Recensie(.....) Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel (theater)

Theatershow ‘(.....) Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel’ is hoogst vermakelijk ★★★★★

Jetse Batelaan zet de theaterervaring van jongeren op haar kop.

Scène uit (…..) Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel. Beeld Jörg Baumann
Scène uit (…..) Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel.Beeld Jörg Baumann

Zoals het Larry David en Jerry Seinfeld in de jaren negentig lukte om een sitcom (Seinfeld) over niets te maken, zo maakt de Nederlandse theatermaker Jetse Batelaan al een tijd lang theatervoorstellingen over niets. Dat doet hij met veel succes bij Theater Artemis in Den Bosch. Officieel is dit een jeugdtheatergroep, maar Batelaans werk is vaak zo eigenzinnig en grappig dat er met goed fatsoen geen leeftijd op te plakken is. Zijn vorige, Het verhaal van het verhaal (een voorstelling op zoek naar een verhaal), is komende zomer zelfs op de Biënnale van Venetië te zien, waar hem dan ook de Zilveren Leeuw voor Theater wordt uitgereikt. Zijn nieuwste (zogenaamd voor 12+) heeft de veel- en ook weer heel weinigzeggende titel (…..). Ondertitel: Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel.

null Beeld Jörg Baumann
Beeld Jörg Baumann

Hierin zet Batelaan de theaterervaring die jongeren doorgaans hebben op haar kop. Op een verder leeg podium staan drie quasi-zelfverzekerde pubers (gespeeld door Carola Bärtschiger, Elias de Bruyne en Willemijn Zevenhuijzen). Ze bespreken de theatervoorstelling die ze zojuist met de hele klas hebben gezien. ‘Wat hebben we nu eigenlijk gezien?’. ‘Tja…’ Vanuit dit gesprekje volgt anderhalf uur lang hoogst vermakelijk en ontregelend metatheater. Met behulp van levensgrote kartonnen figuren, veel herhaling en soms oorverdovend elektronisch geluid van het Duitse producersduo Les Trucs creëert Batelaan een rücksichtslos theatraal droste-effect. Daarmee raakt hij op een speelse manier aan vragen als: Wat is echt? Wat is nep? Wat kan kunst daarover zeggen? Maar het allerknapste: naast filosofisch is (…..), à la Seinfeld, ook gewoon ontzettend leuk.

(…..) Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel. Jeugdtheater. Van Jetse Batelaan, door Theater Artemis, Mousonturm en de Ruhrtriënnale. 6/4, Festival Tweetakt, Stadsschouwburg Utrecht . Herh. Ruhrtriënnale, Essen (D) 18 t/m 28/9 en tournee (NL) van 21/11 t/m 30/1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden