m 5 juni in Haarlem (Toneelschuur).

Theatergroep De Federatie en het Nationale Toneel brengen Tweeduister van Peer Wittenbols. Een klassieke liefdesgeschiedenis als een eigentijds familiedrama. Met o.a. Hans Hoes, Trudy de Jong en Monic Hendrickx. Vanavond in Roosendaal (de Kring), vrijdag in Sittard (Schouwburg), zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 26 mei in Groningen (Stadsschouwburg), 27 mei in Zoetermeer (Stadstheater) en tot slot 29 mei in Leiden (Schouwburg).

Rick Engelkes en Vera Mann met Twee op de wip, een 'relatiekomedie' over twee dertigers die elkaar en zichzelf proberen te leren kennen. Op 25 mei in Alkmaar (De Vest), 27 mei in Haarlem (Stadsschouwburg), 29 mei in Venlo (De Maaspoort) en tot slot 30 mei in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Koos Terpstra regisseerde De meeuw van Tsjechov bij het Noord Nederlands Toneel. Met Pleuni Touw als Arkadina, de actrice op leeftijd die haar leven als toneelspeelster en rol als moeder maar moeilijk los kan laten. Vanavond in Winschoten (de Klinker), 21 en 22 mei in Groningen (Stadsschouwburg), 25 mei in Breda (Chassé Theater), 27 mei in Hoofddorp (De Meerse) en 29 mei in Enschede (Twentse Schouwburg).

Amsterdam

Cuttt! is een voorstelling van Made in Da Shade over een oudere actrice die zich heeft teruggetrokken in haar huis en haar werkster die verslaafd is aan soaps. De tekst is van Maarten van Hinte. Marjorie Boston regisseert Jennifer Sint Jago en Jenny Troenodikromo. Vanavond tot en met zaterdag in Theater Bellevue; zaterdag na afloop een afterparty met dj's en underground movies.

Gijs de Lange regisseert bij Toneelgroep Amsterdam Sommerset Maughams Een ideale vrouw, waarin de hoofdpersoon op onverwachte wijze afrekent met de romantische opvattingen over liefde en trouw. Laatste voorstellingen, vanavond, vrijdag en zaterdag in het Transformatorhuis. '...de kunst van de overdrijving (wordt) toegepast op een wijze die de geloofwaardigheid niet aantast. Heebink vult die overdrijving nog eens aan met een hilarische mimiek en motoriek (...) Een ideale vrouw, een ideale actrice, een ideale toneelavond.' (HJ)

Jennifer Drabbe liet zich voor de voorstelling SSSSH inspireren door 'Suus' van Herbert Achternbusch. Over vijf mensen 'gevangen in een wereld waaruit ze los proberen te komen'. Door o.a. Nora Kretz, Elvira Out, Paulien Scholtens. Vanavond t/m 30 mei in het Gasthuis.

Voor De kale huurder nam Suver Nuver de film 'The Trial' van Orson Welles als uitgangspunt, die is gemaakt naar Kafka's 'Het Proces'. Over schuldig voelen, schuldig zijn, schuldig gemaakt worden. Vanavond t/m 22 mei in Frascati.

Theatergroep Carver nam een verhaal van Raymond Carver als uitgangspunt voor Ex, een voorstelling over 'zielsarmoede en egoïsme'. Vanavond t/m 29 mei in Theater Bellevue.

Den Haag

Guusje Eybers regisseerde De Nachtportier, een bewerking van de film van Liliana Cavani over een voormalige SS-officier die ruim tien jaar na de oorlog de vrouw terugziet met wie hij in het concentratiekamp een sm-relatie had. Met Thom Hoffman en Saskia Temmink, 25 mei t/m 3 juli in de Julianakerk, hoek Schalk Burgerstraat en Kempstraat.

Eindhoven

Vanaf Plaza Futura zijn er routes uitgezet langs een achttal huiskamers waar korte voorstellingen worden gegeven. Een huiskamertheaterproject van het Productiehuis Brabant, 26 t/m 29 mei, vertrektijd 20.00 uur.

Groningen

De golven door het Noord Nederlands Toneel, naar de roman van Virginia Woolf is een voorstelling over 'vriendschap, verlangen, het verstrijken van de tijd en de onherroepelijkheid van de dood'. Vanavond t/m 30 mei in De Machinefabriek.

Haarlem

Een wereld van papier zal heel de wereld wezen gaat over de Vlaamse priester-dichter Guido Gezelle. Een voorstelling van Theatergroep Hollandia en Theater Antigone, geregisseerd door Jos Verbist. Van 25 t/m 29 mei in het Oliehuis van de Lichtfabriek, Mickelersweg 2. Reserveren tel. 075-6310231.

Vanavond beginnen om 19 uur de Internationale Straattheaterdagen, die ook vrijdag de hele dag vele optredens bieden in de binnenstad.

Maastricht

Reis naar de Maan door Het Huis van Bourgondië is een muziektheatervoorstelling naar een filmscript van Lorca. Een jongen maakt een bizarre reis en verliest zijn onschuld. Met muziek van Calliope Tsoupaki. De voorstelling wordt op locatie gespeeld - men dient zich om 21.30 uur te verzamelen bij Het Huis van Bougondië. Vanavond t/m zaterdag, 26 t/m 29 mei en 2 t/m 5 juni.

Rotterdam

In Theater Lantaren/Venster vrijdag en zaterdag Kaaitheater met WEG. Gespeeld door Josse de Pauw, die muzikaal wordt begeleid door Peter Vermeersch en Pierre Vervloesem.

In het eigen theater aan de Müllerpier (St. Jobsweg 3) t/m 22 mei het Onafhankelijk Toneel met De Woudduivel van Tsjechov.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden